A e trashëgoi një garë e avancuar para përmbytjes, teknologjinë e saj në Egjiptin e Lashtë?


A mund të jetë vendi i lashtë egjiptian i Abusirit trashëgimia e qëndrueshme e një qytetërimi që nuk është regjistruar në analet e historisë, duke trashëguar njohuritë e tij të përparuara nga thellësitë e lashtësisë? Dëshmia e shpimeve jashtëzakonisht të sakta në granit të ngurtë në këtë vendndodhje enigmatike i ka lënë arkeologët e zakonshëm të hutuar, duke i shtyrë ata të ofrojnë shpjegime që, në disa raste, nuk arrijnë të adresojnë një mori pyetjesh pa përgjigje që mbeten.

Teknologjia e Lashtë Alien në Egjiptin e Lashtë?

A janë këto mbetjet e një qytetërimi të humbur që i parapriu përmbytjes së madhe, ekzistenca e tij e gdhendur në vetë gurët që i kanë rezistuar provës së kohës? Në mënyrë intriguese, shembuj të ngjashëm të shpimeve të sakta nuk kufizohen vetëm në Egjipt, por mund të gjenden të shpërndara nëpër Amerikë, Azi dhe cepa të tjera të botës, duke nxitur spekulimet për një trashëgimi të përbashkët globale që është errësuar nga velloja e antikitetit.

Për më shumë se dekada, nocioni se egjiptianët e lashtë kishin akses në teknologjinë e avancuar mijëra vjet më parë ka qarkulluar midis studiuesve nga çdo cep i globit. Për shkak të vëllimit marramendës të provave që kanë dalë në dritë, shumë studiues janë bindur se shumë qytetërime të lashta anembanë botës – duke përfshirë edhe perandorinë dikur të fuqishme egjiptiane – kanë punuar pa u lodhur për shekuj me teknologji të avancuara që që atëherë janë humbur në rërën e koha.

Ata që mbështesin këtë teori tregojnë për ekzistencën e vendeve të lashta të pabesueshme të vendosura në të gjithë planetin, dhe një nga më të shquara dhe më të frikshme nga këto vende është, pa dyshim, Abusir enigmatik. Vetë emri e ka origjinën në frazën e lashtë egjiptiane “Per Ousir”, e cila përkthehet në “Shtëpia e Osiris”, duke lënë të kuptohet rëndësia e thellë e vendit në sistemet e besimit të lashtë.

Shpimi me saktësi ekstreme: Një kohë që kapërcen mrekullinë

Për ata që kanë pasur privilegjin të vizitojnë Abusirin, kanë dëshmuar për bëmat e pashpjegueshme të arritura nga egjiptianët e lashtë mijëra vjet më parë në fushën e ndërtimit. Blloqet e larta të granitit që zbukurojnë sitin shfaqin vrima me një nivel preciziteti që është i krahasueshëm me teknikat e fundit të përdorura në kohët moderne. Një nga enigmat më hutuese që vazhdon të hutojë studiuesit është pyetja se si egjiptianët e lashtë ia dolën të arrinin nivele të tilla mahnitëse të saktësisë dhe saktësisë në një kohë kur ata nuk kishin akses në teknologjinë e përparuar siç e njohim ne sot.

Në ditët e sotme, makinat me majë diamanti dhe presioni hidraulik janë mjetet e zgjedhura për shpimin përmes granitit. Sipas urtësisë konvencionale të përkrahur nga studiuesit, është e qartë se egjiptianët e lashtë nuk zotëronin makina të tilla mijëra vjet më parë, dhe megjithatë blloqet masive të granitit që hiri Abusir mbajnë shenja të pagabueshme të makinerive të ngjashme që janë përdorur në ndërtimin e tyre. .

Egjiptologët konvencionalë pohojnë se egjiptianët e lashtë përdornin sharra të bëra nga bakri, në lidhje me ujin dhe rërën, për të prerë granitin. Ndërsa këto mjete dhe teknika rudimentare mund t’u kenë mundësuar atyre të ndajnë blloqet e gurit në dy pjesë të dallueshme, arritja e nivelit të jashtëzakonshëm të saktësisë që mund të vërehet në vendet antike si Abusir do të kishte qenë e pamundur duke u mbështetur vetëm në veglat e dorës, uji dhe rërë.

Është një pretendim i paqëndrueshëm nga egjiptologët se të lashtët përdornin vegla dore për të krijuar vrimat e shpimit befasues që mund të gjenden të shpërndara nëpër Abusir. Një arritje e tillë do të kërkonte një sasi të madhe presioni dhe qëndrueshmëri të palëkundur, cilësi që nuk mund t’i atribuohen vetëm përdorimit të mjeteve primitive. Në epokën moderne, prerja përmes granitit kërkon ushtrimin e një presioni të kokës së stërvitjes që varion midis 18 dhe 30 paund për këmbë katrore, që përkthehet në një presion marramendës prej 226 deri në 380 paund për një stërvitje me një diametër 4 inç.

Zbulohen faqet e humbura të historisë sonë Shpimet e pabesueshme të vendosura në Abusir shërbejnë si një vështrim tërheqës në faqet e humbura të historisë sonë kolektive, faqe që duket se janë hequr nga rrëfimet e thurura nga studiuesit kryesorë, të cilët deri më tani nuk kanë arritur të kuptojnë se si të tilla arritjet befasuese mund të ishin të mundshme mijëra vjet më parë. Niveli i mjeshtërisë së demonstruar nga ndërtuesit e lashtë të Abusirit është vërtet befasues dhe mund të krahasohet vetëm me sofistikimin e makinerive dhe teknikave moderne.

Një shembull veçanërisht i mrekullueshëm që i jep besim nocionit të një platforme të lashtë shpimi që ka qenë në funksion në vendin e Abusir-it mund të shihet në një seksion ku trashësia e vetë pjesës së shpimit është qartë e dallueshme, një dëshmi e teknologjisë së përparuar të përdorur nga ata që erdhën para nesh.

Abusir nuk është vendi i vetëm në Egjiptin e lashtë ku mund të gjenden prova të teknologjisë së përparuar të përdorur mijëra vjet më parë. Nuk është një rast i izoluar në të cilin teknikat e avancuara të shpimit janë përdorur për të formuar pikërisht gurët që kanë duruar marshimin e pamëshirshëm të kohës.

Në Saqqara, që ndodhet afërsisht 10 kilometra në jug të rrafshnaltës fantastike të Gizës, ka shembuj të shumtë të punimeve me gurë të avancuar që kundërshtojnë shpjegimet konvencionale, ku shtylla graniti të gdhendura tepër të zbukuruara me anë të lëmuara, të rrumbullakosura dhe kënde të mprehta qëndrojnë si roje të heshtura për zgjuarsinë e krijuesve të tyre. . Vetë Piramida e Madhe e Gizës është një shembull tjetër kryesor i aplikimit të mjeteve të avancuara në procesin e ndërtimit.

Brenda kufijve të Dhomës së Mbretit, ekziston një artefakt i emërtuar gabimisht nga studiuesit konvencionalë si “sarkofag”, pavarësisht mungesës së plotë të ndonjë mumjeje apo shenje se internime të tilla kanë ndodhur ndonjëherë brenda mureve të saj të shenjtëruara. Kjo strukturë gjigante, e gdhendur nga graniti i kuarcit trëndafili i nxjerrë nga Aswan, sjell shembuj të mëtejshëm të mjeteve jashtëzakonisht të avancuara që u përdorën në krijimin e saj. Shumë studiues pajtohen se kushdo që ishte përgjegjës për ndërtimin e këtij monoliti masiv, ka të ngjarë të zotëronte copa diamanti, pasi niveli i saktësisë së arritur vështirë se mund të ishte arritur me mjete më primitive.Trashëgimia e urtësisë së lashtë Si arritën të lashtët të arrinin një nivel kaq të avancuar ekspertize dhe aftësie teknologjike? Mos vallë ata e trashëguan këtë njohuri nga një qytetërim edhe më i lashtë që i parapriu të tyret, një qytetërim i humbur në mjegullën e kohës?Vendi enigmatik i Abusirit dhe dëshmitë e shpimit të saktë në granit të ngurtë që zbukuron gurët e tij shërbejnë si një sfidë jetike për të kuptuarit tonë aktual të historisë antike, duke na detyruar të mendojmë për faqet e humbura të një epoke të shkuar dhe mundësinë që njohuritë e avancuara të trashëgohen. nga qytetërimet e lashta nga paraardhësit e tyre, një trashëgimi që është errësuar nga kalimi i pamëshirshëm i kohës.