A do të zhduken vërtet unazat e Saturnit në vitin 2025 dhe nëse po, ku do të shkojnë?

Çfarë do të ndodhë me unazat e Saturnit

Astrofizikani Jonti Horner hedh një vështrim se çfarë do të ndodhë në të vërtetë me unazat e Saturnit në të ardhmen e afërt.

Nëse mund të kapni një teleskop, ka pak pamje më spektakolare se planeti i mrekullueshëm me unazë – Saturni.

Aktualisht, Saturni është qartë i dukshëm në qiellin e mbrëmjes, në kulmin e tij menjëherë pas perëndimit të diellit. Është koha ideale për të përdorur një teleskop ose dylbi për të parë një pamje të mirë të planetit të gjashtë të Sistemit Diellor dhe unazave të tij të famshme.

Por në ditët e fundit, një mori artikujsh janë përhapur si flakë në rrjetet sociale. Unazat e Saturnit, pretendojnë ata artikuj, po zhduken me shpejtësi – dhe do të zhduken deri në vitin 2025!

Pra, cila është historia? A mund të jetë me të vërtetë shansi ynë i fundit për të parë unazat e tij të fuqishme, dy muajt e ardhshëm, përpara se Saturni të largohet nga pamja në qiellin e mbrëmjes?

Përgjigja e shkurtër është jo. Ndërsa është e vërtetë që unazat do të bëhen pothuajse të padukshme nga Toka në vitin 2025, kjo nuk është as një surprizë dhe as arsye për panik. Unazat do të “rishfaqen” së shpejti pas kësaj. Ja pse.

Kthimi dhe animi i Tokës

Për të kuptuar pse ndryshon pikëpamja jonë për Saturnin, le të fillojmë duke e konsideruar Tokën në udhëtimin e saj të vazhdueshëm rreth Diellit. Ai udhëtim na çon nëpër stinët – nga dimri në pranverë, verë dhe vjeshtë, pastaj përsëri.

Çfarë i shkakton stinët? E thënë thjesht, Toka është e anuar nga njëra anë, siç shihet nga Dielli. Ekuatori ynë është i anuar me rreth 23.5 gradë nga rrafshi i orbitës sonë.

Rezultati? Ndërsa lëvizim rreth Diellit, ne kthejmë në mënyrë alternative një hemisferë dhe pastaj tjetrën drejt yllit tonë. Kur hemisfera juaj e shtëpisë anohet më shumë drejt Diellit, ju keni ditë më të gjata se netë dhe përjetoni pranverë dhe verë. Kur jeni të anuar, keni ditë më të shkurtra dhe netë më të gjata, dhe përjetoni vjeshtë dhe dimër.

Nga këndvështrimi i Diellit, Toka duket se “tund me kokë” lart e poshtë, duke shfaqur në mënyrë alternative hemisferat e saj ndërsa lëviz rreth yllit tonë. Tani, le të kalojmë te Saturni.

Saturni, një botë gjigante e anuar

Ashtu si Toka, Saturni përjeton stinë, por më shumë se 29 herë më të gjata se tonat. Aty ku ekuatori i Tokës është i anuar me 23,5 gradë, ekuatori i Saturnit ka një anim 26,7 gradë. Rezultati? Ndërsa Saturni lëviz nëpër orbitën e tij 29.4-vjeçare rreth yllit tonë, ai gjithashtu duket se tundet lart e poshtë siç shihet nga Toka dhe Dielli.

Po unazat e Saturnit? Sistemi i madh i unazave të planetit, i përbërë nga copa akulli, pluhuri dhe gurësh, përhapet në një distancë të madhe – pak më shumë se 280,000 km nga planeti. Por është shumë i hollë – në shumicën e vendeve, vetëm dhjetëra metra i trashë. Unazat orbitojnë drejtpërdrejt mbi ekuatorin e Saturnit dhe kështu edhe ata janë të anuar në rrafshin e orbitës së Saturnit.

Pra, pse “zhduken” unazat e Saturnit?

Unazat janë aq të holla sa, të parë nga një distancë, ato duken të zhduken kur të ngjiten. Ju mund ta vizualizoni këtë lehtësisht duke kapur një fletë letre dhe duke e rrotulluar derisa të vendoset në skaj – letra pothuajse zhduket nga pamja.

Ndërsa Saturni lëviz rreth Diellit, këndvështrimi ynë ndryshon. Për gjysmën e orbitës, hemisfera e saj veriore është e anuar drejt nesh dhe faqja veriore e unazave të planetit është në anën tonë.

Kur Saturni është në anën tjetër të Diellit, hemisfera e tij jugore drejtohet në rrugën tonë. Për të njëjtën arsye, ne shohim faqen jugore të unazave të planetit të anuar në rrugën tonë.

Mënyra më e mirë për ta ilustruar këtë është të merrni fletën tuaj të letrës dhe ta mbani atë horizontalisht – paralel me tokën – në nivelin e syve. Tani, lëvizni letrën poshtë drejt tokës disa centimetra. Cfare shikon? Ana e sipërme e letrës shfaqet. Zhvendoseni letrën përsëri lart, përmes vijës së syve, për ta mbajtur atë sipër jush dhe mund të shihni pjesën e poshtme të letrës. Por ndërsa kalon në nivelin e syve, letra do të zhduket plotësisht.

Kjo është ajo që ne shohim me unazat e Saturnit. Ndërsa stinët në Saturn përparojnë, ne kalojmë nga animi i anës jugore të unazave në shikimin e anës veriore. Pastaj, planeti kthehet prapa, duke zbuluar edhe një herë anën jugore.

Dy herë në vit Saturnian, ne i shohim buzët e unazave dhe ato zhduken të gjitha nga pamja.

Kjo është ajo që po ndodh në vitin 2025 – arsyeja pse unazat e Saturnit në dukje do të “zhduken” është sepse ne do t’i shikojmë ato në skaj.

Kjo ndodh rregullisht. Hera e fundit ishte në vitin 2009 dhe unazat gradualisht u bënë sërish të dukshme, gjatë disa muajve. Unazat do të jenë përsëri në skaj në mars 2025. Më pas ato gradualisht do të kthehen në pamje siç shihen përmes teleskopëve të mëdhenj, përpara se të rrëshqasin përsëri jashtë pamjes në nëntor 2025. Më pas, unazat gradualisht do të

bëhen gjithnjë e më të dukshme, duke u rishfaqur i pari në teleskopët më të mëdhenj gjatë muajve në vijim. Asgjë për t’u shqetësuar.

Nëse doni të shihni qartë unazat e Saturnit, tani është shansi juaj më i mirë, të paktën deri në vitin 2027 ose 2028!

Jonti Horner , Profesor (Astrofizikë), Universiteti i Kuinslandit Jugor