2 botë ndoshta të ngjashme me Tokën, vetëm 16 vite dritë larg


Paul Scott Anderson

Astronomët kanë zbuluar një numër në rritje të ekzoplaneteve shkëmborë , botë të ngjashme në madhësi me Tokën. Këtë muaj (15 dhjetor 2022), një ekip ndërkombëtar astronomësh tha se ka gjetur dy botë të tjera në lagjen tonë të galaktikës . Këto botë janë më pak se 16 vite dritë larg, shumë afër, relativisht e thënë! Dhe ata janë në zonën e banueshme të yllit të tyre, zona brenda së cilës mund të ekzistojë uji i lëngshëm.

Për krahasim, Proxima Centauri b është ekzoplaneti më i afërt me masën e Tokës, në 4.2 vite dritë larg. Është gjithashtu e ngjashme në madhësi me Tokën dhe në zonën e banueshme të yllit të saj.

Studiuesit në Institutin e Astrofizikës të Ishujve Kanarie udhëhoqën ekipin që bëri zbulimin. Një punim i ri i rishikuar nga kolegët është pranuar për botim nga revista Astronomy & Astrophysics .

2 botë potencialisht të ngjashme me Tokën

Dy planetët e rinj – GJ 1002b dhe GJ 1002c – rrotullohen rreth yllit xhuxh të kuq GJ 1002 , më pak se 16 vite dritë nga Toka. Kjo është shumë afër për sa i përket distancave yjore. Të dy planetët kanë masa të ngjashme me Tokën dhe orbitojnë brenda zonës së banueshme të yllit. Ky është rajoni rreth një ylli ku temperaturat mund të lejojnë që uji i lëngshëm të ekzistojë në planetët shkëmborë. Zbulimi i shtohet gjetjeve të mëparshme që tregojnë se botët shkëmbore të afërta në madhësi dhe masë me Tokën janë mjaft të zakonshme në galaktikën tonë. Autori kryesor Alejandro Suárez Mascareño në Institutin e Astrofizikës të Ishujve Kanarie tha :

Natyra duket e vendosur të na tregojë se planetët e ngjashëm me Tokën janë shumë të zakonshëm. Me këto dy ne tani njohim shtatë në sistemet planetare mjaft afër diellit.

GJ 1002b i duhen 10 ditë për të rrotulluar yllin e tij, ndërsa GJ 1002c pak më shumë se 21 ditë.

Astronomët përdorën ESPRESSO (Spectrografin Echelle për Eksoplanetët Shkëmborë dhe Vëzhgimet Spektroskopike të Qëndrueshme) dhe CARMENES (Kërkim me rezolucion të lartë në Calar Alto për xhuxhët M me ekzotokë me instrumente të detajuara Échelle me infra të kuqe afër) për të bërë teleskopikët e tyre.

E banueshme? Po. E banuar? ne nuk e dimë

Ylli, GJ 1002, është një xhuxh i kuq, më i vogël dhe më i ftohtë se dielli ynë. Kjo mund të mos tingëllojë mirë për perspektivat e banueshmërisë në çdo planet. Por xhuxhët e kuq kanë zonat e tyre të banueshme, ashtu siç bëjnë yjet si dielli. Këto janë zona brenda të cilave uji i lëngshëm mund të ekzistojë në sipërfaqen e një planeti.

Zona e banueshme për një yll xhuxh të kuq është më afër yllit sesa zona e banueshme e diellit tonë. Bashkautorja Vera María Passegger tha:

GJ 1002 është një yll xhuxh i kuq, me pothuajse një të tetën e masës së diellit. Është një yll mjaft i ftohtë, i zbehtë. Kjo do të thotë se zona e tij e banueshmërisë është shumë afër yllit.

Meqenëse të dy planetët e sapogjetur rrotullohen brenda kësaj zone të banueshme, ata mund të kenë kushte të përshtatshme për jetë. Por a kanë ata jetë? Nuk ka asnjë garanci për këtë, dhe përgjigja është që ne thjesht nuk e dimë. Shkencëtarët paralajmërojnë se “banueshmëria” varet nga shumë faktorë, përveç temperaturës.

Por sigurisht, planetët brenda zonave të banueshme janë vendet më të mira për të filluar kërkimin e dëshmive të jetës “siç e njohim ne”. Dhe kështu një hap tjetër mund të jetë studimi i këtyre botëve me teleskopin hapësinor gjigant Webb, duke kërkuar të dhëna nëse ekziston jeta në to.

Analiza atmosferike

Dhe këtu është lajmi i mirë. Meqenëse dy planetët janë kaq afër, shkencëtarët mund të studiojnë atmosferën e tyre. Bashkautori Jonay I. González Hernández vuri në dukje se Webb nuk është teleskopi i vetëm që mund të përdoret për të studiuar atmosferat e botëve të largëta:

Spektrografi i ardhshëm ANDES për teleskopin ELT në ESO, në të cilin IAC po merr pjesë, mund të studiojë praninë e oksigjenit në atmosferën e GJ 1002c.

Astronomët mund të analizojnë atmosferat bazuar në dritën e reflektuar ose emetimin termik. Në shumicën e rasteve, planetët duhet të kalojnë tranzit përpara yjeve të tyre për këtë lloj analize. Por ka edhe metoda të tjera, siç thotë gazeta:

Karakterizimi atmosferik i ekzoplaneteve kryhet zakonisht nëpërmjet spektroskopisë së transmetimit, e cila kërkon që planetët të kalojnë tranzit. Megjithatë, kjo nuk është e vetmja mundësi për të studiuar atmosferat e ekzoplaneteve. Vitet e fundit është propozuar që bashkimi i spektrografëve me rezolucion të lartë me imazhe me rezolucion të lartë këndor mund të hapë një rrugë alternative për studimin e atmosferave të planetëve në lagjen diellore (Lovis et al. 2017).

GJ 1002 është një nga sistemet e pakta të njohura afër me planetë që mund të strehojnë potencialisht mjedise të banueshme. Afërsia e yllit pritës me diellin i bën madhësitë këndore të orbitave të të dy planetëve mjaftueshëm të mëdha që atmosfera e tyre të studiohet nëpërmjet spektroskopisë me rezolucion të lartë me kontrast të lartë me instrumente të tilla si spektrografi i ardhshëm ANDES për ELT ose misionin LIFE .

.

Një përpjekje ekipore

Marrja e rezultateve të reja ishte vërtet një përpjekje ekipore. Të dy ESPRESSO dhe CARMENES ishin jetike për të qenë në gjendje të vëzhgonin GJ 1002b dhe GJ 1002c. Mascareño ka thënë:

Secili nga dy grupet do të kishte pasur shumë vështirësi nëse do ta kishte trajtuar këtë punë në mënyrë të pavarur. Së bashku ne kemi arritur të arrijmë shumë më tepër sesa do të kishim bërë duke vepruar në mënyrë të pavarur.

Në të ardhmen, misioni LIFE (Large Interferometer For Exoplanets) duhet të jetë gjithashtu në gjendje të studiojë më nga afër këta planetë. LIFE aktualisht është në fazën e studimit të parë.

Përfundimi: Një ekip ndërkombëtar astronomësh ka zbuluar dy nga botët më të afërta potencialisht të ngjashme me Tokën deri më tani, më pak se 16 vite dritë nga Toka.

About Post Author