13 mars NOAA lëshon një orë të madhe stuhie Aurora


Lajmet e Diellit: NOAA lëshon një orë të madhe stuhie Aurora

Armando Caussade C. Alex Young

Sun news: CME kaloi dje, një tjetër për të goditur më drejtpërdrejt 13 Mars

Një nxjerrje masive koronale ( CME ) që u largua nga dielli të hënën, më 7 mars 2022, rrëshqiti Tokën dje (10 mars) duke krijuar një shfaqje auroral në gjerësi të larta. Më pas, më 10 mars, një shpërthim diellor afatgjatë ndodhi pranë rajonit të madh të njollave diellore AR2960. Ai prodhoi gjithashtu një CME, dhe ky do të godasë Tokën më drejtpërdrejt më 13 mars. Koha e parashikuar e mbërritjes është 11:35 UTC (plus minus 7 orë) më 13 mars. Kjo do të thotë se aktiviteti auroral mund të rritet natën e marsit 12-13 për vëzhguesit në hemisferën perëndimore.

Vlerësimi vjen nga  modeli I eres diellore , i përdorur nga shkencëtarët. Ndikimi vlerësohet të jetë ndërmjet Kp=5 deri në 8 ose stuhi gjeomagnetike nga e vogla (G1) në e rëndë (G4).

Përmirësimet gjatë ose dy ditëve të ardhshme mund ta kufizojnë disi këtë gamë. Por ky CME i afërt dhe efektet gjeomagnetike kanë potencialin për të ofruar një shfaqje mjaft aurale. Dielli është në lindjen e ciklit të tij 11-vjeçar të aktivitetit, që do të thotë se mund të presim më shumë aktivitet diellor gjatë viteve të ardhshme. Kohët e fundit, dielli arriti njollën e tij të 100-të në më pak se 70 ditë. Keith Strong raportoi rritjen e aktivitetit diellor dhe ndau këtë tabelë, përmes Twitter: Qendra Norvegjeze për Motin Hapësinor (NOSWE) monitoron aktivitetin diellor dhe ofron të dhëna interesante për kushtet jonosferike, erën diellore dhe shumë më tepër. E gjithë kjo ndodh në Norvegji, në pjesën tjetër të Skandinavisë dhe në vende të tjera në hemisferën veriore.

Përfundimi: Një CME e anashkaloi Tokën më 10 mars. Një CME e dytë, e shkaktuar nga një shpërthim pranë njollës diellore AR2962 më 10 mars, do të godasë Tokën më drejtpërdrejt më 13 mars një orë të madhe stuhie Aurora.