A është ky Varri i Aleksandrit të Madh


Varri i Aleksandrit të Madh do të mbetet gjithmonë një mister universal, edhe pse herë pas here janë shpallur disa gjetje që “tregojnë” se ku mund të varrosej.

Dr. Elpida Mitropoulou nga Arkeologjia flet për zbulimin e arkeologes greke Liana Souvaltzi në vitin 1990 dhe gabimin e bërë nga qeveria e asaj kohe.

Zbulimi i fundit i sarkofagut gjigant të granitit në Aleksandri, Egjipt, ka rindezur shpresat për zgjidhjen e një prej mistereve më të mëdha arkeologjike të të gjitha kohërave: çfarë ndodhi me trupin e pajetë të Aleksandrit të Madh dhe ku është varrosur.

Teoritë janë të shumta, por sipas Elpida Mitropoulou, Ph.D. i arkeologjisë në Universitetin e Londrës (UCL), studiues e lartë në Universitetin e Birminghamit dhe ish-kërkuese në Universitetin e Berlinit, autore e artikullit “Katër varret e Aleksandrit të Madh”, varri i gjeneralit të madh ndodhet. në Shiva Oasis të Egjiptit, në vendin e El Maraki, ku Liana Souvaltzi identifikoi një monument funerar gjigant prej më shumë se 500 metra katrorë në vitet 1990.

Dy mbishkrimet e gjetura aty, secila një kopje e tjetrës, mbanin fjalët “Alexander Ammonus Ra”, por komisioni i posaçëm i dërguar nga qeveria greke për t’i hetuar ato “gabimisht arriti në përfundimin se të dy mbishkrimet ishin romake dhe nuk kishin asnjë lidhje me Aleksandrin E shkëlqyeshme”, vë në dukje znj. Mitropoulou.

Si pasojë, zonjës Souvaltzi nuk iu rinovua leja e gërmimit. Siç shpjegon arkeologu, njëri nga dy mbishkrimet ishte në të vërtetë romak. “Kur perandori Trajan, i cili e admironte shumë perandorin grek, vizitoi varrin e Aleksandrit të Madh, ai donte të merrte me vete pak nga lavdia e tij – kështu që ai i kërkoi një skulptori të kopjonte mbishkrimin origjinal dhe të vinte nënshkrimin e tij në fund. Pastaj mori mbishkrimin origjinal dhe e vendosi në tempull dhe në vendin ku ishte origjinali, vendosi kopjen romake.

ELEMENTET SHTESË QË “DËSHMOJNË” PËR VARRIN

Megjithatë, mbishkrimet nuk janë e vetmja dëshmi se është një varr mbretëror. “Një disk me dy gjarpërinj, luanët që ruajnë hyrjen e varrit dhe mbështetësit dëshmojnë se është një varr mbretëror dhe një njeri i hyjnizuar”, thekson zonja Mitropouulou.

Sipas zonjës Mitropoulou, “Aleksandri i Madh vdiq papritur dhe fillimisht u varros në Memphis. Megjithatë, Ptolemeu I më pas e transferoi atë fshehurazi në Siwa, kryesisht nga frika e pasardhësit të Aleksandrit të Madh, Perdikas, i cili erdhi në Egjipt duke kërkuar trupin e mbretit të vdekur.

Herën e parë, Ptolemeu arriti ta mashtronte duke i dhënë një trup tjetër, por herën e dytë Perdika arriti në Egjipt dhe kërkoi trupin e tij, ai u vra nga kalorësit e Ptolemeut. Me Perdikasin tashmë jashtë rrugës, Ptolemeu urdhëroi një mbishkrim që përmbante të gjithë informacionin për banuesin e varrit.

Kur Ptolemeu II themeloi Aleksandrinë, ai ngriti një ndërtesë pranë pallatit të tij që e quajti “Signal” dhe vendosi të sillte të gjithë faraonët, përfshirë Aleksandrin. Me futjen e Krishterimit si fe e vetme nga Theodosius i Madh në shekullin e IV pas Krishtit dhe shkatërrimin masiv të tempujve të lashtë në Egjipt dhe Greqi, Aleksandri u soll përsëri në “Shiva”.

Velloja e misterit bie për Aleksandrin e Madh: “Varri i tij nderohej si tempulli i një perëndie…”

Arkeologia Kalliopi Papakosta është fokusuar prej 20 vitesh në misionin e saj për të zbuluar varrin e Aleksandrit të Madh, një nga misteret më të mëdha arkeologjike në botë.

Në kopshtet Salalat, parku në Aleksandri të Egjiptit, arkeologia Kalliopi Papakosta kërkon gjurmët e Aleksandrit të Madh dhe disa vite më parë hasi në një tjetër gjetje të rëndësishme që i ringjalli shpresat.

Asistentët e Papakostës e thirrën për të ekzaminuar një copë mermeri të bardhë që ishte gjetur në park. Ajo vetë ishte zhgënjyer nga gërmimi, por kur pa gurin e bardhë që vezullonte, fitoi një shpresë të re. “Shpresoja të mos ishte thjesht një copë mermeri”, tha ajo dhe në fund kishte të drejtë, siç shkruan National Geographic në homazin e saj.

Artifakti doli të ishte një statujë e hershme helenistike që mbante vulën e Aleksandrit të Madh. Ky ishte një nxitje e fortë për arkeologun që të vazhdonte gërmimet. Shtatë vjet më vonë, Papakosta, i cili drejton Institutin Helen të Kërkimeve të Kulturës Aleksandriane, ka gërmuar dhjetëra metra nën Aleksandrinë moderne dhe ka zbuluar lagjen mbretërore të qytetit antik.

“Kjo është hera e parë që janë gjetur themelet origjinale të Aleksandrisë,” thotë Fredrik Hiebert, një arkeolog me Shoqërinë Kombëtare Gjeografike. Arkeologët besojnë se një nga gjetjet më të mëdha në arkeologji, varri i humbur i Aleksandrit të Madh, mund të gjendet në këtë vend. Aleksandri i Madh vdiq në vitin 323 para Krishtit në moshën 32 vjeçare dhe misteri rreth varrimit të tij fillon menjëherë pas kësaj me raportet nga historianët që tregojnë pse zbulimi i tij është një çështje komplekse.

Besohet se trupi i Aleksandrit u varros fillimisht në qytetin antik të Memphis në Egjipt dhe më pas në qytetin që mban emrin e tij. Atje varri i tij adhurohej si tempull i një perëndie.

Por Aleksandria dhe varri i themeluesit të saj ishin të kërcënuar nga natyra. Një dekadë para lindjes së Aleksandrit, në vitin 356 para Krishtit, qyteti u godit nga një cunami. Kjo fatkeqësi shënoi fillimin e një serie të gjatë tërmetesh dhe rritje të nivelit të detit që vazhdojnë të kërcënojnë Aleksandrinë edhe sot.

Me rritjen e nivelit të detit, ujërat e deltës së Nilit, ku ndodhet Aleksandria, përmbytën pjesën e lashtë të qytetit me një shpejtësi deri në 0,25 centimetra në vit. Qyteti mbijetoi, por me kalimin e kohës themelet e tij u varrosën dhe ranë në harresë, si dhe vendi i varrit të Aleksandrit.

Megjithëse shkrimtarët e lashtë si Straboni e përshkruan varrin, vendndodhja e tij në lidhje me qytetin modern mbetet një mister. Ka të dhëna për afro 140 gërmime të sanksionuara zyrtarisht, por të gjitha kanë dështuar.

Shpresa për një gjetje historike e mban gjallë gërmimin Papakosta, bazuar në dëshmitë e lashta dhe një hartë të Aleksandrisë të shekullit të 19-të. Teknologjia moderne përdoret për të përcaktuar se ku të gërmohet, siç është tomografia elektrike speciale (ERT).

Duke përdorur metoda të shumta, Papacosta zbulon gjithnjë e më shumë lagjen e lashtë mbretërore të qytetit – duke përfshirë një rrugë romake dhe mbetjet e një ndërtese të madhe publike që mund të mbajë të dhëna për varrin e Aleksandrit. Por çdo zbulim është një detyrë e vështirë, pasi Papakosta duhej të zhvillonte një sistem kompleks pompash dhe tubash për ta mbajtur zonën të thatë në mënyrë që gërmimet të mund të vazhdonin.

Me kalimin e viteve, Papakosta bindet gjithnjë e më shumë se po i afrohet varrit të humbur të Aleksandrit. Megjithatë, ajo e zbut optimizmin e saj me një dozë realizmi. “Sigurisht, nuk është e lehtë për t’u gjetur, por unë jam padyshim në qendër të Aleksandrisë në lagjen mbretërore dhe gjithçka është në favorin tim. Unë kam qenë këmbëngulëse dhe kam vazhduar dhe do të vazhdoj ta bëj,” thotë ajo.

Marre nga The archaeologist.