12 Gusht të vitit 1912 pas jehonës së kuvendit te Junikut ,kryengritësit shqiptare hynë ne Shkup


Servet Bytyçi

 · 

Në kete ditë ,12 Gusht të vitit 1912 pas jehonës së kuvendit te Junikut ,kryengritësit shqiptare hynë ne Shkup ku Bajram Daklani ngriti flamurin .Shkupi ishte kryeqendra e vilajetit te Kosovës .

E kam perkujtuar kete ngjarje me keto vargje që kam deshire te shperndaj çdo pervjetor.

……

Moj kala kalaja e Shkupit

rreth e qark me gurë të vjetër

të rafte zjarri e u djegësh prushit

po s’na mblodhe prapë herë tjetër .

Bajram Curri e qoj zanin

nga kuvendi I Junikut

A ma patë Bajram Daklanin ?

në rrugë e n’shtigje t’Kaçanikut .

E pret shqipja e Karadakut

Kah Lepenci ku frynë veri

Isa Begu në ballë t’bajrakut

Thrret ku je o Idriz Seferi ?!

Kur na therret Hasan Prishtina

Vijnë Tetovë e Kumanovë

Pejë e Krasniqe ku jeni trima

Lumë Prizren e çka i thonë Kosovë .

Seq po frynë ky mal I Sharrit

po sjell ujë prej Gostivarit

kush po bie teposhtë sokakit

n’atë kala mbi valë t’Vardarit .

Bien sokakit e bien qarshisë

djemte e Hasit shqipe t’malit

ja merr era tufat shamisë

Hazir Sylës së Kurpalit .

O mor Shkup qytet i vjetër

o kalaja rreth prej gurit

na mblidh prapë dhe nji here tjeter

në bedena rreth flamurit .

About Post Author