12 tetor 1915-u zbulua Proxima Centauri


Proxima Centauri u zbulua në këtë datë

Deborah Byrd

Zbulimi i Proxima Centauri u shpall në 1915

12 tetor 1915. Në këtë datë, astronomi me origjinë skoceze Robert Innes, në Observatorin Union në Johannesburg, Afrika e Jugut, njoftoi zbulimin e asaj që ne e njohim tani si ylli më i afërt me diellin tonë. Ky yll është Proxima Centauri , një nga tre yjet e njohur në sistemin Alpha Centauri , me dy yjet e tjerë që janë Alpha Centauri A dhe B. Ai e shpalli zbulimin e tij në një gazetë të datës 12 tetor 1915, të titulluar A Faint Star of Large Proper Motion. .

Më parë, para këtij njoftimi, astronomët besonin se Alpha Centauri ishte ylli më i afërt me sistemin tonë diellor.

Megjithatë, Proxima – një yll xhuxh i kuq relativisht i vogël – është më afër në rreth 4.24 vite dritë larg. Anasjelltas, Alpha Centauri është 4.36 vite dritë larg.

Festimi i 100-vjetorit

Nga rruga, SAASTA – Agjencia e Afrikës së Jugut për Avancimin e Shkencës dhe Teknologjisë – festoi njëqindvjetorin e Proxima-s në 2015. Dhe në faqen e saj të internetit, SAASTA shpjegoi:

Megjithëse Innes e kishte vëzhguar plotësisht Alfa Centaurin, me përvojën e tij të madhe dhe pasionin për të vëzhguar yjet e dyfishtë, ai dyshoi se Alfa Centauri mund të kishte një shoqërues. Innes krahasoi pllakat fotografike të marra pesë vjet larg njëri-tjetrit dhe vuri re se një yll i zbehtë kishte lëvizur. Ai zbuloi se kjo lëvizje ishte pothuajse e njëjtë me atë të Alfa Centaurit.

Pas hetimeve të mëtejshme, ai arriti në përfundimin se ishte më afër diellit sesa Alfa. Në 1917 ai propozoi që ylli i ri të quhej Proxima Centauri, proxima që është fjala latine për “më të afërt”.

Proxima Centauri ka 3 ekzoplanetë të njohur

Sot, Proxima mbetet ylli më i afërt me Tokën, por megjithatë është shumë i errët për t’u parë pa ndihmë optike. Gjithashtu, Proxima Centauri ka tre planetë të konfirmuar. Planetët njihen si Proxima Centauri b, c dhe d. Në të vërtetë, këta tre ekzoplanetë janë planetët më të afërt me sistemin tonë diellor. Nga rruga, Proxima b rrotullohet brenda zonës së banueshme të yllit .

Përfundimi: 12 tetor 1915, ishte data e publikimit të një letre që njoftonte se ylli i vogël Proxima Centauri – në sistemin Alfa Centauri – është ylli më i afërt me diellin tonë.

About Post Author