Rreziku i pushtimit të vogël nga të huajtë


Pushtimi i vogël i të huajve: kostum i zi i rrezikshëm biologjik, që mbulon tërë kokën, me feçkë filtri ajri dhe dritare të mëdha të rrumbullakëta me sy.

Rreziku i pushtimit të vogël-alienëve

Kërcënimi i një pushtimi alienësh në përgjithësi mendohet për sa i përket burrave të vegjël të gjelbër, laserëve dhe anijeve më të larta. Por realiteti mund të jetë shumë më i vogël. Më 18 nëntor 2021, një grup shkencëtarësh bëri thirrje për “njohje më të madhe te  rreziqeve të  biosigurise hapesinore  ” nga industria hapësinore. Deklarata etyre shpjegoi:

Biosiguria hapësinore ka të bëjë me transferimin e organizmave nga Toka në hapësirë ​​(kontaminim përpara) dhe anasjelltas (ndotje prapa). Ndërsa hulumtimi thekson se aktualisht rreziku i organizmave të huaj që të mbijetojnë gjatë udhëtimit është i ulët, nuk është e pamundur.

Një nga bashkautorët e studimit, Phill Cassey – kreu i Departamentit të Ekologjisë dhe Biologjisë Evolucionare të Universitetit të Adelaide në Australi – tha:

Rreziqet që kanë probabilitet të ulët të shfaqjes, por që kanë potencial për pasoja ekstreme, janë në qendër të menaxhimit të biosigurisë. Sepse kur gjërat shkojnë keq, ato shkojnë vërtet keq.

Shkenca e pushtimit të vogël-alienëve

Një fushë e re e shkencës së pushtimit është rritur gjatë dekadave të fundit. Kjo fushë trajton shkaqet dhe pasojat e futjes së organizmave në mjedise të reja. Pushtimet e alienëve kanë ndodhur tashmë brenda biomës së Tokës. Për shembull, njerëzit padashur kanë futur  baktere rezistente ndaj ilaceve ne Antarktide , duke infektuar zogjtë e detit dhe foka.

Nuk është një kërcim i tillë të imagjinohet se e njëjta gjë mund të ndodhë, të themi, midis Tokës dhe Marsit, ose anasjelltas. Kjo është arsyeja pse shkencëtarët duan që komuniteti i hapësirës të krijojë protokolle për zbulimin e hershëm, vlerësimin e rrezikut, reagimin e shpejtë dhe procedurat e kontrollit, të tilla si ato që përdoren aktualisht si përgjigje ndaj kërcënimeve të specieve pushtuese në Tokë. Plus, Cassey tha:

Është shumë më lirë të parandalosh kontaminimin biologjik duke zbatuar protokolle në Tokë sesa në Mars.

Menaxhimi i biosigurisë së hapësirës

Qëllimi i menaxhimit të biosigurisë është të zvogëlojë ose eliminojë kërcënimet ndaj specieve vendase, qofshin ato njerëz, kafshë dhe bimë në Tokë ose jetë ende e pazbuluar në hapësirë. Shkencëtarët po përpiqen për biosigurinë planetare si këtu në Tokë ashtu edhe në botët “aliene”.

Kur aktivitetet njerëzore prezantojnë forma jete në Tokë në rajone jo-vendase, kjo mund të ketë efekte afatgjata. Ne kemi infektuar zona nga polet në majat e maleve deri në thellësi të oqeanit. Këto transferime të organizmave ndonjëherë rezultojnë në ndryshime të biodiversitetit, ekosistemeve dhe madje edhe evolucionit. Cassey komentoi:

Ne duhet të ndërmarrim veprime tani për të zbutur këto rreziqe.

Rrezik më i madh për njerëzit në hapësirë

Njerëzit po përparojnë në sistemin tonë diellor – në familjen e planetëve të diellit tonë – me hapa të mëdhenj. Kina zbarkoi një rover në Mars në maj 2021. Agjencia Evropiane e Hapësirës do të nisë një rover Mars vitin e ardhshëm. NASA mori një mostër të asteroidit Bennu që po kthehet në Tokë në këtë moment, me një datë uljeje në vitin 2023. Me këto arritje të jashtëzakonshme vijnë rreziqe të fshehura, thanë këta shkencëtarë. Përhapja e misioneve hapësinore qeveritare dhe private rrit në masë të madhe mundësinë e kontaminimit të kryqëzuar midis Tokës dhe hapësirës. Siç shpjegoi gazeta:

Hapësira po shfaqet si një kufi i ri i rrezikut të biosigurisë.

Dhe, siç theksoi Cassey:

Përveç misioneve hapësinore të udhëhequra nga qeveria, ardhja e kompanive private si SpaceX ka bërë që tani ka më shumë lojtarë në eksplorimin e hapësirës se kurrë më parë.

Kornizat rregullatore dhe të politikave nuk janë mbajtur në përputhje me numrin në rritje të lojtarëve. Shkencëtarët thanë se shanset e formave të jetës nga një trup jashtëtokësor që të kthehet në Tokë me një anije kozmike janë shumë të pamundura, por ato gjithashtu nuk janë zero. Shkencëtarët krahasojnë një skenar pushtimi biologjik me një ngjarje të fatkeqësisë natyrore ekstreme, siç është një tërmet i madh, i cili, megjithëse i rrallë, do të kishte pasoja të mundshme të papranueshme.

Në vitin 2019, një tokëzues hënor izraelit u rrëzua në Hënë. Ajo mbante mijëra tardigradë të fjetur . Këto krijesa të vogla janë të famshme për aftësinë e tyre për t’i bërë ballë temperaturave ekstreme, tharjes dhe rrezatimit. Një studim i vitit 2021 deklaroi se ata nuk i mbijetuan uljes së vështirë, por ngjarja e bëri rrezikun një mundësi reale.

Propozimet e sigurisë së biosigurisë

Shkencëtarët propozojnë katër fusha që grupet e hapësirës duhet t’i konsiderojnë si thelbësore për biosigurinë dhe gatishmërinë ndaj fatkeqësive.

1. Reduktimi i cenueshmërisë, si njohja e rreziqeve dhe lidhjeve të dobëta dhe krijimi i sistemeve për parandalimin e kontaminimit biologjik
. ose përmbajnë organizmin
3. Akses në informacion të besueshëm dhe koordinim ndërmjet autoriteteve menaxhuese
4. Input ndërdisiplinor për të mundësuar identifikimin e boshllëqeve kritike të njohurive

Për momentin, biologët e pushtimit nuk janë pjesë e Komitetit për Kërkimin e Hapësirës për planifikimin e Mbrojtjes së Planetit . Shkencëtarët argumentojnë për përfshirjen e tyre. Ata thanë se:

… një bashkëpunim më i madh midis biologëve të pushtimit dhe astrobiologëve do të përmirësonte protokollet ekzistuese ndërkombëtare për biosigurinë planetare, si për Tokën ashtu edhe për trupat jashtëtokësorë që mund të përmbajnë jetë.

Përfundimi: Shkencëtarët po përgatiten për një pushtim alienësh të llojit mikrobik. Ata kërkojnë masa të biosigurisë për të mbrojtur Tokën nga pushtuesit e huaj dhe për të mbrojtur planetët e tjerë nga jeta tokësore.

Kelly Kizer Whitt

About Post Author