1000 fije misterioze të zbuluara në zemrën e Rrugës së Qumështit


Redaktori i rubrikës:”Mistere”

 

1000 fije misterioze!

Ndoshta e keni pare imazhin e ri te mozaikut ttë zemrës së galaktikës sonë Rruga e Qumshtit  t javën e kaluar. Observatori i Astronomisë së Radios së Afrikës së Jugut) e publikoi atë më 26 janar 2022. Më shumë se tre vjet në përgatitje, imazhi zbuloi thelbin e Rrugës së Qumështit siç nuk e kemi parë kurrë më parë. Dhe një nga aspektet më intriguese të njoftimit ishte një popullatë me fije misterioze në zemrën e Rrugës së Qumështit.

Universiteti Northwestern  leshoi më shumë informacion rreth këtyre fijeve të çuditshme. Një astronom atje i zbuloi ato në vitet 1980. Por imazhi i ri tregon se ka një popullsi të madhe të fijeve, 10 herë më shumë sesa mendohej më parë. Disa shtrihen deri në 150 vite dritë në gjatësi. Dhe imazhi i ri SARAO i tregon ata si shumë të organizuar. Herë-herë ato vijnë në grupe dhe në çifte, herë kryqëzohen, herë lakohen, me disa të barabarta «si telat në harpë». Cilat janë ato?

Sigurisht, ne nuk e dimë. Astronomët nuk e prisnin kurrë që t’i gjenin këto fije, dhe ne nuk i kemi parë ato deri tani në një bollëk dhe hollësi kaq të madhe. Astronomët përjashtuan supernova si burimin e filamenteve të çuditshme, të cilat janë në natyrë magnetike  Ata mendojnë se këto filamente magnetike mund të kenë të bëjnë me vrimën e zezë me masë 4 milionëshe diellore që ndodhet në zemrën e galaktikës sonë. Dhe ose ato mund të lidhen me flluska të mëdha, që lëshojnë valë radio, të zbuluara gjithashtu në Northwestern në shtator të 2019. Në mënyrë të veçantë, ata mendojnë se fillesat mund të përbëhen nga:

… Elektronet e rrezeve kozmike rrotullojnë fushën magnetike me afër shpejtësinë e dritës.Por ky është vetëm një supozim i arsimuar. Origjina e fijeve mbetet një mister.

Një studim i ri i tyre është tashmë i  disponueshem ne interent dhe është pranuar për botim nga The Astrophysical Journal Letters .

.

Fillimisht u zbulua në 1984

Astrofizikani i Universitetit Northwestern  Farhad Yusef Zadeh vuri re fillesat e para në vitin 1984. Ai komentoi në një  deklarate :

Ne kemi studiuar filamente individuale për një kohë të gjatë me një pamje  miopike  ose miope. Vetëm ekzaminimi i disa filamenteve e bën të vështirë nxjerrjen e ndonjë përfundimi të vërtetë se çfarë janë dhe nga kanë ardhur.

Tani, ne më në fund shohim pamjen e madhe – një pamje panoramike e mbushur me një bollëk filamente. Ky është një pikë uji për të çuar më tej të kuptuarit tonë për këto struktura.

Kjo është hera e parë që ne kemi qenë në gjendje të studiojmë karakteristikat statistikore të filamenteve. Duke studiuar statistikat, ne mund të mësojmë më shumë për vetitë e këtyre burimeve të pazakonta.

Nëse do të ishit nga një planet tjetër, për shembull, dhe do të takoni një person shumë të gjatë në Tokë, mund të supozoni se të gjithë njerëzit janë të gjatë. Por nëse bëni statistika për një popullatë njerëzish, mund të gjeni gjatësinë mesatare.

Kjo është pikërisht ajo që ne po bëjmë. Ne mund të gjejmë forcën e fushave magnetike, gjatësinë e tyre, orientimet e tyre dhe spektrin e rrezatimit.

Rreth imazhit të ri të Rrugës së Qumështit

Imazhi i ri SARAO  zemres se Rruges se Qumshtit   kërkonte 200 orë kohë në teleskopin radio MeerKAT në Afrikën e Jugut. Studiuesit bashkuan një mozaik prej 20 vëzhgimesh të veçanta të pjesëve të ndryshme të qiellit drejt qendrës së galaktikës Rruga e Qumështit, e cila shtrihet 25,000 vjet dritë nga Toka. Astrofizikani i Universitetit të Oksfordit, Ian Heywood , udhëhoqi ekipin që krijoi imazhin e ri të radios. Ajo kap shumë më tepër se vetëm këto fije. Imazhi tregon fenomene të shumta, duke përfshirë yjet që shpërthejnë, çerdhet yjore dhe mbetjet e reja të supernovës. Heywood komentoi:

Kam kaluar shumë kohë duke e parë këtë imazh në procesin e punës për të dhe nuk lodhem kurrë prej tij. Kur ua tregoj këtë imazh njerëzve që mund të jenë të rinj në astronominë e radios, ose ndryshe të panjohur me të, gjithmonë përpiqem të theksoj se imazhet e radios nuk kanë qenë gjithmonë në këtë mënyrë dhe çfarë hapi përpara është në të vërtetë MeerKAT për sa i përket aftësive të tij . Ka qenë një privilegj i vërtetë të punosh ndër vite me kolegët nga SARAO që ndërtuan këtë teleskop fantastik.

Për të parë filamentet në një shkallë më të imët, ekipi i Yusef-Zadeh përdori një teknikë për të hequr sfondin nga imazhi kryesor. Kjo është bërë për të izoluar filamentet nga strukturat përreth. Fotografia që rezultoi e mahniti atë, tha ai, duke shtuar:Është si arti modern. Këto imazhe janë kaq të bukura dhe të pasura, dhe misteri i të gjithëve e bën atë edhe më interesante.

Ajo që ne dimë

Në punimin e tyre të fundit, Yusef-Zadeh dhe bashkëpunëtorët eksploruan në mënyrë specifike fushat magnetike të filamenteve dhe rolin e rrezeve kozmike në ndriçimin e fushave magnetike. Ata shpjeguan:Ndryshimi në rrezatimin që lëshon nga filamentet është shumë i ndryshëm nga ai i mbetjes së supernovës së sapo zbuluar, duke sugjeruar se fenomenet kanë origjinë të ndryshme. Ka më shumë gjasa, zbuluan studiuesit, se filamentet janë të lidhura me aktivitetin e kaluar të vrimës së zezë supermasive qendrore të Rrugës së Qumështit dhe jo me shpërthimet e koordinuara të supernovave. Filamentet gjithashtu mund të lidhen me flluska të mëdha, që lëshojnë radio, të cilat [ne] i zbuluam në vitin 2019.Dhe, ndërsa [ne] e dinim tashmë që fijet janë magnetizuar, tani [ne] mund të themi se fushat magnetike janë përforcuar përgjatë filamenteve, një karakteristikë kryesore që ndajnë të gjitha filamentet.

Ajo që ne nuk e dimë

Mes mistereve të mbetura, Yusef-Zadeh është veçanërisht i habitur nga sa të strukturuara shfaqen fijet. Filamentet brenda grupimeve janë të ndara nga njëri-tjetri në distanca krejtësisht të barabarta – rreth distancës nga Toka në Diell. Ai mendoi:

Ata pothuajse i ngjajnë hapësirës së rregullt në sythe diellore. “Ne ende nuk e dimë pse ato vijnë në grupime ose kuptojmë se si ndahen dhe nuk e dimë se si ndodhin këto ndarje të rregullta. Sa herë që i përgjigjemi një pyetjeje, lindin shumë pyetje të tjera.

Yusef-Zadeh dhe ekipi i tij gjithashtu nuk e dinë ende nëse filamentet lëvizin apo ndryshojnë me kalimin e kohës apo çfarë po i bën elektronet të përshpejtohen me shpejtësi kaq të jashtëzakonshme. Ai pyeti:Si i përshpejtoni elektronet me shpejtësinë afër dritës? Një ide është se ka disa burime në fund të këtyre filamenteve që po i përshpejtojnë këto grimca.Yusef-Zadeh dhe ekipi i tij aktualisht janë duke identifikuar dhe kataloguar çdo filament. Këndi, kurba, fusha magnetike, spektri dhe intensiteti i secilit filament do të publikohen në një studim të ardhshëm. Kuptimi i këtyre vetive do t’i japë komunitetit të astrofizikës më shumë të dhëna për natyrën e pakapshme të filamenteve.Përfundimi: Diçka e re nën diell … nën miliarda diell! Shkencëtarët po hetojnë natyrën e 1000 fijeve misterioze të gjetura në zemrën e Rrugës së Qumështit.

Deborah Byrd

About Post Author