A do të jetë ndonjëherë e mundur të dërgohen astronautë në Venus?


Përshtypja e një artisti për një vullkan aktiv në Venus. Kredia e imazhit: NASA / JPL-Caltech / Peter RubinKjo botë armiqësore me presion të lartë është relativisht afër, por kushtet e saj sipërfaqësore janë padyshim djallëzore.Venusi, i quajtur shpesh planeti “binjak i keq” i Tokës, u formua më afër Diellit dhe që atëherë ka evoluar krejt ndryshe nga planeti ynë. Ka një efekt serë “të arratisur” (që do të thotë se nxehtësia është plotësisht e bllokuar), një atmosferë e trashë e pasur me dioksid karboni, pa fushë magnetike dhe një sipërfaqe mjaft të nxehtë për të shkrirë plumbin.

Disa misione shkencore pa ekuipazh do të studiojnë se si dhe pse ndodhi kjo në dekadën e ardhshme. Por tani disa shkencëtarë duan të dërgojnë edhe atje një mision me ekuipazh për një fluturim. A është kjo një ide e mirë?

Me një diametër pak më të vogël se Toka, Venusi rrotullohet më afër Diellit. Kjo do të thotë se çdo ujë në sipërfaqe do të ishte avulluar menjëherë pas formimit të tij, duke filluar efektin e tij serë. Shpërthimet e hershme dhe të qëndrueshme vullkanike krijuan fusha të llavës dhe rritën dioksidin e karbonit në atmosferë – duke filluar efektin serrë të arratisur, i cili rriti temperaturën nga pak më e lartë se ajo e Tokës në vlerën e saj aktuale të lartë prej 475C.

Ndërsa viti i Venusit është më i shkurtër se i yni (225 ditë), rrotullimi i tij është shumë i ngadaltë (243 ditë) dhe “retrogradë” – anasjelltas drejt Tokës. Rrotullimi i ngadaltë lidhet me mungesën e fushës magnetike, duke rezultuar në një humbje të vazhdueshme të atmosferës. Atmosfera e Venusit “super-rrotullohet” më shpejt se vetë planeti. Imazhet nga shumë misione tregojnë modele resh në formë V, të përbëra nga pika të acidit sulfurik.

Pavarësisht kushteve të vështira, disa shkencëtarë kanë spekuluar se retë e Venusit në disa lartësi mund të kenë kushte të banueshme. Matjet e fundit që me sa duket tregojnë fosfinën – një shenjë e mundshme e jetës pasi prodhohet vazhdimisht nga mikrobet në Tokë – në retë e Venusit janë debatuar fort. Është e qartë se ne kemi nevojë për më shumë matje dhe eksplorim për të gjetur se nga vjen.

Ajo që dimë për Venusin deri më tani është mbledhur nga disa sonda të kaluara. Në vitet 1970-82, për shembull, sondat sovjetike Venera 7-14 ishin në gjendje të uleshin në sipërfaqen e ashpër të Venusit, të mbijetonin deri në dy orë dhe të dërgonin imazhe dhe të dhëna. Por ka pyetje të mbetura rreth asaj se si Venusi evoluoi kaq ndryshe nga Toka, të cilat janë gjithashtu të rëndësishme për të kuptuar se cilët planetë që rrotullohen rreth yjeve të tjerë mund të kenë jetë.

Dekada e ardhshme premton të jetë një pasuri për shkencëtarët e Venusit. Në vitin 2021, NASA zgjodhi dy misione, Veritas dhe DaVinci+, që do të niseshin në 2028-30. Agjencia Evropiane e Hapësirës zgjodhi EnVision për nisje në fillim të viteve 2030. Këto janë misione plotësuese, pa ekuipazh, të cilat do të na japin një kuptim më të thellë të mjedisit dhe evolucionit të Venusit.

Veritas do të hartojë sipërfaqen e Venusit për të përcaktuar historinë gjeologjike, përbërjen shkëmbore dhe rëndësinë e ujit të hershëm. DaVinci+ përfshin një orbiter dhe një sondë të vogël që do të zbresë nëpër atmosferë dhe do të masë përbërjen e saj, do të studiojë formimin dhe evolucionin e planetit dhe do të përcaktojë nëse ai ka pasur ndonjëherë një oqean. EnVision do të studiojë sipërfaqen e planetit, nëntokën dhe gazrat gjurmë atmosferike. Ai do të përdorë radarin për të hartuar sipërfaqen me rezolucion më të mirë se kurrë më parë. India gjithashtu planifikon një mision pa ekuipazh, Shukrayaan-1, dhe Rusia ka propozuar Venera-D.

A kemi nevojë për fluturime me ekuipazh?

Ideja e një fluturimi me ekuipazh të Venusit u sugjerua në fund të viteve 1960, dhe përfshinte përdorimin e një kapsule Apollo për të fluturuar njerëzit rreth planetit. Por kjo ide përfundoi kur Apollo mbaroi. Tani, projekti Artemis për të fluturuar rreth Hënës, dhe ide të tjera të misioneve me ekuipazh, kanë bërë që ideja të përhapet sërish, së fundmi në gazeta dhe në një takim të fundit të Federatës Ndërkombëtare Astronautike, një organizatë mbrojtëse, në shtator 2022. .

Ideja do të ishte të fluturonte një anije kozmike me ekuipazh rreth Venusit dhe të kthehej në Tokë. Kjo do t’i lejonte shkencëtarët të testonin teknika në hapësirën e thellë, të tilla si mënyra e funksionimit të një misioni me ekuipazh me vonesa të konsiderueshme kohore kur komunikojnë me Tokën. Prandaj mund të na përgatisë për një mision më kompleks, me ekuipazh në Mars. Megjithatë, ekuipazhi nuk do të bënte asnjë hetim të uljes apo atmosferës aktuale në Venus – kushtet janë shumë të ashpra.

Studiuesit që mbështesin këtë ide argumentojnë se ju gjithashtu mund të përdorni gravitetin e Venusit për të ndryshuar kursin e anijes kozmike për në Mars, gjë që mund të kursejë kohë dhe energji në krahasim me kalimin direkt nga Toka në Mars. Kjo për shkak se opsioni i fundit do të kërkonte që orbitat e dy planetëve të jenë të rreshtuara, që do të thotë se duhet të prisni momentin e duhur si gjatë rrugës për atje dhe kthim. Megjithatë, pasi një mision me ekuipazh në Mars do të ishte shumë kompleks, kalimi direkt nga Toka në Mars do t’i bënte dizajnet më të thjeshta.

Dërgimi i njerëzve në një planet që mund të strehojë organizma të gjallë gjithashtu nuk do ta bëjë më të lehtë gjetjen e tyre. Është e rrezikshme – mund të përfundojmë duke ndotur atmosferën përpara se të zbulojmë ndonjë jetë. Mënyra më e mirë për të kërkuar shenja biokimike të jetës është me sonda pa ekuipazh. Do të kishte gjithashtu sfida të rëndësishme termike dhe rrezatim më të lartë nga ndezjet diellore për shkak të afërsisë më të afërt me Diellin.

Dhe, për fat të keq, me një mision fluturues si ky, vetëm disa orë të dhëna do të ishin të mundshme në trajektoret hyrëse dhe dalëse. Do të ishte një sipërmarrje shumë e shtrenjtë, e cila pa dyshim do të prodhonte disa imazhe të mahnitshme dhe të dhëna shtesë të dobishme. Megjithatë, kjo do t’i shtonte pak studimeve të detajuara dhe shumë më të gjata të planifikuara aktualisht. Prandaj, besoj se gjasat e një misioni me ekuipazh në Venus janë shumë të pamundura.

Ka pasur gjithashtu studime konceptuale, më të largëta – duke përfshirë dërgimin e aeroplanëve me ekuipazh që të fluturojnë në atmosferën e Venusit, në vend që thjesht të fluturojnë pranë. Kjo është një ide e bukur, e cila mund të arrijë më shumë shkencë sesa një fluturim, por tani për tani mbetet një koncept i largët dhe joreal.

Për momentin, ne kryejmë vetëm eksplorime me ekuipazh në orbitën e ulët të Tokës. Projekti Artemis, megjithatë, synon të fluturojë njerëz rreth Hënës dhe të ndërtojë një stacion, të quajtur Gateway, në orbitën hënore. Kjo është duke u projektuar për të bërë shkencë, për të mundësuar ulje të ekuipazhit në Hënë dhe në mënyrë thelbësore për të testuar teknikat e hapësirës së thellë, të tilla si karburanti dhe operimi në një mjedis të largët që mund të na ndihmojë në afat të gjatë të na çojë në Mars pa bërë stërvitje në Venus.

Andrew Coates, Profesor i Fizikës, Zëvendës Drejtor (Sistemi Diellor) në Laboratorin e Shkencave Hapësinore Mullard, UCL

About Post Author