A mund të zbulojmë sonda aliene që janë brenda sistemit tonë diellor?


Shkencëtarët kanë synuar të sjellin gjuetinë për jetën inteligjente aliene pak më afër shtëpisë.

Çështja nëse jemi vetëm në univers mbetet një nga enigmat më të mëdha filozofike të kohës sonë. Ndërsa duket pothuajse e paimagjinueshme që qytetërimi ynë të jetë i vetëm në kozmos, fakti ende mbetet se ne ende nuk kemi parë ndonjë provë për të kundërtën.

Por ndërsa astronomët kanë shpenzuar dekada duke kërkuar prova të jetës inteligjente jashtëtokësore midis yjeve, një studim i fundit nga dy studiues nga Universiteti i Liezhit dhe Instituti i Teknologjisë i Massachusetts (MIT) ka potencialin ta kthejë plotësisht këtë nocion.

Në vend që të dëgjojnë sinjalet që dërgohen drejt nesh, autorët e studimit i kanë parë gjërat nga një këndvështrim tjetër – po sikur të ketë sonda aliene në sistemin tonë diellor, pikërisht tani, që po dërgojnë sinjale, jo drejt nesh, por larg nesh jashtë në kozmos?

Duke supozuar se këto sonda kanë krijuar një mënyrë për të komunikuar me krijuesit e tyre, – në teori – duhet të jetë e mundur të dëgjohet për sinjalin që ata po dërgojnë.

Për të përcjellë një sinjal në hapësirën e thellë, është propozuar që këto sonda aliene mund të kenë krijuar një rrjet komunikimi që shtrihet në galaktikë që përdor yjet si lente gravitacionale.

Bazuar në këtë, argumentojnë autorët, vendi më i mirë për të kërkuar prova të komunikimit me alienët është ylli xhuxh i kuq Wolf 359, i cili ndodhet afërsisht 7.9 vite dritë larg.

“Toka duhet të shtrihet një herë në vit në rrezen e komunikimit të sondës së supozuar diellore që lëshon drejt Wolf 359,” tha bashkëautori i studimit Michael Gillon.

“Bëra disa llogaritje që më bënë të konkludoj se nëse sonda emeton tek Wolf 359 në rrezen optike kur Toka është në rrezen e saj, ne duhet të jemi në gjendje të zbulojmë emetimin e saj edhe me një teleskop me përmasa modeste.

About Post Author