21 qershori do të jetë dita më e gjatë e vitit 2022 në hemisferën veriore, dita e mesit të verës


21 qershori do të jetë dita më e gjatë e vitit 2022 në hemisferën veriore, dita e mesit të verës.

Kjo është dita kur udhëtimi vjetor i Diellit nëpër yjësitë e zodiakut e çon atë në pikën e tij më veriore në qiell, në yjësinë e Gaforres në një pjerrësi prej 23,5°N. Kjo ditë llogaritet nga astronomët si dita e parë e verës në hemisferën veriore.

Në hemisferën jugore, Dielli është mbi horizont për më pak kohë se në çdo ditë tjetër të vitit, dhe astronomët përcaktojnë se kjo është dita e parë e dimrit.

Orët e lindjes dhe perëndimit të diellit

Tabela në të djathtë rendit oraret e lindjes dhe perëndimit të diellit në Tiranë rreth solsticit. Në këtë kohë të vitit, mesdita – momenti kur Dielli shfaqet më i lartë në qiell – lëviz rreth një minutë më vonë çdo ditë.

Ky fenomen përshkruhet nga ekuacioni i kohës dhe shkaktohet nga ndryshime të lehta në gjatësinë e çdo dite në varësi të kohës së vitit.

Në disa muaj, ditët mund të jenë deri në 20 sekonda më të gjata ose më të shkurtra se 24 orë, në një model të parashikueshëm që përsëritet çdo vit. Kjo vjen nga dy efekte:

  1. Shpejtësia e lëvizjes së Diellit drejt lindjes nëpër yjësi ndryshon gjatë vitit. Ai është më i shpejtë në solsticet, dhe më i ngadalshëm në ekuinokset.
  2. Orbita e Tokës rreth Diellit nuk është një rreth perfekt, por është paksa eliptike. Kjo do të thotë se shpejtësia e saj orbitale ndryshon gjatë vitit.

Të dyja këto efekte ndryshojnë shumë pak shpejtësinë e lëvizjes së Diellit nëpër qiell, duke shtuar ose zbritur disa sekonda nga koha që duhet për të kaluar nga mesdita e një dite në mesditën e ditës tjetër.

Sidoqoftë, orët vazhdojnë të punojnë me një ritëm konstant në çdo kohë të vitit. Kjo do të thotë se, në ato periudha të vitit kur ditët janë më të shkurtra se 24 orë, mesdita lëviz më herët gjatë ditës. Kur ditët janë më të gjata se 24 orë, mesdita vjen më vonë çdo ditë.

Në qershor, çdo ditë diellore zgjat pjesërisht më shumë se 24 orë, dhe kështu koha e mesditës lëviz rreth një minutë më vonë çdo ditë.

Zhvendosja ndikon gjithashtu në kohën e lindjes së diellit dhe perëndimit të diellit dhe do të thotë që perëndimi i fundit i diellit dhe lindja më e hershme nuk ndodhin në ditën e vetë solsticit. Në vend të kësaj, lindja më e hershme e diellit ndodh disa ditë më parë, dhe perëndimi i fundit i diellit është disa ditë më vonë.

Gjeometria e solsticit

Solsticat ndodhin sepse boshti i rrotullimit të Tokës – boshti i saj polar – është i anuar në një kënd prej 23.5° në rrafshin e orbitës së saj rreth Diellit.

Drejtimi i boshtit të rrotullimit të Tokës mbetet i fiksuar në hapësirë ​​ndërsa ai rrotullohet rreth Diellit, ndërsa vija e shikimit të Tokës ndaj Diellit lëviz nëpër yjësitë e zodiakut . Si rezultat, ndonjëherë poli verior i Tokës anohet drejt Diellit (në qershor), dhe herë të tjera anohet larg tij (në dhjetor). Kjo krijon stinët e Tokës:

Data e solsticit

vitiKoha e solsticit
201821 qershor 12:01 CEST
201921 qershor 17:47 CEST
202020 qershor 23:36 CEST
202121 qershor 05:25 CEST
202221 qershor 11:08 CEST
202321 qershor 16:54 CEST
202420 qershor 22:49 CEST
202521 qershor 04:42 CEST
202621 qershor 10:27 CEST

Toka rrotullohet rreth Diellit një herë në 365.242 ditë, dhe kjo është periudha kohore gjatë së cilës cikli i solsticeve dhe ekuinokseve, dhe rrjedhimisht të gjitha stinët e Tokës, përsëriten nga një vit në tjetrin.

Në çdo vit që nuk është vit i brishtë, solsticat ndodhin afërsisht 5 orë e 48 minuta – pak më pak se një çerek dite – më vonë nga një vit në tjetrin.

Kjo është arsyeja pse stinët do të zhvendoseshin më vonë gjatë vitit, nëse nuk do të futej një ditë shtesë e futur në çdo vit të katërt më 29 shkurt.

Grafiku më poshtë tregon kohën kur bie solstici i qershorit në çdo vit. Zhvendosja graduale e ciklit katërvjeçar në fillim të muajit është për shkak të ekuinokseve që përsëriten 12 minuta më pak se një çerek dite më vonë çdo vit.

Në kalendarin gregorian, kjo fiksohet duke lënë mënjanë vitet e brishtë në tre nga çdo katër shekull vjet, p.sh. 1700, 1800 dhe 1900, por jo 2000.

Matja e rrezes së Tokës

Në solstic, Dielli shfaqet lart në mesditë kur vëzhgohet nga vende në tropikun e Gaforres, në një gjerësi gjeografike 23,5°N.

Ky fakt u përdor nga astronomi i lashtë grek Eratrosthenes rreth vitit 200 pes për të përcaktuar rrezen e Tokës për herë të parë. Ai e dinte se në mes të verës, Dielli u shfaq pikërisht lart në qytetin egjiptian të Swenet (tani Aswan), sepse drita e tij shkëlqente drejt në fund të puseve të thella.

Ai udhëtoi për në Aleksandri, në bregun verior egjiptian, në një distancë prej 5000 stadesh nga Swenet. Këtu, ai përdori një shkop në tokë për të përcaktuar se Dielli ishte shtatë gradë larg nga zeniti në mes të verës, duke nënkuptuar se një distancë prej 5,000 stade rreth perimetrit të Tokës korrespondonte me një distancë prej shtatë gradë rreth sipërfaqes së lakuar të Tokës.

Falë këtij eksperimenti, grekët e lashtë e dinin mirë se Toka ishte sferike, madje kishin një ide të mirë për madhësinë e saj, shumë kohë përpara se dikush të kishte qarkulluar rreth globit.

Solstici i vitit 2022

Pozicioni i saktë i Diellit kur të arrijë pjerrësinë e tij më jugore në vitin 2022 do të jetë (koordinatat J2000.0):

About Post Author