61 Cygni – një yll i dyfishtë – quhet Ylli Fluturues


Larry Sesions

Shireen Gonzaga

Ata e quajnë atë Ylli Fluturues

61 Cygni është një yll i dyfishtë në yjësinë Cygnus the Swan. Nuk është një shquar në shkëlqim. Pse duhet të përpiqeni ta gjeni atë? Yjet janë individë dhe ka diçka interesante për secilin prej tyre. Por 61 Cygni është veçanërisht i lezetshëm sepse ka një nga lëvizjet e duhura më të larta se çdo yll i dukshëm. Kjo është lëvizja e saj anash nëpër kupolën e qiellit.

Nëse do të fotografonit 61 Cygni gjatë disa viteve, do ta shihnit atë të ndryshojë pozicionin në qiell në lidhje me yjet më të largët rreth tij.

Kjo lëvizje e pazakontë në qiellin tonë i dha 61 Cygni pseudonimin Ylli Fluturues.

61 Cygni ka një ‘lëvizje të duhur’ të lartë

Pra, pse ky yll ka një lëvizje kaq të lartë të duhur? Mendoni për dy njerëz që vrapojnë, njëri pranë jush dhe tjetri më larg. Në lidhje me peizazhin më të largët, personi më afër jush do të dukej se mbulonte më shumë tokë – më shumë objekte do të kalonin pas tyre – sesa personi më larg.

Më pas, në mënyrë të ngjashme, yjet shumë të largët shfaqen të “fiksuar” në marrëdhënie me njëri-tjetrin. Megjithatë, ata në fakt po lëvizin të gjithë nëpër hapësirë ​​në udhëtimet e tyre të ndryshme rreth qendrës së galaktikës sonë Rruga e Qumështit. Por shumica janë aq larg sa nuk mund të dallojmë lehtësisht lëvizjet e tyre të duhura. Nga ana tjetër, 61 Cygni është i ndryshëm. Ai lëviz relativisht shpejt përpara yjeve fikse, sepse 61 Cygni është relativisht afër Tokës.

Megjithëse nuk është ylli më i afërt me diellin (ky nder i shkon sistemit Alpha Centauri ), 61 Cygni është vetëm 11.4 vite dritë larg. Kjo e bën atë yllin e katërt më të afërt të dukshëm me sy të lirë, pas Alpha Centauri, Sirius dhe Epsilon Eridani. Dhe është sistemi yjor i 15-të më i afërt i njohur me Tokën.

Shkenca e 61 Cygni

Së pari, 61 Cygni nuk është vetëm një yll. Në fakt, është një sistem binar me një periudhë orbitale prej rreth 659 vjet. Pra, me sy të lirë dhe përmes shumicës së dylbive, ai duket si një yll. Megjithatë, nëse e shikoni përmes një teleskopi me përmasa modeste, do ta shihni të zgjidhur si dy yje. Ato kanë magnitudë të dukshme 5.21 dhe 6.03.

Sistemi binar 61 Cygni është sistemi yjor i 15 -të më i afërt i njohur për ne. Të dy janë yje xhuxh të tipit K në sekuencën kryesore , që mendohet se janë formuar 6 miliardë vjet më parë (dielli, në krahasim, është 4.6 miliardë vjet i vjetër). Ylli më masiv i çiftit ka 70% të masës së diellit dhe nxjerr 15% të energjisë totale elektromagnetike të diellit. Shoqëruesi i tij ka 63% të masës së diellit dhe shkëlqen me vetëm 8.5% të shkëlqimit të diellit . Të dyja janë pak më shumë se gjysma e madhësisë së diellit. Ata janë gjithashtu yje të ndryshueshëm , që shfaqin ndryshime të vogla në shkëlqim me kalimin e kohës.

Historia e 61 Cygni

61 Cygni nuk ka asnjë rol në mitologjinë klasike. Natyrisht, meqenëse është mezi i dukshëm për syrin, të lashtët me sa duket nuk lanë asnjë referencë me shkrim për të. Por roli i tij në historinë e astronomisë është i sigurt.

Lëvizja e 61 Cygni nëpër qiellin tonë, megjithëse e madhe në krahasim me yjet e tjerë, nuk mund të zbulohet lehtësisht vetëm me sy gjatë gjithë jetës njerëzore. Ishte me ardhjen e teleskopëve dhe nëpërmjet vëzhgimeve të përpikta që astronomët zbuluan lëvizje të larta të duhura të yjeve.

Astronomi Giuseppe Piazzi , në 1792, vuri re për herë të parë se 61 Cygni kishte një lëvizje të lartë të duhur kur krahasoi vëzhgimet e tij me ato të marra nga një astronom tjetër 40 vjet më parë. Deri në vitin 1804, ai kishte mbledhur informacion të mjaftueshëm për të qenë i pari që publikoi në lidhje me këtë yll të jashtëzakonshëm që ai e quajti Ylli Fluturues .

Piazzi vuri në dukje saktë se kjo lëvizje e lartë e duhur tregonte se 61 Cygni ishte një yll aty pranë dhe se matjet e paralaksit mund të përdoren për të kuptuar distancën e tij. Astronomi gjerman FW Bessel ishte i pari që mori matje të besueshme të paralaksave të 61 yjeve Cygni që dhanë një distancë prej 10.4 vite dritë , që është shumë afër distancës aktuale që njohim sot, 11.4 vite dritë. Është gjithashtu hera e parë që distanca e një ylli matet në mënyrë të besueshme.

Si ta shihni atë

Në fakt, 61 Cygni është afërsisht në gjysmë të rrugës midis dy yjeve të tjerë që ndoshta mund t’i identifikoni. Së pari, më i ndritshmi është Deneb , ylli më i ndritshëm në yjësinë Cygnus the Swan. Dhe ylli tjetër është Zeta Cygni, në njërin skaj të krahut të Mjellmës. Ju do të gjeni 61 Cygni midis këtyre dyve. Disa yje të tjerë në mënyrë të ngjashme të zbehta janë të vendosura afër, kështu që do t’ju duhet një tabelë e detajuar e yjeve gjetës për të identifikuar siç duhet 61 Cygni.

Pozicioni i 61 Cygni është RA: 21h 06m 55s, Dhjetor: +38° 44′ 57″
Lëvizja e duhur: 4″ në Ngjitje djathtas, 3″ në Paralaks Deklinimi
: 0,286″

 . Përdoret me leje.

afërt me Tokën. Ai shfaq një lëvizje të lartë të duhur – ose lëvizje nëpër qiell – në krahasim me yjet e tjerë.