Sabit Alidema :Plisi


Sabit Alidema

Plisi

Plisi është kapelja autoktone që i ka përcjellë shqiptarët që nga kohët pellazgo-ilire e gjerë në ditët tona.

Stili i kapelës besohet se e ka origjinën nga një kapele e ngjashme e mbajtur nga ilirët.

Fjala qeleshe vjen nga fjala shqipe për lesh (lesh). Sipas Vladimir Orel, fjala folds vjen nga protoshqipja *p(i) litja, e lidhur me gjermanishten e vjetër të lartë filiz id., latinisht pellis id. dhe greqisht πῖλος pilos id., protosllavisht *pьlstь id. sipas Michael Driesen, rindërtimi i Orelit është i pasaktë.

Prezantimi

Kapela është pjesë e veshjes tradicionale të malësorëve shqiptarëdhe konsiderohet simbol kombëtar

nga një numër i madh i komuniteteve shqiptare.Gjatë periudhës osmane, fesi me ngjyrë të bardhë

ishte mbulesa karakteristike e shqiptarëve pa dallim.

Historia e Folds.

Ndër veshjet endemike të Shqipërisë, palosja është një nga më emblematiket…dhe më të vjetrat.

Nëse është kaq simbolike,kjo ndodh sepse të gjitha gjurmët e ekzistencës së saj vijnë vetëm nga Shqipëria.

Gërmimet arkeologjike kanë zbuluar shumë buste antike që e mbajnë atë.

Plisi është kapelja autoktone që i ka përcjellë shqiptarët që nga kohët pellazgo-ilire e gjerë në ditët tona.

Origjina e vathës shqiptare dhe e qeleshes rrjedh nga kultura e lashtë ilire.

Kapele të ngjashme shfaqen me silueta të ngjashme me versionin ilir.

Një përshkrim i hershëm i Pleat mund të shihet në përshkrimin e Johann Theodor de Bry

të Moisi Golemit të vitit 1596, Megjithatë, ka dokumente italiane dhe të mëparshme që përshkruajnë shqiptarët të veshurme pale nga shekujt e mëparshëm. Argumentohet gjithashtu nga Nopcsa se mund të ketë qenë me ngjyrë të kuqe.Gjatë shek.Versioni i bardhë u bë më i popullarizuari dhe përfundimisht u shpall një kostum

specifik kombëtar shqiptar gjatë Rilindjes Shqiptare

About Post Author