A do të ketë kush të na kujtojë-Aziz Mustafa


AZIZ MUSTAFA

( Disa poezi që përbëjnë një cikël poetik )

KAM NJOHUR NJERIUN

Kam njohur njeriun që zbuste ujq

E çartej nga qenë të rreckosur

Që mbillte fusha me dritë

Në net të errëta me mjegull

Kam njohur njeriun që vetëvritej çdo ditë

E ringjallej për të treguar sa e ëmbël është jeta

Këpuste lule dhe derdhte lot mbi petale

Deri sa të tjera i mbinin mes gishtash

Kam njohur njeriun që shtrihej në kopsht krizantemash

Dhe ëndërronte diej të ri në galaktika të vjetra

Pastaj dilte e mblidhte copa buke në plehra

Dhe ushqente urinë e pangopur të botës virtuale

Kam njohur njeriun që vuante dhembjet e të tjerëve

Dhe fshihej nën hije të buzëqeshjeve

Në një përroskë pinte ujë të freskët

E qeshte me zemër kur përmendej amshimi

Flinte mbi ferra dyshimesh e mospajtimesh

Me ndërgjegje të pastër kristal

Kam njohur njeriun…

MË NDODHË

Më ndodhë rrallë

Të mendoj se jam dikush tjetër

Më merr malli për veten

Dhe shpejt kthehem

Në gjendjen e vjetër

MUNGON MUSA RAMADANI

Hera e parë pas sa muajsh

Hyj te “Edi-2”

Asgjë nuk ka ndryshuar

Pos një fantazme e zezë

Që po sillet rrotull

Me maskë e me dorëza

Me një emër të bukur

Si kurorë e Diellit

Mbetet një zbrazëti e amshuar

Mungon Musa Ramadani

Nuk nxezë më cigaren

As vizatime kroki nuk bën

E vera po vjen te “Edi-2”

A do të ketë kush të na kujtojë

Kur të mungojmë edhe unë e ti

NË TREN PËR BEZIERS

Këtu si duket vargjet po u shkruakan

Me shkumën e detit Mesdhe

Nën një pjergull hardhie

Me aromë livande pergamenë

Dymijë vjet e vjetër…

Fllad po fryjka nga Pirinejet

Dhe ngrohtësi nga Jugu

Dritë po vijka nga sytë e kaltërt

Të një goce leshrazezë…

Buzëqeshja e saj e virgjër

Merr në dorëzim një pejzazh

Dalë nga një telajë piktori

Si gjysëmhënë mbi det e kredhur…

Ka të ngjarë të quhet Sarë

Goca yll në një vend kështjellash

E gurësh që flasin gjuhë të vdekura

E histori të gjalla nën tinguj të një kitare…

Treni ecën me ritëm të përgjumur

Mes fushash me qiparisa e selvi

Përgjumem e harrohem në një cep pejzazhi

Duke mos dijtë a jam duke jetuar të sotmën

Të kaluarën apo amalgaminim e të dyjave

Mes aromash pikturash e historish…

Colombiers/Beziers,

Qershor 2019

HIMNE TË BRAKTISURA

Himne të braktisura

Shtetesh të shformuara

Vargje të vdekura

Këngësh të harruara

Stepave e tundrave

Kalorës të dehur nuk vrapojnë

Buzë prrockave të shterura

Vajza të reja nuk këndojnë

Në maternitete të rrënuara

Qyqet këndojnë

Himne të harruara

Fjalët nuk u kumbojnë

SHKO DREJT

Shko drejt

Shkretëtira le ta tregojë rrugën

Mua mos më kërko në atë akord

Të thyer

Drejt shko drejt

Mos u ngatërro në hartë

Atlasi i erërave ka kohë nuk shtypet

Shko drejt

LIRIA A ËSHTË ANDËRR

Fati i keq na mbiu në mes

Na ndau vija e 1054-tës

Tokave të Arbërit mes për mes

Shkizmë e madhe i thanë

Kah të falemi o Zot

Kah koka a kah bishti

Fryn e fryn acar

Nuk dinim festë

Nuk dinim mort

Turku na përlau pastaj

Lindje e perëndim

Perëndim e lindje

I mjeri ai i mjeri kush mbetet

Në udhëkryq

Një princ me yll në ballë

Lindet përherë kur vdesin shpresat

Një princ me dy brirë dhie

Mbi përkrenare

Ndezë zjarr kodrat

Vërshon përrua fushat

Plot 25 vjet

Muaj për muaj

Javë për javë

Ditë për ditë

Plot 25 vjet

Aty një pritë

Këtu një betejë

Pas perdes një tradhëti

Shumë gjak shumë lot

Ditë për ditë

Muaj për muaj

Vit për vit

Plot 25 vjet

Deri te 17 janari i të 1468-t Vit të Zotit

Princi heq përkrenaren

Shtron një gur nënkresë

Dhe mbyll sytë për me pa

Një andërr

Thonë se atë andërr

Pas rrafsh 540 moteve

E kishin pasë andrrue

Hiq më pak se 7 milion

Zemra përnjëherë.