Shiu i meteorëve drakonidë 2022: Drita e hënës dhe meteorët


Shiu i meteorëve drakonidë 2022: Drita e hënës dhe meteorët

Bruce McClure

Deborah Byrd

Don Machholz

Kulmi i parashikuar: 9 tetor 2022, në 1 UTC (mbrëmja e 8 tetorit për Amerikat).
Kur të shikoni: Nuk ka dritare të errët për të parë Draconids në vitin 2022. Nëse dëshironi të shikoni në dritën e hënës, provoni mbrëmjen (jo mëngjesin) e 8 tetorit. Mund të kapni disa edhe në mbrëmjet para dhe pas.
Kohëzgjatja e përgjithshme e dushit: 8 deri më 9 tetor.
Rrezatimi: Shkëlqimi është më i lartë në qiell në orët e mbrëmjes. Kjo është arsyeja pse dushi është më i miri në mbrëmje. Më shumë për rrezatuesin më poshtë.
Faza më e afërt e hënës: Hëna e plotë është 20:55 UTC më 9 tetor. Pra, në vitin 2022, hëna e plotë ose pothuajse e plotë do të mbyt shumicën e meteorëve drakonidë nga pamja. Kjo hënë e plotë është Hëna e gjahtarit e hemisferës veriore.
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale: Nën një qiell të errët pa hënë, mund të kapni 10 meteorë drakonidë në orë, por …
Shënim: Edhe pse ky shi zakonisht është një gjumë, duke prodhuar vetëm një pjesë të vogël meteorë të ngurtë në orë në shumicën e viteve , kujdes nëse Dragoi zgjohet! Në raste të rralla, Drako i zjarrtë ka qenë i njohur për të nxjerrë qindra meteorë në një orë të vetme. Kjo mundësi mban shumë vëzhgues të qiellit jashtë – edhe në dritën e hënës – gjatë këtij dushi.

Kometa mëmë e Drakonidëve

Nga i ndjeri, i madhi Don Machholz (1952-2022), i cili zbuloi 12 kometa…

Kometa mëmë e shiut meteor Draconids, objekti përgjegjës për pluhurin që shohim të digjet në atmosferën tonë, është kometa e vogël periodike 21P/Giacobini-Zinner . Michel Giacobini zbuloi vizualisht këtë kometë më 20 dhjetor 1900, në qiellin e mbrëmjes, nga Observatori Nice në Francë. Kometa ishte e zbehtë dhe në pjesën jugore të konstelacionit të Ujorit. Giacobini përdorte një teleskop refraktor 46 centimetrash (thjerrëza me diametër 18 inç), teleskopi më i madh për gjuetinë e kometave në atë kohë. Megjithëse kometa është periodike – me një orbitë 6.6-vjeçare rreth diellit – vëzhguesit e humbën atë në kthimin e saj të ardhshëm. Më pas, më 23 tetor 1913, Ernst Zinner i Gjermanisë e gjeti kometën duke parë yjet e ndryshueshëm. Ky ishte zbulimi i tij i vetëm i kometës.

Kometa 21P/Giacobini-Zinner vjen po aq afër diellit sa edhe Toka, më pas rikthehet pas orbitës së Jupiterit përpara se të kthehet 6.6 vjet më vonë. International Cometary Explorer e vizitoi atë në shtator 1985, duke e bërë atë kometën e parë që u vizitua nga një sondë hapësinore.

Stuhi meteorike drakonide

Mbetjet nga kometa nuk shpërndahen në mënyrë uniforme rreth orbitës së saj. Pjesa më e madhe e saj është ende e grumbulluar pranë kometës. Prandaj, kur kometa kthehet në lagjen tonë, ajo mund të prodhojë një shi spektakolar meteorësh, i njohur si një stuhi meteorësh: qindra apo edhe mijëra meteorë në orë. Kjo ndodhi në vitin 1933 dhe 1946, me disa mijëra meteorë në orë. Në vitet 1985, 1998 dhe 2018, ai prodhoi numër të shtuar, por jo stuhi meteorësh. Vëzhguesit evropianë panë mbi 600 meteorë në orë në vitin 2011.

Periheli i fundit i kometës ishte 10 shtatori 2018. Po atë natë, kometa 21P/Giacobini-Zinner iu afrua Tokës më shumë se sa ishte në 72 vjet. Rrjedhimisht, Drakonidët patën një shpërthim në vitin 2018 . Ne postuam fotot më të mira të kometës teksa ajo kaloi në mënyrë të sigurtë.

Për shkak se kjo kometë ka një periudhë orbitale prej afro shtatë vjetësh, periheli i ardhshëm nuk do të vijë deri në vitin 2025. Kështu që ne nuk presim një shpërthim këtë vit. Por, atëherë, askush nuk e di me siguri.

.

Ku është pika rrezatuese?

Pika rrezatuese për shiun e meteorëve Draconid është afër yjeve Eltanin dhe Rastaban , në kokën e yjësisë Draco Dragon në qiellin verior. Vendndodhja e saj në veri është arsyeja pse Drakonidët shihen më së miri nga hemisfera veriore. 

Drakonidët janë më të mirët në mbrëmje, në vend të agimit, sepse Dragoi me krahë, pika rrezatuese e dushit, fluturon më lart në qiellin e tetorit në perëndim të natës. Ndërsa nata kalon – pavarësisht se ku jeni në Tokë – pika rrezatuese zhytet më poshtë në qiellin tuaj.

Ju nuk keni nevojë të gjeni Dracon Dragon për të parë Draconids. Këta meteorë fluturojnë në çdo anë nëpër qiellin me yje. Por gjetja e Dracon është argëtuese dhe relativisht e lehtë. 

Shiu i meteorëve drakonidë ka një histori të pasur

Astronomët në fillim të shekullit të 20-të spekuluan se meteorët dhe kometat ishin të lidhura. Pra, sigurisht që ata u përpoqën të lidhnin kometa të ndryshme me shirat spektakolare të meteorëve që ndonjëherë bien shi në qiellin e Tokës.

Kometa 21P/Giacobini-Zinner ishte një objekt veçanërisht joshës për të cilin mund të bëheshin parashikime. Mos harroni, ai kthehet çdo 6.6 vjet dhe pika e tij më e afërt me diellin është pothuajse e njëjtë me distancën e Tokës.

Dhe kometa Giacobini-Zinner nuk i zhgënjeu astronomët.

Marrëdhënia midis 21P/Giacobini-Zinner dhe meteorëve të tij – kaq e studiuar dhe diskutuar mes astronomëve profesionistë në fillim të shekullit të 20-të – ndoshta shpjegon pse shiu i meteorëve Draconid ndonjëherë quhet Giacobinids .

Për një shije të historisë në lidhje me këtë dush, shkoni te Shërbimi Abstrakt i Astronomisë nga Smithsonian dhe NASA. Gjeni një artikull të vitit 1934 të quajtur Meteorët nga kometa e Giacobini nga CC Wylie. Është një rrëfim i stuhisë së famshme meteorike të vitit 1933.

Shi meteorësh drakonidë nga hemisfera jugore?

Eshte e mundur. Por nëse jeni aq larg në jug saqë pika rrezatuese në konstelacionin Draco nuk ngrihet mbi horizontin tuaj, ose ngrihet vetëm për pak kohë, nuk do të kapni shumë.

Siç shihet nga hemisfera jugore, ju duhet të jeni mjaft afër ekuatorit për të parë yjet e Drakos. Supozoni se jetoni në Australinë veriore – le të themi Darvin, Territori Verior, Australi – që është në 12 gradë gjerësi jugore . Nëse po, do të mund t’i shihnit yjet Rastaban dhe Eltanin shumë afër horizontit tuaj veri-veriperëndimor në mbrëmjen e fillimit të tetorit (duke pasur parasysh një horizont verior të papenguar). Këta yje do të perëndonin mjaft herët në mbrëmje. Dhe kështu nuk do ta shihnit më kokën e Drakos deri në mbrëmjen e ardhshme.

Pse herët në mbrëmje? Kjo është për shkak se, pavarësisht se ku jetoni në mbarë botën, koka e Draco arrin tranzitin e sipërm (pika më e lartë në qiellin tuaj) rreth orës 5 pasdite me kohën lokale në fillim të tetorit.

Kështu, nga gjerësia gjeografike në hemisferën jugore – madje edhe ato në veri deri në Australinë veriore – do të kishit një dritare shumë të ngushtë për të parë meteorët. Nëse jeni në hemisferën jugore dhe vërtet dëshironi të shihni një Draconid, provoni të shikoni sapo të errësohet vërtet më 7 dhe 8 tetor. Dhe mos prisni shumë.

Foto meteorësh drakonidë nga komuniteti EarthSky

Përfundimi: Në vitin 2022, shiu i meteorëve Draconid – i quajtur gjithashtu Giacobinids – ndoshta do të prodhojë më shumë meteorë në mbrëmjen e 8 tetorit.

About Post Author