A është krateri më i madh i goditjes së asteroidit në Uellsin e Ri Jugor?


A goditi dikur Australinë një asteroid gjigant? 

Shkencëtari Andrew Glikson përshkruan rastin për një krater 520 km të gjerë që ndodhet thellë nën Australinë moderne.Në hulumtimin e fundit të botuar nga unë dhe kolegu im Tony Yeates në revistën Tectonophysics, ne hetojmë atë që ne besojmë – bazuar në përvojën shumëvjeçare në kërkimin e ndikimit të asteroideve – është struktura më e madhe e njohur e ndikimit në botë, e varrosur thellë në tokë në jug të Jugut të Ri. Uellsi.

Struktura Deniliquin, ende për t’u testuar më tej nga shpimi, shtrihet deri në 520 kilometra në diametër. Kjo e tejkalon madhësinë e strukturës së ndikimit të Vredefort me gjerësi rreth 300 km në Afrikën e Jugut, e cila deri më sot është konsideruar më e madhja në botë.

Gjurmët e fshehura të historisë së hershme të Tokës

Historia e bombardimeve të Tokës nga asteroidët është e fshehur kryesisht. Ka disa arsye për këtë. E para është erozioni: procesi me të cilin graviteti, era dhe uji largojnë ngadalë materialet e tokës me kalimin e kohës.

Kur një asteroid godet, ai krijon një krater me një bërthamë të ngritur. Kjo është e ngjashme me mënyrën se si një pikë uji spërkat lart nga një krater kalimtar kur hedh një guralec në një pishinë.

Kjo kube qendrore e ngritur është një karakteristikë kryesore e strukturave me ndikim të madh. Megjithatë, ajo mund të gërryhet gjatë mijëra deri në miliona vjet, duke e bërë strukturën të vështirë për t’u identifikuar.

Strukturat gjithashtu mund të varrosen nga sedimentet me kalimin e kohës. Ose ato mund të zhduken si rezultat i subduksionit, ku pllakat tektonike mund të përplasen dhe të rrëshqasin njëra nën tjetrën në shtresën e mantelit të Tokës.

Megjithatë, zbulimet e reja gjeofizike po zbulojnë nënshkrime të strukturave të ndikimit të formuara nga asteroidë që mund të kenë arritur dhjetëra kilometra të gjerë – duke paralajmëruar një ndryshim paradigme në të kuptuarit tonë se si Toka evoluoi gjatë shekujve. Këto përfshijnë zbulimet pioniere të “ejecta”-s së ndikimit, të cilat janë materialet e hedhura nga një krater gjatë një përplasjeje.

Studiuesit mendojnë se shtresat më të vjetra të këtyre derdhjeve, të gjetura në sedimentet në terrenet e hershme anembanë botës, mund të nënkuptojnë fundin e bombardimit të rëndë të vonë të Tokës. Provat më të fundit sugjerojnë se Toka dhe planetët e tjerë në Sistemin Diellor ishin subjekt i bombardimeve intensive të asteroideve deri rreth 3.2 miliardë vjet më parë, dhe në mënyrë sporadike që atëherë.

Disa ndikime të mëdha lidhen me ngjarjet e zhdukjes masive. Për shembull, hipoteza e Alvarez, e quajtur sipas babait dhe birit të shkencëtarëve Luis dhe Walter Alvarez, shpjegon se si dinozaurët jo-zogj u zhdukën si rezultat i një goditjeje të madhe asteroidi rreth 66 milionë vjet më parë.

Zbulimi i strukturës Deniliquin

Kontinenti australian dhe kontinenti i tij paraardhës, Gondwana, kanë qenë objektiv i goditjeve të shumta asteroidësh. Këto kanë rezultuar në të paktën 38 struktura të konfirmuara dhe 43 struktura me ndikim të mundshëm, duke filluar nga krateret relativisht të vogla deri te strukturat e mëdha dhe plotësisht të groposura.

Siç do ta mbani mend me analogjinë e pishinës dhe guralecave, kur një asteroid i madh godet Tokën, korja e poshtme përgjigjet me një rikthim elastik kalimtar që prodhon një kube qendrore.

Kupola të tilla, të cilat mund të gërryen ngadalë dhe/ose të varrosen me kalimin e kohës, mund të jenë gjithçka që ruhet nga struktura origjinale e goditjes. Ato përfaqësojnë “zonën rrënjësore” të një ndikimi të thellë. Shembuj të famshëm gjenden në strukturën e ndikimit Vredefort dhe kraterin Chicxulub 170 km të gjerë në Meksikë. Kjo e fundit përfaqëson ndikimin që shkaktoi zhdukjen e dinosaurëve.

Midis 1995 dhe 2000, Tony Yeates sugjeroi se modelet magnetike nën pellgun e Murray në Uellsin e Ri Jugor ka të ngjarë të përfaqësonin një strukturë masive të ndikimit të varrosur. Një analizë e të dhënave të përditësuara gjeofizike të rajonit midis 2015 dhe 2020 konfirmoi ekzistencën e një strukture me diametër 520 km me një kube të përcaktuar sizmikisht në qendër të saj.

Struktura Deniliquin ka të gjitha tiparet që do të priten nga një strukturë me ndikim në shkallë të gjerë. Për shembull, leximet magnetike të zonës zbulojnë një model valëzim simetrik në koren rreth bërthamës së strukturës. Kjo ka të ngjarë të jetë prodhuar gjatë goditjes pasi temperaturat jashtëzakonisht të larta krijuan forca magnetike intensive.

Një zonë qendrore magnetike e ulët korrespondon me deformimin 30 km të thellë mbi një kube manteli të përcaktuar sizmikisht. Maja e kësaj kube është rreth 10 km më e cekët se maja e mantelit rajonal.

Matjet magnetike tregojnë gjithashtu dëshmi të “defekteve radiale”: thyerje që rrezatojnë nga qendra e një strukture të madhe ndikimi. Kjo shoqërohet më tej nga anomali të vogla magnetike, të cilat mund të përfaqësojnë “dike” magmatike, të cilat janë fletë magmë të injektuara në thyerje në një trup guri para-ekzistues.

Gabimet radiale dhe fletët magmatike të shkëmbinjve që formohen brenda tyre, janë tipike për strukturat me ndikim të madh dhe mund të gjenden në strukturën Vredefort dhe strukturën e ndikimit Sudbury në Kanada.

Aktualisht, pjesa më e madhe e provave për ndikimin e Deniliquin bazohet në të dhënat gjeofizike të marra nga sipërfaqja. Për vërtetimin e ndikimit, do të na duhet të mbledhim prova fizike të goditjes, të cilat mund të vijnë vetëm nga shpimi i thellë në strukturë.

Kur ndodhi ndikimi i Deniliquin?

Struktura Deniliquin ka të ngjarë të ishte vendosur në pjesën lindore të kontinentit Gondwana, përpara se të ndahej në disa kontinente (përfshirë kontinentin australian) shumë më vonë.

Ndikimi që e shkaktoi mund të ketë ndodhur gjatë asaj që njihet si ngjarja e zhdukjes masive të Ordovicianit të Vonë. Në mënyrë të veçantë, unë mendoj se mund të ketë shkaktuar atë që quhet faza e akullnajave Hirnantian, e cila zgjati midis 445.2 dhe 443.8 milion vjet më parë, dhe është përcaktuar gjithashtu si ngjarja e zhdukjes Ordovician-Silurian.

Kjo ngjarje e madhe e akullnajave dhe zhdukjes masive eliminoi rreth 85% të specieve të planetit. Ishte më shumë se dyfishi i shkallës së ndikimit Chicxulub që vrau dinosaurët.

Është gjithashtu e mundur që struktura Deniliquin të jetë më e vjetër se ngjarja Hirnantian dhe mund të jetë me origjinë kambriane (rreth 514 milionë vjet më parë). Hapi tjetër do të jetë mbledhja e mostrave për të përcaktuar moshën e saktë të strukturës. Kjo do të kërkojë shpimin e një vrime të thellë në qendrën e saj magnetike dhe datën e materialit të nxjerrë.

Shpresohet se studimet e mëtejshme të strukturës së ndikimit Deniliquin do të hedhin dritë të re mbi natyrën e Tokës së hershme Paleozoike.

Andrew Glikson , profesor ndihmës, UNSW Sydney