1923-Intervista e Karl Patsch kur punonte për Muzeun Kombëtar :”Shenjat e lumnisë në veri”-Gezim Llojdia


1923

Intervista e Karl Patsch kur punonte për Muzeun Kombëtar :”Shenjat e lumnisë në veri”

Gezim Llojdia

1.

verën e vitit 1923, Profesori i Universitetit të Vjenës Karl Patsch, një ndër historianët , që ka njohur dhe vizituar disa nga qendrat arkeologjike shqiptare në atë vit është gjendur në Tiranë dhe sipas gazetës :”Shtypi” , ai personalisht ka kontribuar mjaftë për organizmin e Muzeut Kombëtar .

…Duke ju referuar kësaj ngjarje siç ishte ngritja e Muzeut Kombëtar , Patsch ka dhënë për reporterin e gazetës një intervistë ku historiani i njohur sjell fakte dhe dokumente të reja për historinë e këtij vendi .

Patsch shprehet për të kaluarën e lashtë dhe shumë të ndryshme .

2.

Gazeta :”Shtypi” e Diel 3 qershor 1923 .

Muzeu Kombëtar . Karl Patsch e ka vizituar vendin tonë shumë më heret .Ai ka shkruar edhe libra .

…Bisedim me Z. Karl Patsch .

z. Doktor Karl Patsch profesor i Universitetit të Vjenës, që gjindet përkohësisht ndër ne për organizmin e muzeut ,sado që është tepër i zënë me punë e mundohet nate e dite na bëni nderin te na dëftonte ne një bisedim te gjate,

programet e Muzeut Kombëtar.

Profesor Patsch me atë mirësi ,që i dallon njerëzit e naltë, na thanë ndërmjet të tjerave .

3.

…Shenjat e Lumnisë në Veri.

…Shqipëria ka pasë kohë të kalueme ,shumë të lashtë e shumë të ndryshme . Shenjat e kësaj janë ruajt edhe sot shifen nadej këtej mbi tokë ,nën tokë ,sikurse na tregojnë shumë gjetje të cmueshme .

…Krejt rrethi i Shkodrës dhe ana e lindjes së liqenit të saj ka vorre e kështjella prej kohës thrako-iliriane .

Shumë më për kulturën janë gjetjet afrë qytezës Kalaja e Dalmacisë .Shka mund të gjenden ndër vorre na tregojnë rrënimet e banuara prej Dom Ndre Mjedes të këtij miku të kuptueshëm vjetërsish .

Në kështjellën e Shkodrës janë gjetë copa murresh prej kohës kur këtu sundojshin mbretërit ilirë e më vonë romakët .Murret e reja të kështjellës me prygjet etyre janë prej kohës së Venedikut e kanë qëndruar kundër luftimeve të osmanëvet në shekullin XV. Grykat e puseve që gjinden sot në disa shtëpia private të qytetit janë prej kësaj kohe . Pasurinë e kishave të Shkosrqa së athershme e dëshmojnë rrënimet e sotme ashtu edhe Kisha e Madhe e këshjellat dhe kishët e Zojës së Shën Vlashit në kështjellë .Si në Shkodër ashtu edhe ndër viset e tjera shofim shenjat e kulturës së Shqipërisë si rënimet e kishave në shekujt byzantin, romak, e gotik .

Një kuvend Bendiktinësh shumë i rëndësishëm kje Shën Sergit afër Bunës , ku gjindej një vend tregtije shumë në zë me tragetarë prej të gjitha anët e botës .

…Sot na dëshmojnë këtë madhëri vetëm disa rrënime murresh në katundin e Shirqit ,këto rrënime kanë kaq rëndësi të madhe ,sidomos shkrimet gjinden ndër to sa që Qeveria Shqiptare do të shpenzonte shumë e sa më parë të mirrte masat e duhura për rojen e tyre ,përpara se ti përpijë Buna .

…Në Lesh ku vdiq e u vorrue Skënderbeu shifen ende sot rrënimet e murreve të qytetit të cilat në një kohë rrethojshin qytetin grek e mbi qytet Mali i Shelbuemit ,janë gjetur themelet e Arkolissos ku Dionisi i Sirakuzës kishte kryevendin e sundimit të tij në Adriatik.Kah veriu i Lezhës në fushën e Giadrit afër katundit Vig shef rrënimet enjë kështjelle romak .

…Kah jugu i Lezhës At Shtjefën Gjecovi një rrëmimtar i vlefshëm vjetërsish gjeti një vend të kohës të kohës romake ku qiti në shesh prej vorresh armë, e sende . Stolisje shumë interesante .

…Rëndësia e Durrësit

Kështjella e Petrelës afrë Tiranës dhe katundit Prezë kanë qënë qendra ushtarake në kohë të ndryshme .Por një rëndësi të posacme ka qyteti i Durrësit ,për të cilin flasin monumente të cdo kohe .Mjerishtë shumë ndër to janë qit jashtë vendit .

…Shqiptari po të dojë të studioi historinë e vendit të vetë do të shkojë përjashta.

…Lumtësisht toka e Durrësit është e pasur me vjetërrsira e ndër ledhet e tij gjinden visare arkeologjike .

Përshëmbull ndër këto ledhe është ruajt ende sot një nënshkrim i shek XIII, qindra vjetet me të cilat tregohen veprat e mëdhaja të Perandorit grek Thedorit .

…Se sa visare të cmueshme të tregojnë gjithë Sekretarit të Ministrisë së Brensdshme Refuf Fico,kryetarit bashki Durrës Kost Paftali .

Si një dëshmi e këtyre visareve të cmueshme ashtë një gjetje e bomë në kohë të luftës prej austriakëve të cilët tu punue një llogore në vitin 1918 ndeshën në veri të Durrësit ,5m nën tokë një mozaik shumë të rrallë me vizatime shumë të bukura , me ngjyra të cmueshme e me punim shumë të hollë . Në këtë mozaik u vu re një kokë shumë e bukur gruaje .Ky mozaik ashtë për Shqipërinë një visar ari e diturie .

Vetëm rrrënimi i këtij mozaiku ku padyshim do të gjendet edhe një shtëpi ka me sjellë vrejtjet e botës së qytetëruar.

…Se sa e pasur është Shqipëria në vjetërsi një rrënim tjetër që është “Kroni i arkeologjisë botërore “.

Ky është katundi i sotëm Pojan i cili është ndërtua mbi rrënimet e qytetit të pasur universitar e

tregtar, Apollonia .

Tash e sa vjet toka që toka e Pojanit ashtë tue na dhanë shenja të kulturës së mocme .

Shumë gjetje të tija janë përdoruru prej popullit për ndërtim kishash e kuvendesh në Myzeqe e qenë shpërngulur për në Fier ,Berat ,Vlorë e shumë të tjera janë marrë prej të huajve .

Në këto monumente si statutja, relieve ,copa arktitekture ,

nën shkrime ,

gjinden sende të cmueshme ,harta e historike të cilat jo vetëm na japin njoftime të përgjithshme mbi krejt kohën kohën e

motcme .Kishte qenë me shkruem libra më pas për monumnetet të gjitha vendet e Shqipërisë ,ku gjenden vjet .

…Po përmendim vetëm qytetin e

motshëm Oricum .

…Në jug të Grykës së Vlorës në katundin Plocë në rrëzë të malit Kud(Kudhës) ku kje qyteti i mocëm Amantia ,ku u gjetë një kokë mermeri të Lekës së Madhe .Në Pllocë u gjetën rrënimet e një kishe monumentale shumë të bukur e të cmueshme për hart e stoli prej kohës së Perandorit Juastinian, e cila më pas me rrëmue kishin dalë monumente me një rëndësi të madhe historike …