Ekipi i Webb lëshon imazhin e përbërë të shtyllave të krijimit


 

Enrico de Lazaro

Astronomët kanë kombinuar imazhin afër infra të kuqe të Webb -it me imazhin infra të kuqe të mesme  , duke i vënë flakën ikonave Shtyllat e Krijimit me detaje të reja.

Shtyllat e Krijimit janë tre kulla gazi dhe pluhuri të vendosura rreth 6500 vite dritë larg në yjësinë e Gjarpërinjve.

Ato janë një tipar magjepsës, por relativisht i vogël i Mjegullnajës Eagle (e njohur gjithashtu si Messier 16), e cila u zbulua në 1745 nga astronomi zviceran Jean-Philippe Loys de Chéseaux.

Shtyllat e Krijimit janë afërsisht 4-5 vite dritë të gjata, ndërsa mjegullnaja është 55-70 vite dritë e gjerë.

Ato lindin kur yjet e pamasë, të sapoformuar blu-të bardhë të tipit O dhe B lëshojnë rrezatim të fortë ultravjollcë dhe erëra yjore që largojnë materiale më pak të dendura nga afërsia e tyre.

Megjithatë, xhepat më të dendur të gazit dhe pluhurit mund t’i rezistojnë këtij erozion për më gjatë. Pas xhepave të tillë pluhuri më të trashë, materiali është i mbrojtur nga shkëlqimi i ashpër dhe i tharë i yjeve O dhe B.

Kjo mbrojtje krijon ‘bishta’ ose ‘trugjet e elefantit’ të errët, të cilat astronomët i shohin si trupi i errët i një shtylle, që tregon larg yjeve të shkëlqyer.

“Shumë yje janë shpërndarë në të gjithë skenën,” thanë astronomët e Webb në një deklaratë.

“Yjet shfaqen kryesisht në dritën afër infra të kuqe, duke shënuar një kontribut të Kamera me Infra të Kuqe afër (NIRCam) të Webb-it.”

“Drita afër infra të kuqe zbulon gjithashtu mijëra yje të sapoformuar – kërkoni sfera portokalli të ndritshme që shtrihen pak jashtë shtyllave me pluhur.”

“Në dritën infra të kuqe të mesme, pluhuri shfaqet plotësisht,” shtuan ata.

“Kontributet nga Instrumenti me Infra të Kuqe të Mesme të Webb (MIRI) janë më të dukshme në shtresat e pluhurit të përhapur, portokalli që mbulojnë pjesën e sipërme të imazhit, duke u relaksuar në një V.”

“Rajonet më të dendura të pluhurit janë hedhur në nuanca të thella indigo, duke errësuar pamjen tonë për aktivitetet brenda shtyllave të dendura.”

“Pluhuri gjithashtu përbën shtyllat në formë spirale që shtrihen nga poshtë majtas lart djathtas”.

“Kjo është një nga arsyet pse rajoni është i tejmbushur me yje – pluhuri është një përbërës kryesor i formimit të yjeve.”

“Kur nyjet e gazit dhe pluhurit me masë të mjaftueshme formohen në shtylla, ato fillojnë të shemben nën tërheqjen e tyre gravitacionale, ngadalë nxehen dhe përfundimisht formojnë yje të rinj.”

“Yjet e sapoformuara janë veçanërisht të dukshme në skajet e dy shtyllave të sipërme – ata praktikisht po shpërthejnë në skenë.”

“Në skajin e sipërm të shtyllës së dytë, detaje të valëzuara në të kuqe lë të kuptohet për yje edhe më të ngulitur,” thanë astronomët.

“Këta janë edhe më të rinj dhe janë mjaft aktivë teksa formohen.”

“Rajonet e ngjashme me lavën kapin nxjerrjet e tyre periodike.”

“Ndërsa formohen yjet, ata dërgojnë periodikisht avionë supersonikë që mund të ndërveprojnë brenda reve të materialit, si këto shtylla të trasha gazi dhe pluhuri.”

“Këta yje të rinj vlerësohet të jenë vetëm disa qindra mijëra vjet të vjetër dhe do të vazhdojnë të formohen për miliona vjet.”

About Post Author