“Hubble” zbulon treshen e bukur të galaktikave


Teleskopi Hapësinor i NASA/ESA Hubble ka kapur këtë imazh të një grupi prej tre galaktikash, të njohura kolektivisht si NGC 7764A

Ky imazh tregon NGC 7764A, një grup prej tre galaktikash të vendosura 425 milionë vite dritë larg në yjësinë e Phoenix. Imazhi me ngjyra përbëhet nga vëzhgime nga Kamera e Avancuar e Hubble për Sondazhe (ACS) dhe Kamera e Energjisë së Errët (DECam) në teleskopin 4-m Victor M. Blanco në pjesët afër infra të kuqe dhe optike të spektrit. Krediti i imazhit: NASA / ESA / Hubble / J. Dalcanton, Anketa e Energjisë së Errët / DOE / FNAL, DECam / CTIO / NOIRLab / NSF / AURA / ESO / Judy Schmidt, ëëë.geckzilla.com.

” NGC 7764A është një shembull magjepsës se sa e vështirë mund të jetë nomenklatura astronomike,” thanë astronomët e Hubble.

“Të tre galaktikat quhen individualisht si NGC 7764A1, NGC 7764A2 dhe NGC 7764A3, dhe për të qenë vërtet e vështirë, një galaktikë krejtësisht e veçantë, e quajtur NGC 7764 , ndodhet në qiell rreth një distancë të Hënës (siç shihet nga Toka) larg. ”

“Ky emërtim ka më shumë kuptim kur marrim parasysh se shumë nga katalogët për mbajtjen e gjurmëve të trupave qiellorë u përpiluan më shumë se 100 vjet më parë, shumë kohë përpara se teknologjia moderne ta bënte shumë më të lehtë standardizimin e terminologjisë shkencore.”

“Siç është, shumë objekte astronomike kanë disa emra të ndryshëm, ose mund të kenë emra që janë aq të ngjashëm me emrat e objekteve të tjera, saqë shkaktojnë konfuzion.”

NGC 7764A ndodhet afërsisht 425 milionë vite dritë larg në konstelacionin e Phoenix.

Galaktika më e madhe në treshen, NGC 7764A1 (e njohur ndryshe si ESO 293-8, Aguero 83 dhe LEDA 72762), u  zbulua më 4 tetor 1836 nga astronomi anglez John Herschel.

“Dy galaktikat në pjesën e sipërme djathtas të imazhit duket se po ndërveprojnë me njëra-tjetrën – në të vërtetë, gjurmët e gjata të yjeve dhe gazit që shtrihen prej tyre japin përshtypjen se të dyja sapo janë goditur me shpejtësi të madhe, të rrëmujshme nga galaktika në formë topi boëling në pjesën e poshtme të majtë të imazhit,” thanë astronomët.

“Në realitet, megjithatë, ndërveprimet midis galaktikave ndodhin për periudha shumë të gjata kohore dhe galaktikat rrallë përplasen ballë për ballë me njëra-tjetrën.”

“Është gjithashtu e paqartë nëse galaktika në pjesën e poshtme të majtë po ndërvepron në të vërtetë me dy të tjerat, megjithëse ato janë relativisht afër në hapësirë ​​sa duket e mundur që të jenë.”

“Për rastësi të lumtur, ndërveprimi kolektiv midis këtyre galaktikave ka bërë që të dyja në anën e sipërme të djathtë të formojnë një formë, e cila nga këndvështrimi i Sistemit tonë Diellor, i ngjan anijes yllore të njohur si USS Enterprise nga Star Trek!”

Enrico de Lazaro

About Post Author