2011 -Video e fallsifikuar për alienët,rasti Skinny Bob


Cila është historia e Skinny Bob?

Në vitin 2011, një video e qarkulluar në internet shkaktoi shumë kuriozitet dhe debat. Videoja u ngarkua në YouTube nga një përdorues i quajtur “ivan0135” dhe duket se është pamje e rrjedhur e një agjencie qeveritare, gjoja KGB, duke marrë në pyetje një qenie aliene. Qenia në video i ngjan alienit tipik Gri dhe thuhet se është nga sistemi yjor Zeta Reticuli. Përdoruesi i YouTube ivan0135 ngarkoi vetëm katër video që së bashku kanë mbi 1.9 milion shikime. 

Sipas videos, alieni ishte pjesë e një të dërguari të dërguar për të diskutuar “çështje me interes të ndërsjellë” me agjencinë qeveritare. Videoja pretendon se alienët u lejuan të takoheshin vetëm me zyrtarë të rangut të lartë dhe u shoqëruan nga oficerë specialë. Megjithëse u tha se ishin të pranishëm disa alienë, ai që ra më shumë në sy ishte një alien i quajtur “Skinny Bob”, i cili u bë një sensacion viral. Videoja ngjalli shumë debate brenda komunitetit të UFO-ve.

Videoja tregon një alien që i ngjan një tipi tipik ” Gri ” me një kokë tullac të tepërt, gojë si të çarë, sy të mëdhenj shprehës dhe duar si kthetra. Pamjet e supozuara të rrjedhura janë një seri intervistash të kryera ndërmjet viteve 1942 dhe 1969; kanë dalë vetëm disa klipe. Klipi më i njohur tregon alienin me nofkën “Skinny Bob” i ulur në një intervistë telepatike dhe filmime të alienit nga koka te këmbët dhe në pellgun e lëngjeve, ku dyshohet se fle.

Këto video synojnë të tregojnë alienët që filmohen pa dijeninë ose lejen e tyre. Një dokument, 072/E, përshkruan një ngjarje në vitin 1961 ku alienët zbuluan se një kamerë e fshehur po i regjistronte fshehurazi. Kjo u konsiderua si shkelje e traktatit midis alienëve dhe agjencisë qeveritare, e cila thoshte se filmimi i subjekteve duhet të bëhej vetëm me lejen e tyre. Pamjet tregojnë alienët jashtë në një lëndinë, dhe zbulimi i tyre i kamerës së fshehtë çoi në ndryshime në traktat, por nuk specifikohet se cilat ishin ato ndryshime.

Analiza mjeko-ligjore mbi Skinny Bob

Përpara se të hidhemi në ndonjë përfundim, është e vërtetë që përdoruesi ka manipuluar me video, por kjo nuk do të thotë se e gjithë video është e falsifikuar. Një faqe interneti e tërë i është përkushtuar analizimit të videos Skinny Bob, duke kontrolluar kornizë për kornizë. Skinnybob.info ka bërë punë të jashtëzakonshme për të zbuluar të vërtetën pas këtyre videove të bujshme. Efektet speciale u shtuan së bashku me kornizat e tekstit të marra nga gjetkë për ta bërë atë të duket autentik.

Videoja e parë që ngarkoi Ivan fillon me një imazh që tregon shenjat e KGB-së, agjencisë kryesore të sigurisë së Bashkimit Sovjetik. Sipër dhe poshtë janë shiritat e zinj, që në dukje censurojnë diçka të marrë nga dokumentari The Secret KGB UFO Files, i publikuar në vitin 1998. Kështu, ekspertët e faqes në internet zhbllokuan disa skena që u shtohen këtyre videove.

Ekspertët shkruajnë: “Pas një hetimi të gjerë dhe vëzhgimit të reagimit të njerëzve, ne mund t’ju themi se nëse është e rreme, sigurisht që nuk është “qartësisht”. Disa propozojnë autenticitetin për shkak të një kombinimi të aspekteve mbështetëse dhe mungesës së provave të drejtpërdrejta për fabrikim. Zakonisht, njerëzit gjykojnë bazuar në opinionet sipërfaqësore, personale të formuara pas një shikimi në dy pamjet e ngushta të Bob-it, që përbëjnë vetëm 29% të të gjithë materialit. Duke qenë i kudondodhur CG në prodhimet e filmave në ditët e sotme, njerëzit gjithashtu bëjnë që njerëzit të kenë një pamje të shtrembëruar të asaj që duhet për sa i përket përpjekjes, kohës dhe parave për të krijuar një mashtrim të tillë.

A nuk u zbulua materiali me zbulimin e efekteve dhe mbivendosjeve pas përpunimit?

Jo, sepse ajo që ka rëndësi është filmimi themelor në të cilin janë aplikuar efektet dhe mbivendosjet. Softueri i redaktimit të videove lejon që efektet të aplikohen me drag&drop brenda sekondave, ndërsa krijimi i pamjeve është një kategori krejtësisht e ndryshme për sa i përket mundit, kohës dhe parave. Pavarësisht nëse është mashtrim apo i vërtetë, në të dyja rastet duket e pamundur që i njëjti person(a) përgjegjës për prodhimin e filmimit vendosi gjithashtu të vendosë efekte të lira të aksioneve në këngën e videos për të finalizuar punën e tyre të çmuar. Ne supozojmë se ky vendim është marrë nga dikush tjetër në zinxhir.”

Një artist i efekteve vizuale Ben Phillips ishte tashmë i interesuar për Skinny Bob në vitin 2011. Ai mbajti një sy në kanalin e Ivanit për 3 vjet dhe vuri re se përdoruesi nuk u identifikua kurrë. Vetëm gjashtë ditë pasi Ivan ngarkoi videon e fundit, Phillips i ri-ngarkoi ato në kanalin e tij në YouTube si një video e gjatë. 

Phillips vlerësoi veprën nëse doli të ishte false: “Nëse është animacion… është një nga më të mirat që kam parë… dhe unë punoj në efekte filmi.” Për mua…. si një teknik profesionist i efekteve speciale dhe krijues i efekteve të krijesave… duket e vërtetë. Më reale se çdo video tjetër. Normalisht kur shikojmë falsifikime të mira, ato bëjnë përshtypje në shikimin e parë, por diçka nuk është plotësisht e drejtë dhe nën shqyrtim, prishet. Kjo ka funksionuar në kuptimin që ishte një moment ‘wow’… pak i shqetësuar… i emocionuar… dhe pas shqyrtimit të kujdesshëm duket se thjesht po përmirësohet.”

Phillips propozoi një teori se një ekip i tërë do të duhej me një kosto prej 220,000 £ për të krijuar video të tilla. “Është shumë e rrallë që dikush me talent të jetë në gjendje të krijojë klipet Skinny Bob që të mos i ketë pasur. Është një punë jashtëzakonisht bindëse… Dikush kaq i mirë ka një ego krijuese që nuk do të ishte në gjendje t’i rezistonte pretendimit të punës së tij thjesht për t’u vënë re… Është duke u bërë gjithnjë e më popullore kohët e fundit sepse ka filluar t’i qëndrojë provave të kohës. Askush që njoh nuk do të përpiqet ta rikrijojë atë për shkak të kohës dhe përpjekjes, “tha ai.

Adam Wells, një regjisor i filmit të shkurtër Shemira, i tha Daily Star se kishte parë shumë mashtrime të papërpunuara, por klipi Skinny Bob “dukej se kishte shpenzuar kohë për të”. Ai gjithashtu vuri në dukje se diçka në lidhje me lëvizjen e vetullave dukej animatronike.

Nigel Watson, një ekspert i UFO-ve, deklaroi se pamja e Skinny Bob është e ngjashme me përshkrimet tipike të alienëve që dikush mund të priste të shihte në pamjet e disqeve fluturuese ose incidentin e Roswell. Ai gjithashtu përmendi se i ngjan Mekon nga filmi vizatimor i viteve 1950, Dan Dare.

Për më tepër, Watson vuri në dukje se alieni i paraqitur në filmim i ngjan një vizatimi të dërguar atij nga një viktimë e rrëmbimit të huaj nga vitet 1970. Bob duket “mjaft humanoid dhe jo aq i çuditshëm sa mund ta imagjinoni për një vizitor nga një sistem diellor i largët”, vazhdoi ai.

Charley Henley, një mbikëqyrës i VFX i cili ka punuar në serinë Alien të Ridley Scott, thotë se ka arsye shumë të mira pse alienët e imagjinatës sonë duken kaq njerëzore: “Shumë nga dizajnet janë të lidhura me anatominë njerëzore dhe mendoj se kjo është temë e përbashkët. Ne vendosëm shumë njerëz në alienë.”

V.Verma