A mund të matim materien e errët në sistemin tonë diellor?


Lënda e errët përshkon sistemin tonë diellor

Materia e erret nuk ndërvepron me lëndën e zakonshme. Është i padukshëm ndaj dritës dhe formave të tjera të rrezatimit  elektormagnetik . Pra, instrumentet moderne nuk mund ta “shohin” atë. Por materia e errët ka masë. Dhe kjo do të thotë se ka një tërheqje gravitacionale. Nëpërmjet studimeve të tërheqjes së saj, astronomët kanë mbledhur prova dërrmuese indirekte që sugjerojnë se materia e errët përshkon universin tonë. Dhe kështu sistemi ynë diellor – familja jonë e planetëve që rrotullohen rreth diellit – duhet të përmbajë gjithashtu materie të errët. Më 1 shkurt 2022, NASA raportoi për një studim të ri që llogarit tërheqjen e materies së errët në objektet në sistemin tonë diellor, për shembull, anijen kozmike dhe kometat e largëta. Më pas studimi propozon një eksperiment për zbulimin e lëndës së errët brenda sistemit tonë diellor.

Studimi quhet :Kur larghemi nga sistemi dellor .Materia e errte ben nje ndryshim.  

Autori kryesor i studimit është matematikani dhe astrofizikani  Edward Belbruno nga Universiteti Princeton dhe Universiteti Yeshiva. Ai llogariti atë që ai e quajti forcën galaktike , domethënë forcën e përgjithshme gravitacionale të materies normale të kombinuar me lëndën e errët, nga e gjithë galaktika e Rrugës së Qumështit.

Sistemi diellor është gjysma e lëndës së errët dhe gjysma e lëndës normale

Ai zbuloi se në sistemin tonë diellor, rreth 45% e kësaj force është nga materia e errët dhe 55% është nga normale, e ashtuquajtura materia barionike . Kjo sugjeron një ndarje afërsisht gjysmë e gjysmë midis masës së materies së errët dhe materies normale në familjen e diellit tonë.

Pra, gjysma e sistemit diellor mund të jetë materie e errët! Megjithatë, Belbruno tha se ishte i befasuar që përqindja e materies së errët në sistemin tonë diellor nuk ishte më e lartë:

Isha pak i befasuar nga kontributi relativisht i vogël i forcës galaktike për shkak të materies së errët të ndjerë në sistemin tonë diellor në krahasim me forcën e shkaktuar nga materia normale. Kjo shpjegohet me faktin se pjesa më e madhe e materies së errët është në pjesët e jashtme të galaktikës sonë, larg sistemit tonë diellor.

Burimi:Deborah Byrd