A do të shpërthejë ylli:”Betelgeuse” pas dhjetëra vitesh?


Betelgeuse do të shpërthejë së shpejti?

Betelgeuse është ylli supergjigant i kuq më i afërt me Tokën. Përllogaritjet e distancës ndryshojnë, por ndoshta është brenda 1000 viteve dritë … një hop dhe një kapërcim në terma galaktikë. Një ditë, Betelgeuse do të shpërthejë si një supernova. Atëherë mund të bëhet po aq e ndritshme sa një hënë e plotë , e mundshme e dukshme në mes të ditës! Por kur do të shpërthejë Betelgeuse? Përgjigja ka qenë: Ndoshta sot. Ndoshta një mijë vjet nga tani . Por, që nga viti 2019, ka pasur një rritje të dukshme në ndriçimin dhe zbehjen e Betelgeuse. Dhe një artikull i ri – i botuar këtë javë (1 qershor 2023) – sugjeron jo mijëra vjet, por “dhjetëra vjet” si afatin kohor për supernovën e Betelgeuse.

Punimi fokusohet në konceptin e nukleosintezës yjore , procesi që u mundëson yjeve të shkëlqejnë. Brenda yjeve, atomet e thjeshta shkrihen për të bërë atome më komplekse, me energjinë si nënprodukt. Është kur mbaron karburanti bërthamor i një ylli , ndodh një supernova. Arxiv.org , një depo me akses të hapur, publikoi studimin e ri më 1 qershor. Quhet Faza evolucionare e Betelgeuse-it, e nxjerrë nga periudhat e tij të pulsimit . Shkencëtarët thanë:

Ne konkludojmë se Betelgeuse është … një kandidat i mirë për supernovën e ardhshme galaktike.

Autori i parë është Hideyuki Saio nga Instituti Astronomical, Graduate School of Science, në Universitetin Tohoku në Japoni. 

Ka njerëz që flasin

Le të jemi të qartë. Historia e vëzhgimeve të supernovave brenda Rrugës sonë të Qumështit është skicë. Por me siguri do të ishim me fat të shihnim ndonjë supernova galaktike, shumë më tepër si Betelgeuse, në jetët tona.

Dhe Betelgeuse do të shpërthejë në vetëm dhjetëra vjet? Ky është një mendim i mahnitshëm dhe ka njerëz që flasin!

Por a është realiste?

Dhjetëra vjet?!

Ajo që vijon janë disa cicërima që kanë nisur një raund të ri bisedash në Twitter. E para – nga e premtja, 2 qershor – tregon për skenarin “dhjetëra vjet”.

Një rritje e ndriçimit pothuajse 50%.

Një cicërim i dytë i dukshëm – nga @Betelbot në Twitter , i cili ofron raporte ditore të statusit të yllit – është nga 18 maji 2023. Ai tregon për një rritje të fundit pothuajse 50% të shkëlqimit për yllin! Vini re se Betelgeuse është prapa diellit në verë. Pra, derisa të dalë para agimit në fund të verës, ne nuk do të dimë se çfarë po bën.

Zhurma e sfondit në Betelgeuse

Yjet shkëlqejnë sepse i nënshtrohen reaksioneve të shkrirjes termonukleare në brendësi të tyre. E thënë thjesht, ata bashkojnë elementë të thjeshtë (si hidrogjeni) për të krijuar elementë më kompleksë (si heliumi), me energjinë si nënprodukt. Ndërsa yjet masive (tetë ose më shumë masa diellore) plaken, atyre u mbarojnë lëndët djegëse më të thjeshta, por gradualisht djegin lëndë djegëse më komplekse derisa në fund bërthamat e tyre të bëhen prej hekuri … dhe më pas djegia bërthamore pushon. Në atë pikë, pa u bërë më shkrirje, temperaturat e larta në brendësinë e një ylli bien. Dhe kjo do të thotë se presionet e larta në brendësi të yllit gjithashtu bien. Ylli fillon të shembet në vetvete. Ajo shembet … pastaj kthehet në një shpërthim të frikshëm, një supernova.

Pra, yjet masivë si Betelgeuse shpërthejnë si supernova e tipit II – duke u shembur me shpejtësi dhe duke shpërthyer dhunshëm – pasi shterojnë furnizimin e tyre me karburant.

Dhe kështu, kur një yll shpërthen varet nga ajo që po ndodh brenda yllit, nga sa karburant i ka mbetur dhe nga sa afër është kolapsi.

Por çfarë po ndodh brenda Betelgeuse?

Studimi i ri online tha:

Ne konkludojmë se Betelgeuse është në fazën e fundit të djegies së karbonit të bërthamës…

Dhe faza e djegies së karbonit për një yll masiv si Betelgeuse zgjat rreth 1000 vjet. Nëse jemi “afër fundit” të asaj faze, atëherë Betelgeuse i është afruar fundit të jetës së tij dhe mund të jetë gati të shpërthejë, ndoshta edhe pas “dhjetëra vjetësh”.

Por a ka mundësi të tjera? Sigurisht që ka.

UniverseToday publikoi një histori fantastike mbi Betelgeuse të premten, 2 qershor 2023, që shpjegon disa nga shkencat e përfshira në nxjerrjen e ndonjë përfundimi nëse Betelgeuse do të shpërthejë së shpejti. Autori theksoi se:

… Ajo që nuk ka tërhequr aq shumë vëmendje është pjesa e mëposhtme e punimit.

“Në fakt, nuk është e mundur të përcaktohet faza e saktë evolucionare, sepse kushtet sipërfaqësore vështirë se ndryshojnë në fazën e fundit afër shterrimit të karbonit dhe më gjerë,” shkruajnë studiuesit. Astronomët mund të shohin vetëm sipërfaqen, por është ajo që po ndodh thellë brenda yllit që tregon përrallën.

Autorët e punimit po thonë vërtet se sipas vëzhgimeve, të dhënave dhe modelimit, Betelgeuse mund të shpërthejë më shpejt se sa mendohej. Por – dhe kjo është kritike – ata nuk e dinë se në cilën fazë të djegies së karbonit të bërthamës ndodhet ylli. Djegia e karbonit mund të vazhdojë për një kohë të gjatë, sipas disa modeleve që përshtaten me të dhënat.

Pra, në thelb, ne jemi kthyer në fillim. Betelgeuse mund të shpërthejë nesër. Mund të shpërthejë në “dhjetëra vjet”. Ose mund të shpërthejë në një mijë vjet.

Por pse Betelgeuse u zbeh në 2019?

Në fund të vitit 2019, Betelgeuse ndezi entuziazëm në mbarë botën kur filloi të zbehej dukshëm. Astronomët tani i referohen kësaj ngjarje si “Errësimi i Madh i Betelgeuse”. Ndërsa po ndodhte, shumë besuan (dhe shpresuan!) ngjarja e madhe – shpërthimi i këtij ylli relativisht të afërt – ishte afër.

Natyrisht – edhe pse Betelgeuse që kur e rifitoi shkëlqimin, pastaj u zbeh përsëri, tani u ndriçua përsëri dhe kështu me radhë – ai nuk ka shpërthyer ende.

Pra, pse u zbeh?

Duke analizuar të dhënat nga Teleskopi Hapësinor Hubble i NASA-s dhe disa observatorë të tjerë, astronomët arritën në përfundimin se ylli supergjigant i kuq i ndritshëm Betelgeuse fjalë për fjalë shpërtheu majën e tij në vitin 2019. Betelgeuse humbi një pjesë të konsiderueshme të sipërfaqes së tij të dukshme dhe prodhoi një Shpërthim gjigant në masë (SME). Kjo është diçka që nuk është parë kurrë më parë në sjelljen e një ylli normal.

Dielli ynë shpërndan në mënyrë rutinore pjesë të atmosferës së tij të jashtme të dobët, koronës, në një ngjarje të njohur si një nxjerrje në masë koronale ( CME ). Por SME-ja Betelgeuse shpërtheu 400 miliardë herë më shumë masë se një CME tipike!

Pra, zbehja e madhe e Betelgeuse në vitin 2019 u shkaktua me sa duket nga një re gazi i nxehtë, i dëbuar nga ylli, që bllokoi përkohësisht një pjesë të dritës së yllit.

Është e qartë se një lojë po zhvillohet në Betelgeuse!

A do ta shkatërrojë Tokën supernova e saj?

Sa herë që Betelgeuse shpërthen, planeti ynë Tokë është shumë larg që ky shpërthim të dëmtojë, aq më pak të shkatërrojë jetën në Tokë. Studimet tregojnë se duhet të jemi brenda 160 viteve dritë nga një supernova që ajo të na dëmtojë. Dhe Betelgeuse është ndoshta katër herë kjo distancë.

Në vend të kësaj, kushdo i gjallë në Tokë kur Betelgeuse të shpërthejë më në fund, do të shohë një pamje jashtëzakonisht të bukur në qiellin e natës – një yll shumë, shumë, shumë i ndritshëm.

Dhe astronomët profesionistë do të jenë të lumtur të kenë një Betelgeuse të shpërthyer kaq afër. Ata do të jenë në gjendje të studiojnë yllin pas supernova.

Ndërkohë, astronomët amatorë dhe vëzhguesit e rastësishëm të yjeve do të shijojnë gjithashtu shpërthimin. Por të shumtëve që kënaqen duke e parë Betelgeuse-n si yllin e kuq të ndezur të Orionit, do t’ju mungojë shumë kur të zhduket!

Betelgeuse në qiellin e natës

Në gjerësinë e mesme veriore, rreth të parës së çdo viti, Betelgeuse lind rreth perëndimit të diellit. Ylli është i dukshëm në mbrëmjet e janarit dhe shkurtit.

Nga fillimi i marsit, ky yll pritet në jug në mbrëmjen e hershme. Nga mesi i majit, është shkurtimisht i dukshëm në perëndim pas perëndimit të diellit. Betelgeuse po udhëton pas diellit në fillim të verës, por kthehet në lindje para agimit rreth mesit deri në fund të korrikut. Sigurisht, në fillim të gushtit, ju mund të shihni Betelgeuse në Orion në lindje para lindjes së diellit, ku konstelacioni njihet si fantazma e agimit të verës .

Ylli Betelgeuse ka një ngjyrë të veçantë portokalli-të kuqe të heshtur . Është ideale për të bindur jobesimtarët se yjet, në fakt, vijnë me ngjyra.

Yjet e përcaktuar si Alfa janë zakonisht më të ndriturit në yjësitë e tyre. Por Betelgeuse është Alpha Orionis, pavarësisht nga fakti se është më i dobët se ylli tjetër i ndritshëm i Orionit, Rigel .

Betelgeuse është ylli i 10-të më i ndritshëm në qiell në përgjithësi, dhe është ylli i 7-të më i ndritshëm i dukshëm nga shumica e SHBA-së, Kanadasë, Evropës dhe shumica e Hemisferës Veriore.

Kultura pop, historia dhe mitologjia

Ju kujtohet filmi Beetlejuice ? Emri i këtij ylli është i ngjashëm me atë.

Emrat e duhur të shumë yjeve të shndritshëm kanë origjinë arabe. Ky fakt pasqyron dominimin e astronomëve dhe astrologëve arabë gjatë epokës së errët të Evropës . Emri Betelgeuse rrjedh nga një frazë arabe që zakonisht përkthehet si “Sqetulla e Gjigantit”. Natyrisht, Gjiganti i referohet Orionit, por – më tepër se një sqetull – disa autorë e shohin Betelgeuse-n si një përfaqësim të një dore ose ndonjëherë një shpatull. Ndërsa nuk është plotësisht e qartë se çfarë do të thotë emri, Betelgeuse shënon shpatullën e djathtë të Orionit në shumë harta të vjetra të yjeve.

Në mitet e lashta, Orioni lidhet më shpesh me një gjigant, një luftëtar, një gjahtar, një zot ose ndonjë figurë tjetër antropomorfe ose kafshësh, kështu që nuk është për t’u habitur që shumica e përshkrimeve të Betelgeuse kanë një lidhje anatomike. Emri sanskritisht nënkuptonte gjithashtu një krah, për shembull, megjithëse ka të ngjarë të ishte vërtet këmba e një dre. Në disa pjesë të Brazilit, Betelgeuse shihej si këmba e pasme e një kajmani (krokodili) ose këmba e përparme e një breshke. Nga ana tjetër, në Japoninë e lashtë, Betelgeuse konsiderohej si pjesë e buzës së një daulleje ceremoniale. Në Peru, ishte një nga katër shkaba që do të gllabëronin një kriminel.

Pozicioni i Betelgeuse është RA 05h 55m 10.3053s, dhjetor +07° 24′ 25.4″.

Përfundimi: Betelgeuse do të shpërthejë si një supernova një ditë. Kur të shpërthejë, do të jetë mjaft e ndritshme nga pikëpamja jonë tokësore për të shkëlqyer gjatë ditës. Por është mjaft larg që Toka të mos jetë në ndonjë rrezik.