A është Dita e Shën Gjon Pagëzorit një festë publike ne rajonin Katalonje te Spanjes ?


Dita e Shën Gjon Pagëzorit ( La revetlla de Sant Joan , Nit de Sant Joan ) shënon lindjen e Shën Gjonit më 24 qershor çdo vit. Isshtë një festë publike në bashkësinë autonome të Katalonjës në Spanjë.

Kjo është një festë publike e komunitetit autonom. Shkollat, bizneset dhe zyrat qeveritare në komunitetet autonome që vëzhgojnë këtë festë do të mbyllen.

Cfare bejne njerezit?

Dita e Shën Gjon Pagëzorit festohet në shumë fshatra dhe qytete, përfshirë Barcelonën. Shumë ngjarje ndodhin në mbrëmjen e 23 qershorit. Njerëzit në Katalonjë festojnë Ditën e Shën Gjon Pagëzorit duke:

  • Ndezja e zjarreve dhe ndezja e fishekzjarreve në mbrëmjen e 23 qershorit. Zjarri vrapon ose korrefokohet , ku njerëzit vishen si djajtë dhe mbajnë shtiza me fishekzjarre të ngjitur. Djajtë e veshur më pas nisën fishekzjarret ndërsa kërcenin nën goditjet e daulleve.
  • Shkrimi i dëshirave ose mëkateve në një copë letër dhe djegia e letrës.
  • Zhytja ose larja në vesë, një përrua, një lumë ose det.
  • Të shikosh Diellin të lindë në mëngjesin e 24 qershorit.
  • Mbledhja dhe gatimi me barishte trumzë, rozmarinë dhe verbena.

Pijet, kava – një verë e gazuar e prodhuar në rajonin katalanas, dhe ratafia – një liker alkoolik ose i përzier i bërë nga vera, pije alkoolike dhe fruta të freskëta ose barëra, janë të lidhura me festimet e Shën Gjon Pagëzorit, Evës dhe Ditës. Shumë njerëz hanë  , bukë të sheshtë me mbushje të ëmbla ose të këndshme, gjatë kësaj feste.

Jeta Publike

Dita e Shën Gjon Pagëzorit është një festë publike në bashkësinë autonome të Katalonjës më 24 qershor. Ndërsa ka shumë ngjarje një ditë më parë, jeta publike është përgjithësisht e qetë më 24 qershor. Shumica e bizneseve, zyrave publike dhe dyqaneve janë të mbyllura. disa furrtarë dhe dyqane ushqimore mund të qëndrojnë të hapura. Shërbimet e transportit publik në përgjithësi funksionojnë me një orar të reduktuar, me pak ose aspak shërbim në zonat rurale. Ngjarjet e mëdha mund të shkaktojnë një çrregullim lokal të trafikut, veçanërisht në qytetet dhe qendrat e fshatrave.

Autoritetet rajonale ose lokale mund ta transferojnë festën publike në një datë tjetër, veçanërisht nëse 24 qershori bie të dielën. Nëse 24 qershor bie të martën ose të enjten, shumë biznese dhe organizata mbyllen gjithashtu të hënën, 23 qershor, ose të premten, 29 qershor. Dita e Shën Gjon Pagëzorit nuk është një festë publike në pjesën tjetër të Spanjës më 24 qershor.

Sfondi

Sipas besimit të krishterë, Shën Gjoni ishte një predikues dhe figurë fetare gjatë jetës së Jezusit. Mendohet se ai e ka pagëzuar Jezusin në lumin Jordan. Kjo mund të ketë hedhur themelet për ritualet e pagëzimit në shumë kisha të krishtera.

Nuk dihet kur ose ku ka lindur Shën Gjoni, ose lindja e tij, zakonisht festohet më 24 qershor në shumë kisha. Ai iu pre koka diku rreth vitit 30 të es. Ai është shenjt mbrojtës i shumë fshatrave, qyteteve dhe rajoneve, përfshirë Kataloninë. Festimet e Evës dhe Ditës së Shën Gjon Pagëzorit e kanë origjinën në festimet e vjetra të solsticit të Mesit të Verës.

Simbolet

Imazhet e Shën Gjon Pagëzorit shpesh e përshkruajnë atë të veshur me një mantel të lëkurës së devesë dhe me një kryq dhe një qengj. Ai shpesh shfaqet duke pagëzuar njerëz, veçanërisht Jezusin.

Respektimet e Ditës së Shën Gjon Pagëzorit

Top of Form

Duke treguar:  1812–1849 1850–1899 1900–1949 1950–1999 2000–2015 2016–2026 2027–2049 2050–2099 2100–2149 2150–2199 2200–2249 2250–2299 2300–2349 2350–2399 2400–2449 2450–2499 2500–2549 2550–2599 2600–2649 2650–2699 2700–2749 2750–2799 2800–2849 2850–2899 2900–2949 2950–2999 3000–3049 3050–3099 3100–3149 3150–3199 3200–3249 3250–3299 3300–3349 3350–3399 3400–3449 3450–3499 3500–3549 3550–3599 3600–3649 3650–3699 3700–3749 3750–3799 3800–3849 3850–3899 3900–3949

Bottom of Form

VitDitën e javësDataEmriLloji i pushimeveZona
2016E Premte24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2016E Premte24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomKatalonja, Galicia
2017E shtunë24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2017E shtunë24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomKatalonja
2018Diell24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomKatalonja
2018Diell24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2019E hënë24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2019E hënë24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomKatalonja
2020E mërkurë24 qershorShën Gjon PagëzoriPushime ProvincialeAlbacete
2020E mërkurë24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomCT , GA , VC
2021Mblidhni24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2021Mblidhni24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomKatalonja, Valencia
2022E Premte24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomCT , GA , VC
2022E Premte24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2023E shtunë24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2023E shtunë24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomCT , GA , VC
2024E hënë24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2024E hënë24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomCT , GA , VC
2025Tue24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomCT , GA , VC
2025Tue24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
2026E mërkurë24 qershorShën Gjon PagëzoriFesta e Komunitetit AutonomCT , GA , VC
2026E mërkurë24 qershorShën Gjon PagëzoriRespektimiAlbacete
Gjon Pagëzori në katedralen e Lleida, Spanjë.

About Post Author