Kina ndërton “hënën artificiale” për eksperimentin e gravitetit


Kina ndërton “hënën artificiale” për eksperimentin e gravitetit

Studiuesit thonë se eksperimenti i tyre u frymëzua nga një bretkocë që fluturonte.

Dhoma e vakumit prej 2 këmbësh do të përdorë magnet për të rikrijuar gravitetin hënor këtu në Tokë. 

Shkencëtarët kinezë kanë ndërtuar një strukturë kërkimore ”  hene artificial qe do te mundesoj atyre të stimulojnë  mjedise me gravitate te ulët duke përdorur magnetizim. .

Objekti, i planifikuar për fillimin zyrtar këtë vit, do të përdorë fusha të fuqishme  magnetike brenda një dhome vakumi me diametër 2 këmbë (60 centimetra) për të bërë që graviteti   të “zhduket”. Shkencëtarët u frymëzuan nga një eksperiment i mëparshëm që përdori magnet për të ngritur lart një bretkosë. Li Ruilin, një inxhinier gjeoteknik në Universitetin e Minierave dhe Teknologjisë në Kinë,  i tha    South China Morning Post se dhoma, e cila do të mbushet me gurë dhe pluhur për të imituar sipërfaqen hënore, është “e para e llojit të saj në botë”. dhe se mund të mbajë kushte të tilla të gravitetit të ulët për “për aq kohë sa të doni”.

lidhje te sponsorizuara

Shkencëtarët planifikojnë të përdorin objektin për të testuar teknologjinë në mjedise të gjata me gravitet të ulët përpara se të dërgohet në Hënë, ku graviteti është vetëm një e gjashta e fuqisë së saj në  tokë. Kjo do t’i lejojë ata të hekurosin çdo ndryshim të kushtueshëm teknik, si dhe të testojnë nëse struktura të caktuara do të mbijetojnë në sipërfaqen e Hënës dhe të vlerësojnë qëndrueshmërinë e një vendbanimi njerëzor atje.

“Disa eksperimente, të tilla si një test ndikimi, kanë nevojë për vetëm disa sekonda [në simulator],” tha Li. “Por të tjerat, të tilla si testimi i zvarritjes, mund të zgjasin disa ditë.” Një test zvarritje mat se sa do të deformohet një material nën një temperaturë dhe stres konstant.

LUAJ TINGULLI

Sipas studiuesve, frymëzimi për dhomën erdhi nga Andre Geim, një fizikant në Universitetin e Mançesterit në MB, i cili fitoi çmimin satirik Ig Nobel në vitin 2000 për shpikjen e një eksperimenti që bëri një bretkosë të notonte me një magnet.

Truku i levitacionit i përdorur nga Geim dhe tani në dhomën artificiale të hënës vjen nga një efekt i quajtur levitacion diamagnetik. Atomet përbëhen nga bërthama atomike dhe elektrone të vogla që rrotullohen rreth tyre në unaza të vogla rryme; këto rryma lëvizëse, nga ana tjetër,   nxisin fusha të vogla magnetike. Zakonisht, fushat magnetike të orientuara rastësisht të të gjithë atomeve në një objekt, qofshin ato të një pike uji apo të një bretkose, anulohen dhe nuk shfaqet magnetizëm në të gjithë materialin.

Megjithatë, aplikoni një fushë magnetike të jashtme për ato atome dhe gjithçka ndryshon: elektronet do të modifikojnë lëvizjen e tyre, duke prodhuar fushën e tyre magnetike për të kundërshtuar fushën e aplikuar. Nëse magneti i jashtëm është mjaft i fortë, forca magnetike e zmbrapsjes midis tij dhe fushës së atomeve do të rritet mjaftueshëm e fuqishme për të kapërcyer gravitetin dhe për të ngritur në ajër objektin – qoftë kjo një pjesë e teknologjisë së përparuar hënore apo një amfib konfuz – në ajër.

Testet e përfunduara në dhomë do të përdoren për të informuar programin kinez të eksplorimit hënor Chang’e, i cili e ka marrë emrin nga perëndesha kineze e hënës. Kjo nismë përfshin Chang’e 4, i cili zbarkoi një rover në anën e largët të hënës në 2019, dhe Chang’e 5, i cili mori mostra shkëmbi nga sipërfaqja e hënës në vitin 2020. Kina gjithashtu ka deklaruar se do të krijojë një kërkim hënor stacion në polin jugor të hënës deri në vitin 2029.

Ben Turner 

Botuar fillimisht në Live Science.

About Post Author