A është koha një iluzion? Vetëm logjika mund të jetë e mjaftueshme për të vërtetuar se ajo nuk ekziston


Vetë natyra e kohës mbetet një enigmë e qëndrueshme – por a mund të zgjidhet vetëm duke përdorur të menduarit logjik?Matyas Moravec: Fizika moderne sugjeron se koha mund të jetë një iluzion. Teoria e relativitetit të Ajnshtajnit, për shembull, sugjeron se universi është një bllok statik, katërdimensional që përmban të gjithë hapësirën dhe kohën në të njëjtën kohë – pa “tani” të veçantë.

Ajo që është e ardhmja për një vëzhgues, është e kaluara për një tjetër. Kjo do të thotë se koha nuk rrjedh nga e kaluara në të ardhmen, siç e përjetojmë ne.

Megjithatë, kjo bie ndesh me mënyrën se si konceptohet koha në fusha të tjera të fizikës, siç është mekanika kuantike. Pra, a është koha një iluzion apo jo? Një mënyrë për të zbuluar do të ishte të provoni se koha është joreale duke përdorur vetëm logjikën.

Në vitin 1908, JME McTaggart, një filozof anglez, botoi një punim duke argumentuar se ne mund të jemi në gjendje të zgjidhim jorealitetin e kohës vetëm duke përdorur të menduarit logjik.

Imagjinoni që dikush ju ka dhënë një kuti me letra, secila përfaqëson një ngjarje. Një kartë përshkruan vitin 2024, një tjetër vdekjen e mbretëreshës Viktoria dhe një tjetër eklipsin diellor në 2026. Kartat janë ngatërruar. Ju është thënë që t’i rregulloni këto karta në një mënyrë që përfaqëson kohën. Si do të vepronit për ta bërë atë?

Mënyra e parë është përdorimi i asaj që McTaggart e quan “seri B”. Ju zgjidhni një kartë dhe e vendosni në dysheme. Pastaj merrni një tjetër nga kutia dhe e krahasoni me atë tashmë në dysheme. Nëse është më herët, vendoseni në të majtë të saj. Nëse më vonë, e vendosni në të djathtë.

Për shembull, vdekja e mbretëreshës Victoria shkon në të majtë të eklipsit diellor të vitit 2026. Viti 2024 shkon në të majtë të eklipsit diellor të vitit 2026, por në të djathtë të vdekjes së mbretëreshës Victoria. Ju vazhdoni ta përsërisni këtë derisa të përfundoni me një linjë letrash, çdo dy prej të cilave janë të lidhura duke përdorur lidhjen më parë-më vonë.

Ndërsa uleni dhe shikoni aranzhimin e përfunduar, kupton se diçka mungon. Linja e kartave është statike. Pasi të vendosen kartat, asgjë rreth renditjes së tyre nuk ndryshon. Por, siç këmbëngul McTaggart, nuk mund të kesh kohë pa ndryshim.

Koha është në fund të fundit një masë e ndryshimit, edhe sipas fizikës. Shpesh identifikohet si një rritje e çrregullimit – entropisë – të një sistemi të mbyllur. Merrni një filxhan kafe të nxehtë. Ndërsa ftohet, entropia rritet. Dhe ju mund të dalloni përafërsisht se sa kohë ka qëndruar një filxhan kafe aty nga temperatura e saj. Çdo pajisje që mat kohën, siç është ora, mbështetet në ndryshim (tik-takimet).

Mbani mend, detyra juaj fillestare ishte të rregulloni kartat në një mënyrë që përfaqëson kohën. Por ju përfunduat me diçka që nuk ndryshon. Do të ishte e çuditshme të thuash se koha nuk ndryshon. Pra, seritë B nuk mund të kapin kohën.

Megjithatë, ekziston një opsion tjetër. Mund të filloni përsëri dhe të përpiqeni të rregulloni kartat duke përdorur atë që McTaggart e quan “seri A”. Ju krijoni tre grumbuj të rregullt – në të majtë shkojnë të gjitha kartat që përshkruajnë ngjarje që kanë ndodhur në të kaluarën, si vdekja e Mbretëreshës Victoria. Në mes shkojnë ato që ndodhin në të tashmen, si viti 2024. Dhe në të djathtë, ato që do të ndodhin në të ardhmen, si eklipsi diellor i vitit 2026.

Ndryshe nga seria B, ky rregullim nuk është statik. Me kalimin e kohës, ju duhet t’i zhvendosni letrat nga grumbulli i djathtë (e ardhmja) në grumbullin e mesit (të tashmen), dhe ato nga grumbulli i mesit (e tashme) në grumbullin e majtë (të kaluar), ku qëndrojnë përgjithmonë. Pra, këtu po ndodh qartë ndryshimi. A do të thotë kjo se seria A përshkruan kohën?

Sipas McTaggart, seria A është rrethore. Lëvizja e dorës suaj të letrave nga grumbulli i majtë në atë të mesëm dhe më pas në grumbullin e djathtë është një proces që tashmë ndodh me kohë.

Duhet të jeni në kohë që të jeni në gjendje ta kryeni këtë marrëveshje. Por koha është pikërisht ajo që po përpiqeni të kapni. Me fjalë të tjera, ju tashmë duhet të keni kohë për të përshkruar kohën. Kjo është rrethore, dhe rrethoriteti shkel logjikën.

Le të përmbledhim. Marrëveshja e serisë B nuk mund të përshkruajë kohën, sepse asgjë nuk ndryshon rreth saj. Dhe ndryshimi kërkohet për kohën. Pra, seria B nuk funksionon. Seria A ndryshon, por për fat të keq, është rrethore. Pra, as nuk funksionon. Meqenëse asnjë nga këto nuk punon, McTaggart arrin në përfundimin se koha nuk mund të jetë reale.

Njëqind vjet më vonë

Mbi njëqind vjet më vonë, filozofët janë ende në kërkim të një zgjidhjeje. Disa, të quajtur “teoricienët A” përpiqen të përcaktojnë serinë A në një mënyrë që nuk është rrethore.

Të tjerë, të quajtur “teoricienët B”, pranojnë se seria B përshkruan realitetin dhe thonë se McTaggart e kishte gabim që kërkoi ndryshimin e serialit. Ndoshta gjithçka që ka në kohë është vetëm një linjë ngjarjesh.

Ka edhe “teoricienët C” që shkojnë më tej dhe thonë se linja e letrave nuk ka as një drejtim nga më herët tek më vonë.

Viti 2024 kalon midis vdekjes së mbretëreshës Victoria dhe eklipsit diellor të vitit 2026. Por fakti që jemi mësuar të mendojmë për vdekjen e Mbretëreshës Viktoria që vjen përpara eklipsit diellor të vitit 2026, dhe jo anasjelltas, është ndoshta thjesht një çështje zakoni. Është si numërimi i dërrasave në një gardh: mund të filloni nga cilido fund që dëshironi. Vetë gardhi nuk ka drejtim.

Nuk jam ende i bindur se ndonjëri prej tyre ka të drejtë, ndoshta ka mënyra të ndryshme të të menduarit për kohën fare. Në fund të fundit, koha do ta tregojë.

Dhe pavarësisht se kush ka të drejtë, ajo që është e jashtëzakonshme është se McTaggart ishte në gjendje ta çonte argumentin pa ndonjë gjetje nga shkenca, por thjesht duke menduar logjikisht për problemin.

Matyas Moravec , Gifford Postdoktoral në Filozofi, Universiteti i St Andrews