Asteroidi Kleopatra ose :”Kocka e Qenit “bën një portret tërheqës


Marre nga earthsky.org/Kelly Kizer Whitt

216 Kleopatra -ose asteroidi me  kocka  qensh-mund  jetë  objekti më i  bukur ne brezin asteroid midis Marsit dhe Jupiterit. Ishte një nga asteroidët më të hershëm që u zbulua, në 1880. Por astronomët e etiketuan atë si një  kocka qenesh 20 vjet më parë, kur vëzhgimet e radarit në Observatorin Arecibo zbuluan dy lobe të tij dhe “qafën” e trashë. Astronomi Franck Marcis i Institutit SETI në Mountain View, California, udhëhoqi ekipin që kapi imazhet më të mprehta dhe më të detajuara deri më tani të Kleopatrës .

Observatori Evropian Jugor publikoi imazhet këtë javë (9 shtator 2021) dhe tha se vëzhgimet e reja i bënë astronomët të kuptojnë se ky asteroid tërheqës është një zhurmë e vogël rreth skajeve. Mund të mos jetë asgjë më shumë se një grumbull rrënojash e madhe që ka humbur disa nga guralecët e saj, por ka fituar dy hënë.

Astronomët botuan dy studime të reja të Kleopatrës, njëra më 19 Maj dhe tjetra më  16 gusht   , në revistën e  vleresuar nga  kolegët Astronomy and Astrophysics .

Shkencëtarët përdorën Teleskopin  shume te madh te ESO për të parë Kleopatrën, e cila, në afërsi të saj, vjen brenda 125 milionë kilometrave (200 milionë km) nga Toka. Kjo është si të përpiqesh të shikosh një top golfi nga 40 kilometra larg.

Teleskopi Shumë i Madh i ESO -s mori imazhet e paraqitura këtu mes viteve 2017 dhe 2019. Gama e imazheve u mundëson astronomëve të shohin asteroidin teksa rrotullohet në hapësirë, duke zbuluar kënde të ndryshme dhe duke u mundësuar atyre të krijojnë modele 3D të Kleopatrës. Ata zbuluan se njëra nga lobet është më e madhe se tjetra. Ata gjithashtu zbuluan se gjatësia e përgjithshme e asteroidit është 167 milje (270 km). Për krahasimin e madhësisë, shkencëtarët krijuan imazhe se si do të dukej Kleopatra që fluturonte mbi Tokë mbi Itali dhe Kili.

Marchis, drejtuesi i ekipit të një prej studimeve, pershkoi i vlerën e studimit të një objekti të pazakontë siç është Kleopatra:

Kleopatra është me të vërtetë një trup unik në sistemin tonë diellor. Shkenca po përparon shumë falë studimit të pjeseve  të çuditshme. Unë mendoj se Kleopatra është një nga ato, dhe të kuptuarit e këtij sistemi kompleks asteroidesh të shumëfishtë mund të na ndihmojë të mësojmë më shumë rreth sistemit tonë diellor.

Kleopatra dhe hënat e saj

Kleopatra, e quajtur për mbretëreshën egjiptiane, nuk është e vetme pasi orbiton diellin në brezin asteroid. Dy hënë rrotullohen rreth tij: AlexHelios dhe CleoSelene, të cilat shkencëtarët i quajtën për binjakët vëllazërore të mbretëreshës.

 Miroslav Broz i Universitetit Charles në Pragë, Republika Çeke, ishte autori kryesor i studimit tjetër mbi Kleopatra. Ekipi i tij përdori vëzhgimet e reja për të gjetur orbitat e sakta të hënave. Studimet e mëparshme prodhuan orbita që nuk përputheshin me vëzhgimet. Brož tha:

Kjo duhej zgjidhur, sepse nëse orbitat e hënave ishin të gabuara, gjithçka ishte e gabuar, përfshirë masën e Kleopatrës.

Ekipi i tij e zgjidhi çështjen duke përdorur vëzhgimet dhe modelimin e ri për të zbuluar ndikimin gravitacional të Kleopatrës në lëvizjen e hënave. Pasi u përcaktuan orbitat e satelitëve, astronomët mund të llogaritnin masën e Kleopatrës. Ata zbuluan se masa e tij ishte 35% më e ulët se vlerësimet e mëparshme. Me vlerësimet e vëllimit dhe masës, shkencëtarët mund të vlerësojnë dendësinë, e cila ishte gjithashtu më e ulët se sa besohej më parë.

Shkencëtarët tani mendojnë se Kleopatra nuk është më shumë se një grumbull rrënojash, i formuar nga materiali që pësoi një ndikim gjigant. Ata kuptuan se nëse asteroidi rrotullohej shumë më shpejt, ai do të fillonte të shkërmoqej. Në fakt, ekipi i Marchis beson se kështu kanë lindur hënat e Kleopatrës, nga pjesët e asteroidit që u shqyen në goditje të vogla. Guralecët e zhveshur përfundimisht u bashkuan për të formuar dy hënat.

About Post Author