Asteroidi ‘potencialisht i rrezikshëm’ i klasit Apollo lundron padëmshëm pranë Tokës


Asteroidi 2007 FF1 sapo arriti me shpejtësi 47950 km/h

Një shkëmb hapësinor me madhësinë e një rrokaqiell, që shkencëtarët e konsideruan “potencialisht të rrezikshëm” lundroi pa dëm përtej Tokës sot (1 prill) rreth orës 16:35 ET.

Edhe pse asteroidi fluturoi vetëm brenda rreth 4.6 milion milje (7.4 milion km) nga(ose – rreth 30 herë më shumë se distanca mesatare midis Tokës dhe Hënës ), kjo ishte ende qasja më e afërt e shkëmbit me planetin tonë që nga zbulimi i asteroidit në 2007. , sipas SpaceReference.org , një bazë të dhënash që përmbledh informacion nga Laboratori i Propulsionit Jet i NASA-s në Kaliforni dhe Unioni Ndërkombëtar Astronomik.

Asteroidi – i quajtur 2007 FF1 – është një asteroid i klasit Apollo, që do të thotë se rrotullohet rreth diellit dhe kalon rrugën e orbitës së Tokës, raportoi më parë Live Science . (Astronomët dinë për rreth 15,000 asteroidë të tillë.)

2007 FF1 rrotullohet rreth diellit çdo 684 ditë ose më shumë, duke ardhur shpesh brenda disa dhjetëra miliona milje nga planeti ynë; afrimi i tij i fundit, në gusht 2020, e solli shkëmbin brenda 10.8 milion milje (17.3 milion km) nga Toka me një shpejtësi prej rreth 29,800 mph (47,950 km/h), sipas SpaceReference.org

Me një diametër midis 360 dhe 656 këmbë (110 dhe 200 metra), asteroidi konsiderohet potencialisht i rrezikshëm për shkak të madhësisë së tij dhe afërsisë relativisht të afërt me Tokën. Megjithatë, parashikimet e rrugës së asteroidit gjatë disa dekadave të ardhshme tregojnë se ai nuk do të afrohet më shumë se kaq për të ardhmen e parashikueshme. Sipas SpaceReference.org, afrimi tjetër më i afërt vlerësohet të bëhet më 2 prill 2037, kur asteroidi do të arrijë një distancë minimale nga Toka prej rreth 4.9 milionë milje (7.9 milionë km). 

NASA dhe agjenci të tjera hapësinore monitorojnë nga afër këto objekte afër Tokës. Në nëntor 2021, NASA nisi një anije kozmike që shmang asteroidin e quajtur Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART), i cili do të përplaset kokë më kokë në asteroidin Dimorphos 530 këmbë (160 m) të gjerë në vjeshtën e 2022. Përplasja nuk do të shkatërrojë asteroid, por mund të ndryshojë pak shtegun orbital të shkëmbit, raportoi më parë Live Science . Misioni do të ndihmojë në testimin e qëndrueshmërisë së devijimit të asteroidit, nëse ndonjë asteroid i ardhshëm përbën një kërcënim të menjëhershëm për planetin tonë.

Botuar fillimisht në Live Science.