Gëzim Llojdia:Pse Viti i Ri fillon më 1 janar?


Pse Viti i Ri fillon më 1 janar?

Gëzim Llojdia

1.

Data e një viti të ri është një krijim i bërë nga njerëzit, jo i fiksuar saktësisht nga ndonjë shënues natyror ose sezonal. Kremtimi ynë i Ditës së Vitit të Ri më 1 Janar është një ngjarje civile, pavarësisht nga fakti që në Hemisferën Veriore – ku drita e ditës është shuar në pothuajse pikën më të ulët dhe ditët po fillojnë të bëhen më të gjata – ekziston një ndjenjë e rilindjes në ajër, një kohë rinovimi. Prandaj pse rezolutat e Vitit të Ri janë kaq të popullarizuara. Pra, nga vjen koncepti i Vitit të Ri?

2.

Pra, nga vjen koncepti i Ditës së Vitit të Ri?Ajo buron nga një zakon i lashtë romak, festa e perëndisë romake Janus , i cili ishte Perëndia i fillimeve, portave, kalimeve, kohës, dualitetit, portave, pasazheve, kornizave dhe mbarimeve. Këtu vjen edhe emri për muajin janar, pasi Janus u përshkrua si me dy fytyra. Një fytyrë shikonte prapa në të kaluarën dhe tjetra shikonte drejt së ardhmes, ashtu si më 1 janar, ne mund të shikojmë prapa në vitin që sapo përfundoi dhe të presim vitin e ri që do të vijë përpara. Nuk kishte asnjë ekuivalent të Janusit në mitologjinë Greke.Për të festuar vitin e ri, Romakët i dhanë premtime Janusit. Këtu lind tradita e marrjes së rezolucioneve të Ditës së Vitit të Ri. Atë ditë ishte zakon të shkëmbeheshin fjalë të gëzuara të dëshirave të mira. Pak më vonë, më 9 janar, rex sacrorum i ofroi flijimin e një dash Janusit.Sot, megjithëse shumë e festojnë Ditën e Vitit të Ri më 1 Janar, disa kultura dhe fe nuk e festojnë.

Konvencionalisht mendohet se muaji janar është emëruar për Janus (lanuarius ), por sipas almanakëve të fermerëve antikë Romakë Juno ishte hyjnia e tuteles së muajit. Janusi kryesoi fillimin dhe mbarimin e konfliktit, dhe për këtë arsye luftën dhe paqen. Portat e një ndërtese në Romë me emrin e tij (jo një tempull, siç quhet shpesh, por një mbyllje e hapur me porta në secilin fund) u hapën në kohë lufte, dhe u mbyllën për të shënuar mbërritjen e paqes (e cila nuk ndodhi shumë shpesh). Si një zot i tranzicionit, ai kishte funksione që kishin të bënin me lindjen , me udhëtimet dhe shkëmbimet, dhe në shoqërinë e tij me Portunus s , një zot i ngjashëm port dhe portë hyrëse, ai ishte i shqetësuar me udhëtimet, tregtinë dhe transportin detar.Janusi nuk kishte caktuar ndonjë prift të flaket ose të specializuar , por vetë Mbreti i Riteve të Shenjta kryente ceremonitë e tij. Janusi kishte një prani të kudogjendur në ceremonitë fetare gjatë gjithë vitit. Si i tillë, Janusi u thirr me ritëm në fillim të çdo ceremonie, pavarësisht nga hyjnia kryesore e nderuar për ndonjë rast të veçantë. Tradita e vendimeve të Vitit të Ri buron nga ky zakon i lashtë. Më 1 janar, me fillimin e vitit, ishte zakon të shkëmbeheshin fjalë të gëzuara urimesh. Menjëherë pas kësaj, më 9 janar, rex sacrorum – një priftëri e lidhur me Senatin Romak – i ofroi Janusit flijimin e një dash.

3.

Sot, megjithëse shumë e festojnë Ditën e Vitit të Ri më 1 Janar, disa kultura dhe fe nuk e festojnë.

…Për shembull, hebrenjtë përdorin një kalendar hënor dhe festojnë Vitin e Ri në vjeshtë në Rosh Hashanah , ditën e parë të muajit Tishri, që është muaji i shtatë i vitit hebre. Kjo datë zakonisht ndodh në shtator. Ngjashëm me Ditën e Vitit të Ri të kulturave të tjera, festa dy-ditore është një kohë gëzimi dhe introspektive serioze, një kohë për të festuar përfundimin e një viti tjetër, ndërsa gjithashtu bën një vlerësim të jetës së dikujt dhe duke parë përpara.Dy ditët e Rosh Hashanah fillojnë dhjete ditet e pendimit ( Aseret Yemei Teshuvah ), të njohura gjithashtu si Ditët e Tmerrit ( Yamim Noraim ), të cilat kulmojnë në ditën kryesore të agjërimit të Yom Kippur , Dita e Shlyerjes. Ditët e Frikësimit paraqesin kulmin e një procesi më të gjatë. Duke filluar nga fillimi i muajit paraardhës, i quajtur Elul ,shofari tingëllon tradicionalisht në përfundim të shërbimit të mëngjesit. Briri i një dashi që bën një tingull si një bori,shofar është menduar si një telefonatë zgjimi për t’u përgatitur për festat e Tishreit. Një javë para Rosh Hashanah, lutjet speciale të peticionit të quajtura Selichot i shtohen ritualit. Vetë Rosh Hashanah njihet gjithashtu si Yom Hadin ose Dita e Gjykimit, në të cilën Zoti hap Librat e Jetës dhe të Vdekjes, të cilat më pas vulosen në Yom Kippur.

Rosh Hashanah: Viti i Ri hebre

Për shembull, hebrenjtë përdorin një kalendar hënor dhe festojnë Vitin e Ri në vjeshtë në Rosh Hashanah , ditën e parë të muajit Tishri, që është muaji i shtatë i vitit hebre. Kjo datë zakonisht ndodh në shtator, siç ndodhi në vitin 2021. Ngjashëm me festën e Vitit të Ri të kulturave të tjera, festa dy-ditore është njëkohësisht një kohë gëzimi dhe introspeksioni serioz, një kohë për të festuar përfundimin e një viti tjetër duke marrë gjithashtu stoku i jetës së dikujt dhe shikimi përpara.

4.

Ekziston edhe Viti i ri famshëm kinez , i njohur gjithashtu si Viti i ri hënor , që festohet për javë të tëra në Janar ose në fillim të Shkurtit. Viti i Ri Kinez është më i rëndësishmi për festat kineze. Vendet në Azinë Juglindore e festojnë duke përfshirë Kinën, Tajlandën, Indonezinë, Malajzinë dhe Filipinet. Eshtë festuar gjithashtu në Chinatoëns dhe shtëpitë aziatike në të gjithë botën, dhe konsiderohet si një kohë për të nderuar hyjnitë dhe paraardhësit dhe për të qenë me familjen. Ngjarja gjithmonë ndez një turr të udhëtimeve që Neë York Times e ka quajtur migrimin më të madh vjetor njerëzor në botë.Për vitin 2020, Viti i Ri Kinez ishte Viti i Miut në zodiakun Kinez, i cili filloi në 25 Janar. 2021 do të jetë Viti i demit . Viti i Ri Kinez do të fillojë në 12 Shkurt dhe do të zgjasë deri më 31 Janar 2022. Vitet e mëparshme të kaut ishin 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 dhe 2009.Festimet e Vitit të Ri Kinez të vitit të kaluar ranë më 12 shkurt 2021. Ishte viti i kaut . Në vitin 2022, Viti i Ri Kinez do të fillojë të martën, më 1 shkurt 2022. Do të jetë viti i Tigrit .

5.

Perihelion rreth 1 janarit

Meqë ra fjala, përveç ditëve më të gjata në hemisferën veriore, ka një tjetër dukuri astronomike rreth 1 janarit të çdo viti që lidhet gjithashtu me vitin e Tokës, siç përcaktohet nga orbita jonë rreth diellit. Kjo do të thotë, periheli i Tokës – ose pika më e afërt me diellin – ndodh çdo vit në fillim të janarit. Në 2022, perihelion vjen në 3-4 janar.Për vitin 2022, dimri i hemisferës veriore shtrihet nga 21 dhjetori 2021 deri më 20 mars 2022. Perihelion ndodh brenda kësaj periudhe, më 4 janar 2022. Meqenëse Toka lëviz më shpejt sa më afër diellit, periudha e dimrit të Hemisferës Veriore është më e shkurtër për gati 5 ditë në krahasim me verën e Hemisferës Veriore kur Toka lëviz më ngadalë në orbitën e saj.

Kjo është, perieli i Tokës – ose pika më e afërt me diellin – ndodh çdo vit në fillim të janarit.Megjithatë, 1 Janari nuk ka qenë gjithmonë Dita e Vitit të Ri gjatë gjithë historisë. Në të kaluarën, disa festime të Vitit të Ri zhvilloheshin në një ekuinoks , një ditë kur dielli është mbi ekuatorin e Tokës, dhe nata dhe dita janë të barabarta në gjatësi. Në shumë kultura,ekuinoksi i marsit ose i pranveres shënon një kohë tranzicioni dhe fillimesh të reja, dhe kështu festimet kulturore të një viti të ri ishin të natyrshme për atë ekuinoks.Ekuinoksi i shtatorit ose vjeshtes gjithashtu kishte mbështetësit e tij për fillimin e një viti të ri. Për shembull, Kalendari republikan Francez – i zbatuar gjatë Revolucionit Francez dhe i përdorur për rreth 12 vjet nga fundi i 1793 deri në 1805 – filloi vitin e tij në ekuinoksin e Shtatorit.

6.

Grekët e festonin vitin e ri në solsitin e dimritt , ditën më të shkurtër të vitit.

7.

Historia e Vitit të Ri

1 janari nuk ka qenë gjithmonë festa e Vitit të Ri.

Në të kaluarën, disa festime të Vitit të Ri mbaheshin në një ekuinoks , një ditë kur dielli është mbi ekuatorin e Tokës dhe nata dhe dita janë të barabarta në gjatësi. Në shumë kultura, ekuinoksi i marsit ose i pranverës shënon një kohë tranzicioni dhe fillimesh të reja, dhe kështu festimet kulturore të një viti të ri ishin të natyrshme për atë ekuinoks.Ekuinoksi i shtatorit apo i vjeshtës kishte edhe ithtarët e tij për fillimin e një viti të ri. Për shembull, kalendari republikan francez – i zbatuar gjatë Revolucionit Francez dhe i përdorur për rreth 12 vjet nga fundi i 1793 deri në 1805 – e filloi vitin e tij në ekuinoksin e shtatorit.Grekët festonin vitin e ri në solsticin e dimrit , ditën më të shkurtër të vitit.

Përfundimi: Arsyeja për të festuar Ditën e Vitit të Ri më 1 Janar është historike, jo astronomike. Viti i Ri u festua sipas ngjarjeve astronomike – të tilla si ekuinoksat dhe solsticet – vite më parë. Festa jonë moderne e Ditës së Vitit të Ri buron nga perëndia e lashtë romake Janus, me dy fytyra, pas të cilit është quajtur edhe muaji Janar. Një fytyrë e Janus shikonte prapa në të kaluarën, dhe tjetra shikonte përpara për të ardhmen.

Festimi ynë i Vitit të Ri më 1 janar është një krijim i krijuar nga njeriu. Nuk është fiksuar saktësisht nga ndonjë shënues natyror ose sezonal. Është një ngjarje civile , jo e përcaktuar nga natyra. Megjithatë, për ne në hemisferën veriore – ku drita e ditës kohët e fundit ka rënë në pikën e saj më të ulët dhe ditët kanë filluar të zgjasin përsëri – ka një ndjenjë rilindjeje në ajër.

Cilat janë  Rezolutat e Vitit të Ri?

Pra, nga vjen koncepti i Vitit të Ri?

Rrjedh nga një zakon i lashtë romak, festa e perëndisë romake Janus . Ai ishte zot i fillimeve, portave, tranzicioneve, kohës, dualitetit, portave, kalimeve, kornizave dhe përfundimeve. Nga këtu vjen edhe emri i muajit janar, pasi Janusi përshkruhej me dy fytyra të kundërta. Njëra fytyrë shikonte prapa në të kaluarën dhe tjetra shikonte përpara drejt së ardhmes.Po kështu, më 1 janar, ne shikojmë mbrapa në vitin që sapo mbaroi dhe përpara për vitin e ri që po vjen.Për të festuar vitin e ri, romakët i bënë edhe premtime Janusit. Tradita e vendimeve të Vitit të Ri buron nga ky zakon i lashtë. Më 1 janar, me fillimin e vitit, ishte zakon të shkëmbeheshin fjalë të gëzuara urimesh. Menjëherë pas kësaj, më 9 janar, rex sacrorum – një priftëri e lidhur me Senatin Romak – i ofroi Janusit flijimin e një dash.

2.

Sot, megjithëse shumë e festojnë Vitin e Ri më 1 janar, disa kultura dhe fe kanë data të ndryshme të vitit të ri.

Rosh Hashanah: Viti i Ri hebre

Për shembull, hebrenjtë përdorin një kalendar hënor dhe festojnë Vitin e Ri në vjeshtë në Rosh Hashanah , ditën e parë të muajit Tishri, që është muaji i shtatë i vitit hebre. Kjo datë zakonisht ndodh në shtator, siç ndodhi në vitin 2021. Ngjashëm me festën e Vitit të Ri të kulturave të tjera, festa dy-ditore është njëkohësisht një kohë gëzimi dhe introspeksioni serioz, një kohë për të festuar përfundimin e një viti tjetër duke marrë gjithashtu stoku i jetës së dikujt dhe shikimi përpara.

3.

Viti i Ri kinez

Ekziston edhe Viti i Ri i famshëm  Kinez , i njohur gjithashtu si Viti i Ri Hënor , i cili festohet për javë të tëra në janar ose në fillim të shkurtit. Viti i Ri Kinez është festa më e rëndësishme në Kinë. Vendet në Azinë Juglindore e festojnë duke përfshirë Kinën, Tajlandën, Indonezinë, Malajzinë dhe Filipinet. Ajo festohet gjithashtu në qytetet kineze dhe shtëpitë aziatike në mbarë botën, ku konsiderohet një kohë për të nderuar hyjnitë dhe paraardhësit dhe për të qenë me familjen. Ngjarja gjithmonë ndez një nxitim udhëtimesh që Neë York Times e ka quajtur migrimi më i madh vjetor njerëzor në botë.Festimet e Vitit të Ri Kinez të vitit të kaluar ranë më 12 shkurt 2021. Ishte viti i kaut . Në vitin 2022, Viti i Ri Kinez do të fillojë të martën, më 1 shkurt 2022. Do të jetë viti i Tigrit .

4.

Perihelion rreth 1 janarit

Meqë ra fjala, përveç ditëve më të gjata në hemisferën veriore, ka një tjetër dukuri astronomike rreth 1 janarit të çdo viti që lidhet gjithashtu me vitin e Tokës, siç përcaktohet nga orbita jonë rreth diellit. Kjo do të thotë, periheli i Tokës – ose pika më e afërt me diellin – ndodh çdo vit në fillim të janarit. Në 2022, perihelion vjen në 3-4 janar.Për vitin 2022, dimri i hemisferës veriore shtrihet nga 21 dhjetori 2021 deri më 20 mars 2022. Perihelion ndodh brenda kësaj periudhe, më 4 janar 2022. Meqenëse Toka lëviz më shpejt sa më afër diellit, periudha e dimrit të Hemisferës Veriore është më e shkurtër për gati 5 ditë në krahasim me verën e Hemisferës Veriore kur Toka lëviz më ngadalë në orbitën e saj.

5.

Historia e Vitit të Ri

1 janari nuk ka qenë gjithmonë festa e Vitit të Ri.

Në të kaluarën, disa festime të Vitit të Ri mbaheshin në një ekuinoks , një ditë kur dielli është mbi ekuatorin e Tokës dhe nata dhe dita janë të barabarta në gjatësi. Në shumë kultura, ekuinoksi i marsit ose i pranverës shënon një kohë tranzicioni dhe fillimesh të reja, dhe kështu festimet kulturore të një viti të ri ishin të natyrshme për atë ekuinoks.Ekuinoksi i shtatorit apo i vjeshtës kishte edhe ithtarët e tij për fillimin e një viti të ri. Për shembull, kalendari republikan francez – i zbatuar gjatë Revolucionit Francez dhe i përdorur për rreth 12 vjet nga fundi i 1793 deri në 1805 – e filloi vitin e tij në ekuinoksin e shtatorit.Grekët festonin vitin e ri në solsticin e dimrit , ditën më të shkurtër të vitit.

6.

Përfundimi: Vitin e Ri e festojmë më 1 janar sipas traditës. Festimi ynë modern i Vitit të Ri buron nga perëndia e lashtë romake me dy fytyra Janus, pas të cilit është emëruar edhe muaji janar.

About Post Author