1 miliard dollarë të vjedhura nga nazistët mund të jenë në një llogari bankare të fshehur


Tani po gjurmohet për një llogari bankare që mendohet se përmban mbi 1 miliard dollarë të vjedhura nga nazistët në vitet 1930.

Nazistët nuk plaçkitën pafund sende me vlerë, ari dhe para gjatë pushtimit të Evropës dhe ndërsa disa prej tyre janë marrë që atëherë, ende mendohet se ka sasi të mëdha plaçkë të fshehura ende në pjesë të ndryshme të botës, vetëm në pritje për t’u rizbuluar. .

Kohët e fundit, hetuesit kanë kërkuar mundësinë që nazistët të mbanin një shumë absolute gjigante fondesh të grabitura – mbi 1 miliard dollarë – në një llogari bankare sekrete.

Kërkimi për këtë pasuri të fshehur u rindez kur një listë prej 12,000 ish-simpatizantësh nazistë – të cilët u larguan në Amerikën e Jugut pas luftës – u gjet kohët e fundit në Argjentinë.

Paratë, të cilat në dukje u vodhën nga viktimat hebreje, u transferuan në një llogari bankare të Credit Suisse në Zvicër, ku ka të ngjarë të qëndrojë e paprekur për 78 vjet. Hetuesi argjentinas Pedro Filipuzzi, i cili zbuloi listën në një magazinë, po kryen kërkimin.

Zyrtarët nga Qendra Simon Wiesenthal (një organizatë për të drejtat hebraike) i kanë dërguar gjithashtu një letër zëvendëspresidentit të bankës në një përpjekje për të gjetur paratë e vjedhura.

“Ne besojmë se ka shumë të ngjarë që këto llogari të fjetura të mbajnë para të grabitura nga viktimat hebreje, sipas ligjeve të arianizimit të Nurembergut të viteve 1930,” shkruan ata.

“Ne jemi të vetëdijshëm se ju tashmë keni pretendues si trashëgimtarë të supozuar të nazistëve në listë.”

Megjithatë, deri më tani banka pohon se nuk ka mundur të gjejë llogarinë në fjalë.

About Post Author