3200 Phaethon: Objekti misterioz mes kometës dhe asteroidit,” prind i Geminidit”


3200 Phaethon: Një trup i ngjashëm me asteroidin, që nxjerr gazrat në hapësirë.

…Emri i këtij objekti – 3200 Phaethon – nderon marrëdhënien e tij me diellin, meqë ra fjala. Në mitologjinë grek ePhaethon  ishte djali i perëndisë së diellit Helios.

Rruga orbitale e Phaethon 3200. Në vitin 2017, Phaethon iu afrua Tokës më shumë se sa do të jetë përsëri deri në vitin 2093. Binjakët janë gjithmonë një dush i besueshëm, por dushi

E çuditshme si kometa 3200 Phaethon

Shumica e meteorëve në shirat vjetorë kanë kometat si burimin e tyre. Por jo meteorët Geminid të dhjetorit, burimi i të cilëve, i njohur si 3200 Phaethon, është një hibrid i çuditshëm i një asteroidi dhe një komete. Kjo “kometë shkëmbi” nuk është e akullt, si një kometë. Por dihet se shkëlqen kur i afrohet diellit, siç bëjnë kometat. Dhe ka një bisht. Plus, ajo shkakton shiun meteorësh Geminid. Dhe kështu shkencëtarët hulumtojnë mbi 3200 Phaethon. Si mundet një asteroid shkëmbor të lërë pas mbeturina që ndezin një shi meteorësh? Nga vjen bishti i saj?

Më 16 gusht 2021, shkencëtarët me Laboratorin e Propulsionit Jet të NASA-s në Pasadena, Kaliforni njoftuan , një ide të re që mund të ndihmojë në shpjegimin e sjelljes së ngjashme me kometën e Phaethon 3200. Një pjesë e përgjigjes mund të jetë natriumi që rrjedh nga sipërfaqja e asteroidit. Deklarata e tyre shpjegoi se ky asteroid:

… shkëlqen kur i afrohet diellit. Kometat zakonisht sillen kështu: kur nxehen, sipërfaqet e tyre të akullta avullohen, duke i bërë ato të bëhen më aktive dhe të shkëlqejnë ndërsa gazrat e ajrit dhe pluhuri shpërndajnë më shumë rrezet e diellit. Por çfarë po e bën Phaethon-in të shkëlqejë nëse nuk avullon akull?

Fajtori mund të jetë natriumi. Siç shpjegojnë autorët e studimit të ri, orbita e zgjatur 524-ditore e Phaethon e çon objektin mirë brenda orbitës së Mërkurit, gjatë së cilës kohë dielli ngroh sipërfaqen e asteroidit deri në rreth 1390 F (750 C). Me një orbitë kaq të ngrohtë, çdo ujë, dioksid karboni ose akull i monoksidit të karbonit pranë sipërfaqes së asteroidit do të ishte pjekur shumë kohë më parë. Por, në atë temperaturë, natriumi mund të shkrepë nga shkëmbi i asteroidit dhe në hapësirë.

Astronomi Jeo Masiero   i IPAC në Caltech është autori kryesor i studimit të ri. Ai tha:

Ne e dimë se është një asteroid dhe burimi i Geminidëve. Por ai përmban pak ose aspak akull, kështu që ne ishim të intriguar nga mundësia që natriumi, i cili është relativisht i bollshëm në asteroidë, mund të jetë elementi që drejton këtë aktivitet.

Frymëzuar nga meteorët Geminid

Masiero dhe ekipi i tij thanë se vëzhgimet e meteorëve Geminid i frymëzuan ata. Deklarata e tyre shpjegoi:

Kur meteoroidet – copa të vogla mbeturinash shkëmbore nga hapësira – kalojnë nëpër atmosferën e Tokës si meteorë, ata shpërbëhen. Por përpara se të ndodhin, fërkimi me atmosferën bën që ajri që rrethon meteoroidet të arrijë mijëra gradë, duke gjeneruar dritë. Ngjyra e kësaj drite përfaqëson elementet që ato përmbajnë. Natriumi, për shembull, krijon një nuancë portokalli. Dihet se Geminidët kanë pak natrium.

Deri më tani, supozohej se këto copa të vogla guri humbën disi natriumin e tyre pasi u larguan nga asteroidi. Ky studim i ri sugjeron se natriumi mund të luajë një rol kyç në nxjerrjen e meteoroideve Geminid nga sipërfaqja e Phaethon.

[Ne] mendojmë se ndërsa asteroidi i afrohet diellit, natriumi i tij nxehet dhe avullohet. Ky proces do ta kishte varfëruar sipërfaqen e natriumit shumë kohë më parë, por natriumi brenda asteroidit ende nxehet, avullohet dhe shkrihet në hapësirë ​​përmes çarjeve dhe çarjeve në koren më të jashtme të Phaethon.  Pra, natriumi i gazuar mund të shpjegojë jo vetëm ndriçimin e asteroidit si kometë, por edhe se si meteoroidet Geminid do të nxirren nga asteroidi dhe pse ato përmbajnë pak natrium.

Bjorn Davidsson  i Laboratorit Jet Propulsion të NASA-s është një bashkautor i studimit. Ai shtoi:

Asteroidët si Phaethon kanë gravitet shumë të dobët, kështu që nuk duhet shumë forcë për të larguar mbeturinat nga sipërfaqja ose për të hequr shkëmbin nga një thyerje. Modelet tona sugjerojnë se sasi shumë të vogla natriumi janë gjithçka që nevojitet për ta bërë këtë. Nuk është asgjë shpërthyese, si avulli që shpërthen nga sipërfaqja e një komete të akullt. Është më shumë një zhurmë e qëndrueshme.

E gjithë kjo, dhe blu, gjithashtu

Nga rruga, sjellja e ngjashme me kometën e këtij asteroidi nuk është e vetmja gjë e pazakontë në lidhje me të. Për një gjë, 3200 Phaethon ka një ngjyrë të çuditshme për një asteroid. Shumica e asteroidëve janë gri të shurdhër në të kuqe, në varësi të llojit të materialit në sipërfaqen e tyre. 3200 Phaethon është blu. Asteroidët blu janë të njohur, por përbëjnë vetëm një pjesë të të gjithë asteroidëve të njohur. Dhe Phaethon nuk është vetëm blu. Është një nga asteroidët (ose kometat) me ngjyrë të ngjashme më blu në sistemin diellor.

Këtu është një tjetër veçori e çuditshme e 3200 Phaethon. Ndërsa kometat priren të kenë më shumë orbita  eliptike , orbitat e asteroideve janë më rrethore. 3200 Orbita e Phaethon – e cila tani është jashtëzakonisht e njohur – është shumë e zgjatur, që të kujton disa kometa. Orbita e tij kalon orbitat e Marsit, Tokës, Venusit dhe Mërkurit.

Plus, orbita e tij e afron 3200 Phaethon më afër diellit se çdo asteroid tjetër i quajtur (ndonëse disa asteroidë më të vegjël, pa emër, afrohen edhe më shumë). Në pikën e tij më të afërt, Phaethon është vetëm 13 milionë milje (20.9 milionë km) nga dielli. Kjo është më pak se gjysma e distancës më të afërt të Mërkurit.

Një asteroid potencialisht i rrezikshëm

3200 Phaethon klasifikohet si një asteroid potencialisht i rrezikshem  Por nuk do të thotë se është një kërcënim për Tokën. Do të thotë vetëm dy gjëra. 

-Së pari, 3200 Phaethon është i madh. Vlerësimet e fundit (2021) sugjerojnë se është 3.6 milje (5.8 km) e gjerë. Është mjaft i madh për të shkaktuar dëme të konsiderueshme rajonale nëse do të godiste Tokën. 

-Së dyti, dihet se bën afrime periodike afër Tokës. Por astronomët dinë për asnjë goditje të ardhshme nga ky objekt në të ardhmen e parashikueshme.

Në vitin 2017, 3200 Phaethon iu afrua Tokës më shumë se sa do të jetë përsëri deri në vitin 2093. Në 2017, ishte rreth 26 herë larg nga distanca e hënës.

Të dy astronomët amatorë dhe profesionistë e panë 3200 Phaethon me aq kujdes sa mundën në vitin 2017. Për shembull, Observatorët e Degës Northolt në Londër, Angli, krijuan animacionin më poshtë nga imazhet që kapi në 2017.

Historia e ngatërresës së Phaethon 3200

3200 Phaethon ishte asteroidi i parë i zbuluar nëpërmjet anijes kozmike, më 11 tetor 1983. Astronomët Simon F. Green dhe John K. Davies e vunë re atë gjatë kërkimit të të dhënave të Satelitit Astronomik Infra të Kuq  për objekte në lëvizje. Charles T. Kowal e konfirmoi atë optikisht dhe tha se ishte si asteroidi në pamje. Objekti ka marrë emërtimin provizor 1983 TB. Dy vjet më vonë, në 1985, duke përdorur konventën për emërtimin e asteroidëve, astronomët i caktuan atij numrin dhe emrin e asteroidit: 3200 Phaethon.

Para 3200 Phaethon, shkencëtarët i lidhën të gjitha shirat e njohura të meteorëve me kometat dhe jo me asteroidët.

Kështu, 3200 Phaethon i befasoi ata që në fillim, sepse – ndërsa dukej si një asteroid – dukej se ishte burimi i shiut vjetor të meteorëve Geminid. Astronomët filluan ta quajnë 3200 Phaethon një hibrid kometë-asteroid , një asteroid që sillet si një kometë. Më vonë, ata filluan të përdorin termin  shkemb komete .Çfarë do të mësojmë tjetër për këtë objekt, me kalimin e viteve?Përbërja e 3200 Phaethon ngjan me atë të asteroidit 2 Pallas. Të dy janë asteroidë të errët, të tipit B , të përbërë nga materiale që janë modifikuar nga uji. E para në këtë seri imazhesh të Hubble të 3200 Phaethon në 2017 tregon boshtin e rrotullimit të asteroidit (lart) dhe polin jugor. 

Përfundimi: Shiu i meteorëve Geminid ka një burim unik – 3200 Phaethon – i quajtur ndonjëherë një hibrid kometë-asteroid , ose një shkëmb-kometë . Në vitin 2021, shkencëtarët sugjeruan se disa nga sjelljet e ngjashme me kometën e këtij objekti mund të rrjedhin nga gazrat e natriumit nga sipërfaqja e tij.

Deborah Byrd

About Post Author