5 zbulime që përmbysën atë që dimë për mumifikimin egjiptian


Ne dimë shumë më tepër për mumiet tani sesa dikur. 

Egjiptologia biomjekësore Jenefer Metcalfe hedh një vështrim se si kuptimi ynë i mumifikimit ka ndryshuar gjatë viteve.Shekuj pasi arkivolët e parë të artë u dërguan në Evropë, mumiet e lashta egjiptiane ende kapin gjallërisht imagjinatën e njerëzve. Ndoshta ne jemi të mahnitur nga madhështia e ritualeve dhe traditës së tyre. Por zbulimet e reja vazhdojnë të sfidojnë perceptimin e shkencëtarëve për këto rite të lashta.

Si një egjiptolog biomjekësor, unë studioj mumiet për të mësuar rreth jetës në popullatat e lashta. Gjatë 10 viteve të fundit, kam parë një ndryshim të madh në të kuptuarit tonë se si, pse dhe kur u krijuan mumiet. Kjo është nxitur kryesisht nga zbulimet e reja shkencore. Këtu janë pesë nga më të rëndësishmet që kanë ndryshuar atë që dimë për këtë proces të lashtë.

1. Mumifikimi është më i vjetër se sa e imagjinonin arkeologët

Për dekada, mumiet më të vjetra të njohura erdhën nga epoka e Mbretërisë së Vjetër (rreth 2500-2100 pes) rreth kohës kur egjiptianët filluan të përdornin më shumë arkivole. Këto mumie janë të rralla, por ato tregojnë shenja se janë përgatitur posaçërisht nga balsamuesit. Mumiet e para periudhës së Mbretërisë së Vjetër mendohej se ishin krijuar natyrshëm duke varrosur trupat në varre të prera në rërën e nxehtë dhe të thatë. Shkencëtarët menduan se balsamimi ishte zhvilluar për të mbajtur trupat e ruajtur brenda arkivoleve.

Por testet kimike të publikuara në 2014 dhe 2018 treguan se rrëshirat dhe parfumet tashmë po përdoreshin për të ndihmuar në ruajtjen e lëkurës së të vdekurve mbi 6000 vjet më parë, përpara se arkivolet të ishin të zakonshme dhe shumë kohë përpara epokës së Mbretërisë së Vjetër.

2. ‘Receta’ ndryshonte në të gjithë Egjiptin

Studimet e fundit shkencore të mumieve dhe tenxhereve të përdorura në mumifikimin zbuluan se si metodat ndryshonin nga vendi në vend dhe nuk ishin të standardizuara, siç mendohej më parë.

Çdo rajon kishte punëtoritë e veta të balsamimit ku mumiet prodhoheshin në një ritual të ndërlikuar dhe të ruajtur nga afër. Kjo fshehtësi do të thotë se shumë pak të dhëna kanë mbijetuar.

Balsamuesit që jetonin në zona të rëndësishme politikisht si Teba (Luxori i sotëm) kishin akses në materialet më të fundit të mumifikimit, si pjesë e një rrjeti të gjerë tregtar. Në zona më të largëta si oazet, balsamuesit duhej të mjaftonin. Kripa Natron, e përdorur për të tharë trupin, ishte e rëndë dhe e vështirë për t’u transportuar. Rrëshirat dhe parfumet mund të ishin të shtrenjta pasi ato tregtoheshin në distanca të gjata në këmbim të mallrave të tjera luksoze.

Në vend të kësaj, balsamuesit në këto zona të largëta zhvilluan teknika krijuese. Për shembull, ata përdorën shkopinj për t’i bërë tufat e mumjeve më të ngurtë ose për të bashkuar pjesët e trupit që ranë gjatë mumifikimit. Ata krijuan gjithashtu mumie të përbëra, të përbëra nga pjesë të disa njerëzve.

Ne nuk e kuptojmë plotësisht se si u shfaq eksperimentimi në mumifikimin në zona ose periudha kohore të ndryshme. Megjithatë, ndoshta kishte një element provë dhe gabimi.

3. Llogaritë e lashta nuk ishin gjithmonë të besueshme

Informacioni që kemi për mumifikimin vjen kryesisht nga dy shkrimtarë të lashtë grekë, Herodoti dhe Diodorus Siculus. Ata përshkruajnë hapat e mumifikimit të tillë si përdorimi i një grepi për të hequr trurin përmes hundës. Ata gjithashtu na thonë se zemra ka mbetur në trup sepse mendohej se ishte e rëndësishme për jetën e përtejme.

https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-4320825674406644&output=html&h=152&slotname=4543758784&adk=1380785073&adf=1710166571&pi=t.ma~as.4543758784&w=605&fwrn=4&lmt=1678027760&rafmt=11&format=605×152&url=https%3A%2F%2Fwww.unexplained-mysteries.com%2Fnews%2F364568%2F5-discoveries-that-upended-what-we-know-about-egyptian-mummification&wgl=1&uach=WyJXaW5kb3dzIiwiMTUuMC4wIiwieDg2IiwiIiwiMTEwLjAuNTQ4MS4xNzgiLFtdLGZhbHNlLG51bGwsIjY0IixbWyJDaHJvbWl1bSIsIjExMC4wLjU0ODEuMTc4Il0sWyJOb3QgQShCcmFuZCIsIjI0LjAuMC4wIl0sWyJHb29nbGUgQ2hyb21lIiwiMTEwLjAuNTQ4MS4xNzgiXV0sZmFsc2Vd&dt=1678027760720&bpp=2&bdt=175&idt=227&shv=r20230301&mjsv=m202302230101&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D9789697e1df02ab3-2247369fb0de00c1%3AT%3D1678027556%3ART%3D1678027556%3AS%3DALNI_MYIcc5kq7Q2fQYyV6gsLSrxHkXMbQ&gpic=UID%3D00000bbf49adfcc9%3AT%3D1678027556%3ART%3D1678027556%3AS%3DALNI_MZTa4_SimIfH_wm4KXoaZvgYVdMPg&prev_fmts=0x0&nras=1&correlator=3721237134294&frm=20&pv=1&ga_vid=1146691736.1678027558&ga_sid=1678027761&ga_hid=1412154443&ga_fc=1&rplot=4&u_tz=60&u_his=7&u_h=768&u_w=1024&u_ah=720&u_aw=1024&u_cd=24&u_sd=1&dmc=8&adx=44&ady=1868&biw=1007&bih=560&scr_x=0&scr_y=0&eid=44759875%2C44759926%2C44759842%2C44777876%2C31071642%2C31072727%2C31072731%2C31072741&oid=2&pvsid=1548310026010598&tmod=905860490&uas=0&nvt=1&ref=https%3A%2F%2Fwww.unexplained-mysteries.com%2F&fc=1920&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C1024%2C0%2C1024%2C720%2C1024%2C560&vis=1&rsz=%7C%7CeEbr%7C&abl=CS&pfx=0&fu=128&bc=31&ifi=2&uci=a!2&btvi=1&fsb=1&xpc=xqK16yt5nB&p=https%3A//www.unexplained-mysteries.com&dtd=236Studimet shkencore duke përdorur skanimin CT kanë treguar tani se rregullat e mumifikimit ishin më pak të ngurtë sesa mendonin Herodoti dhe Diodorus Siculus. Vetëm rreth një e katërta e mumieve të njohura kanë mbetur zemra në trup. Dhe shumë mumie kanë ende trurin e tyre. Nëse balsamuesit e nxirrnin trurin, ndonjëherë përdornin metoda të ndryshme për të shmangur dëmtimin e fytyrës. Janë gjetur vrima në fund të kafkës dhe përmes rrugëve të ndryshme në hundë.

4. Egjiptianët riprodhonin arkivolet

Në Egjiptin e lashtë, druri për arkivole ishte i pakët dhe i shtrenjtë. Jo të gjithë mund të përballonin një arkivol të ri ose mbështjellës prej liri. Një arkivol i mirë – por jo luksoz – në Mbretërinë e Re do të kushtonte rreth pesë dhi ose 250 copë bukë.

Riciklimi dhe riciklimi nuk janë koncepte moderne. Për të kursyer para, balsamuesit shpesh merrnin arkivole nga varret tashmë në përdorim. Këto mund të rilyheshin për të përfshirë emrin e pronarit të ri ose pjesët përdoreshin ndonjëherë për të krijuar një arkivol të ri. Varret shpesh bastiseshin nga grabitës që kërkonin sende me vlerë dhe më pas shpesh liheshin të hapura. Kjo e bëri të lehtë për të tjerët që të kërkonin varrin për arkivole dhe mbështjellje për t’u ripërdorur.

Liritë shtëpiake gjithashtu përdoreshin shpesh si mbështjellje mumje pasi e kishin mbijetuar dobinë e tyre. Teknikat moderne të kërkimit si datimi me radiokarbon tregojnë se kjo praktikë ishte e përhapur. Materialet e arkivolit, mbështjelljet prej liri dhe materiale të tjera ndonjëherë datohen disa qindra vjet më të vjetër se personi me të cilin u varrosën.

5. Tregtia turistike ka gërvishtur historinë

Tani e dimë se mumiet në muzetë jashtë Egjiptit nuk janë gjithmonë në arkivolet ku janë zbuluar. Shumë mumieve u jepet një datë historike bazuar në stilin dhe dekorimin e tyre të arkivolit. Forma, dekorimi dhe tekstet fetare në to ndryshuan me kalimin e kohës.

Por në shekullin e 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të, mumiet u shiteshin turistëve, shkencëtarëve ose koleksionistëve. Shitësit vendosin mumie të mbështjella mirë në arkivole nga varre të ndryshme për t’i inkurajuar njerëzit t’i blejnë ato. Mospërputhja del në dritë vetëm kur një mumje studiohet shkencërisht.

Tani është e paligjshme të merren mumie ose ndonjë artefakt tjetër antik nga Egjipti. Megjithatë, ka ende shumë mumie të mbetura në shtëpi private, të blera më shumë se një shekull më parë dhe ndonjëherë të harruara.

Në vend të një tradite të palëkundur, mumifikimi egjiptian ishte i ndryshueshëm. Ritualet e varrimit në dispozicion të dikujt treguan se sa të rëndësishëm ishin ata dhe familja e tyre. Mumifikimi duke përdorur teknikat dhe materialet më të përditësuara jo vetëm që ndihmoi në sigurimin e pozicionit të një personi në jetën e përtejme, por ishte një shenjë e rëndësishme e statusit.

Është e pamundur të dimë se çfarë do të na tregojë zbulimi i ardhshëm arkeologjik apo shkencor. Por një gjë është e qartë: edhe balsamuesit e lashtë duhej të improvizonin ndonjëherë.

Jenefer Metcalfe Lektore në Egjiptologji Biomjekësore, Universiteti i Macesterit.