13 janar 2022.Asteroidi 7 Iris  do të jetë i vendosur , i shtrirë në yjësinë  Binjakët


Asteroidi 7 Iris  do të jetë i vendosur mirë, i shtrirë në yjësinë  Binjakët

Nga Redaktori I  shkencës

Në 13 janar 2022 ne oren 22.34CET dhe 21.34 UTC  .Asteroidi 7 Iris do të jetë i vendosur mirë, i shtrirë në yjësinë  Binjake, shumë mbi horizont për pjesën më të madhe të natës.Pavarësisht vendndodhjes tuaj në Tokë, 7 Iris do të arrijë  piken e tij  me te larte ne qiell rreth mesnatës sipas kohës lokale.

Nga Tirana, do të jetë i dukshëm ndërmjet orës 18:47 dhe 04:41. Ai do të bëhet i aksesueshëm rreth orës 18:47, kur të ngrihet në një lartësi prej 21° mbi horizontin tuaj lindor. Do të arrijë pikën më të lartë në qiell në orën 23:44, 64° mbi horizontin tuaj jugor. Do të bëhet e paarritshme rreth orës 04:41 kur të bjerë nën 21° mbi horizontin tuaj perëndimor.

Gjeometria e shtrirjes

Ky pozicionim optimal ndodh kur ai bën afrimin e tij më të afërt me pikën në qiell drejtpërdrejt përballë Diellit – një ngjarje e quajtur kundershti . Meqenëse Dielli arrin distancën e tij më të madhe nën horizont në mesnatë, pika përballë tij është më e larta në qiell në të njëjtën kohë.Përafërsisht në të njëjtën kohë që 7 Iris kalon ne kundërshtimin, ai gjithashtu bën afrimin e saj më të afërt me Tokën – e quajtur perigje e saj – duke e bërë atë të duket më e ndritshme në qiellin e natës. Kjo ndodh sepse kur 7 Iris shtrihet përballë Diellit në qiellin e natës, sistemi diellor është i rreshtuar në mënyrë që 7 Iris, Toka dhe Dielli shtrihen në një vijë të drejtë me Tokën në mes, në të njëjtën anë të Dielli si 7 Iris.Me këtë rast, 7 Iris do të kalojë brenda 1.099   AU prej nesh, duke arritur një shkëlqim maksimal  prej 7.7 magnitude. Megjithatë, edhe në rastin më të shndritshëm, 7 Irisi është një objekt i zbehtë përtej arritjes së syrit të lirë; nevojiten dylbi ose një teleskop me hapje të moderuar.

Burimi: Dominic Ford ,
2.

 7 Iris është një asteroid i madh  brezit i kryesor dhe ndoshta  planetimal  i  mbetur që rrotullohet rreth Diellit midis Marsit dhe Jupiterit. Është objekti i katërt më i ndritshëm në rripin e asteroideve   . Ai klasifikohet si një asteroid  i tipit S , që do të thotë se ka një përbërje  gurore .

Irisi u zbulua më 13 gusht 1847, nga JR Hind nga Londra   . Ishte zbulimi i parë i asteroidit nga Hind dhe asteroidi i shtatë që u zbulua në përgjithësi.

Iris u emërua pas perëndeshës së  ylberit iris  ne mitologjine greke , e cila ishte një lajmëtar i perëndive, veçanërisht Hera. Cilësia e saj e shoqëruesit të Herës ishte veçanërisht e përshtatshme për rrethanat e zbulimit,).

Simboli origjinal i Irisit ishte një ylber dhe një yll: ose më thjesht .

Asteroidi 7 Iris  do të jetë i vendosur mirë, i shtrirë në yjësinë  Binjakët

Nga Redaktori I  shkencës

Në 13 janar 2022 ne oren 22.34CET dhe 21.34 UTC  .Asteroidi 7 Iris do të jetë i vendosur mirë, i shtrirë në yjësinë  Binjake, shumë mbi horizont për pjesën më të madhe të natës.Pavarësisht vendndodhjes tuaj në Tokë, 7 Iris do të arrijë  piken e tij  me te larte ne qiell rreth mesnatës sipas kohës lokale.

Nga Tirana, do të jetë i dukshëm ndërmjet orës 18:47 dhe 04:41. Ai do të bëhet i aksesueshëm rreth orës 18:47, kur të ngrihet në një lartësi prej 21° mbi horizontin tuaj lindor. Do të arrijë pikën më të lartë në qiell në orën 23:44, 64° mbi horizontin tuaj jugor. Do të bëhet e paarritshme rreth orës 04:41 kur të bjerë nën 21° mbi horizontin tuaj perëndimor.

Gjeometria e shtrirjes

Ky pozicionim optimal ndodh kur ai bën afrimin e tij më të afërt me pikën në qiell drejtpërdrejt përballë Diellit – një ngjarje e quajtur kundershti . Meqenëse Dielli arrin distancën e tij më të madhe nën horizont në mesnatë, pika përballë tij është më e larta në qiell në të njëjtën kohë.Përafërsisht në të njëjtën kohë që 7 Iris kalon ne kundërshtimin, ai gjithashtu bën afrimin e saj më të afërt me Tokën – e quajtur perigje e saj – duke e bërë atë të duket më e ndritshme në qiellin e natës. Kjo ndodh sepse kur 7 Iris shtrihet përballë Diellit në qiellin e natës, sistemi diellor është i rreshtuar në mënyrë që 7 Iris, Toka dhe Dielli shtrihen në një vijë të drejtë me Tokën në mes, në të njëjtën anë të Dielli si 7 Iris.Me këtë rast, 7 Iris do të kalojë brenda 1.099   AU prej nesh, duke arritur një shkëlqim maksimal  prej 7.7 magnitude. Megjithatë, edhe në rastin më të shndritshëm, 7 Irisi është një objekt i zbehtë përtej arritjes së syrit të lirë; nevojiten dylbi ose një teleskop me hapje të moderuar.

Burimi: Dominic Ford ,
2.

 7 Iris është një asteroid i madh  brezit i kryesor dhe ndoshta  planetimal  i  mbetur që rrotullohet rreth Diellit midis Marsit dhe Jupiterit. Është objekti i katërt më i ndritshëm në rripin e asteroideve   . Ai klasifikohet si një asteroid  i tipit S , që do të thotë se ka një përbërje  gurore .

Irisi u zbulua më 13 gusht 1847, nga JR Hind nga Londra   . Ishte zbulimi i parë i asteroidit nga Hind dhe asteroidi i shtatë që u zbulua në përgjithësi.

Iris u emërua pas perëndeshës së  ylberit iris  ne mitologjine greke , e cila ishte një lajmëtar i perëndive, veçanërisht Hera. Cilësia e saj e shoqëruesit të Herës ishte veçanërisht e përshtatshme për rrethanat e zbulimit,).

Simboli origjinal i Irisit ishte një ylber dhe një yll: ose më thjesht .

About Post Author