A është dielli një nyje në internetin gjigant të hapësirës aliene? 


 Adam Mann

Nëpërmjet një fenomeni të njohur si lente gravitacionale, alienët mund të transmetojnë sinjale duke përdorur diellin, por një skanim i shpejtë për sinjale të tilla nuk ka gjetur asgjë.

A po përdorin alienët një veçori të gravitetit të diellit për të transmetuar informacion përmes një rrjeti komunikimi ndëryjor? Për herë të parë ndonjëherë, astronomët eksploruan këtë mundësi intriguese dhe skanuan për sinjale që vinin nga sondat e fshehura jo-njerëzore që rrotullohen rreth diellit.

Deri më tani, metoda nuk ka gjetur shenja të alienëve në hapësirë, por ajo përfaqëson një rrugë të re premtuese të gjuetisë së alienëve si pjesë e kërkimit për inteligjencën jashtëtokësore (SETI).

Strategjia e re e kërkimit mbështetet në gjetjet e Albert Ajnshtajnit , i cili tregoi në 1915 se graviteti shtrembëron strukturën e hapësirë-kohës. Kjo do të thotë se objektet masive, si yjet dhe galaktikat, përkulin dritën rreth tyre. Ky efekt, i njohur si lente gravitacionale, i lejon shkencëtarët të shohin objekte jashtëzakonisht të largëta, drita e të cilave është shtrembëruar nga galaktikat e mëdha në plan të parë dhe grupimet galaktike.

CLOSE

PLAY SOUND

“Është shumë si një xham zmadhues,” tha Nicholas Tusay , një student i diplomuar në Penn State, për Live Science. 

Si me lente gravitacionale ashtu edhe me një xham zmadhues, zmadhimi funksionon më mirë kur një person ose detektor pozicionohet në një vend specifik të njohur si pika qendrore, tha ai.

Pika fokale gravitacionale e diellit fillon në afërsisht 550 njësi astronomike (AU), ose 550 herë distanca midis Tokës dhe Diellit, tha Tusay. Një teleskop i vendosur në këtë pikë do të kishte aftësi mahnitëse – ai mund të zgjidhte kontinente dhe male në një planet që rrotullohet rreth një ylli tjetër, shtoi ai.

“Drita shkon në të dyja drejtimet,” tha Tusay. “Nëse mund të zmadhoni dritën që vjen tek ju, mund të zmadhoni edhe dritën që fiket.”

Kjo do të thotë se lente gravitacionale mund të përdoret gjithashtu për të dërguar në mënyrë efikase sinjale nëpër distanca ndëryjore, kështu që shkencëtarët kanë spekuluar rreth alienëve të teknologjisë që vendosin sonda në pikat qendrore të yjeve, duke i kthyer ato në mënyrë efektive në një rrjet gjigant komunikimi pikë-për-pikë.

Për të testuar këtë ide, Tusay dhe kolegët e tij përdorën teleskopin Green Bank në Virxhinia Perëndimore për të kryer gjashtë skanime pesë-minutëshe për sinjalet radio që vinin nga pika fokale gravitacionale e diellit. Dhe çfarë gjetën?

“Asgjë,” tha ai. “Për ta thënë me saktësi: në frekuencat që vëzhguam, gjatë kohës që vëzhguam, nuk gjetëm sinjale bindëse me origjinë jashtëtokësore”.

Rezultatet u publikuan verën e kaluar në The Astronomical Journal dhe u prezantuan javën e kaluar nga Tusay në takimin e 241-të të Shoqatës Amerikane Astronomike në Seattle.

Ndërsa gjetjet nuk janë ende prova të ET, Tusay tha se është e mundur që sondat aliene të vendosura në pikën fokale gravitacionale të diellit të ndizen vetëm herë pas here. Dhe yjet e tjerë kanë veti që i bëjnë ata nyje më të mira në një internet gjigant hapësinor, kështu që këto mund të jenë objektiva shtesë kërkimi, shtoi ai. Ai e sheh metodën më shumë si një provë të konceptit që mund të dalë diçka interesante nëse kryhet për më gjatë dhe me më shumë burime. 

“Ne po flasim gjithmonë për mënyra të reja për të kërkuar në fushën e SETI,” tha Julia DeMarines , një astrobiologe në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, e cila nuk ishte e përfshirë në punë, për Live Science. “Kjo është hera e parë që kam parë një kërkim të dedikuar për këtë mundësi specifike të përgjimit të mesazheve.”

Kur asgjë nuk shihet në një kërkim SETI, mund të nënkuptojë disa gjëra, shtoi ajo, duke përfshirë se askush nuk është atje duke komunikuar, ose thjesht se askush nuk po komunikon në këto mënyra. Çdo metodë e re kërkimi është gjithmonë e mirëpritur, tha DeMarines. “Nëse nuk shikoni,” shtoi ajo, “atëherë nuk do ta dini kurrë.”

About Post Author