A është Planeti i Nëntë ende atje në sistemin e jashtëm diellor?


A është Planeti i Nëntë ende atje në sistemin e jashtëm diellor?

A mund të fshihet Planeti i Nëntë në sistemin e jashtëm diellor? Ekzistenca e mundshme e një planeti të pazbuluar në sistemin tonë diellor ka intriguar astronomët për vite me radhë. Askush nuk e di saktësisht se ku është, sa i madh është ose nëse ekziston fare, por kur studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni zbuluan në vitin 2016 se ekzistenca e një planeti të nëntë në sistemin tonë diellor ishte një mundësi shumë reale, gjuetia sepse kjo botë e re enigmatike filloi me zell. Besohet se është deri në dhjetë herë masa e Tokës dhe me një periudhë orbitale deri në 20,000 vjet, Planeti Nëntë, nëse ekziston, do të vendoset diku përtej orbitës së Neptunit. Megjithatë, gjetja e tij është si të kërkosh për një pjesë të vogël të një gjilpëre në një kashtë shumë të madhe. Së fundmi, studiuesit kryen një studim që përfshin gjashtë vjet të dhëna teleskopi në një përpjekje për të gjetur prova se kjo botë enigmatike është vërtet atje. Të kapura duke përdorur teleskopin e kozmologjisë Atacama (ACT) në Kili, vëzhgimet mbuluan 87% të qiellit të natës të dukshëm nga hemisfera jugore. Megjithë identifikimin e 3,000 burimeve potenciale të dritës, kandidatët brenda një distancë përkatëse, megjithatë, studiuesit nuk ishin në gjendje të konfirmonin përfundimisht se ndonjë prej tyre ishte planet. Ndërsa gjetjet mund të jenë një goditje për ata që shpresojnë të dëgjojnë lajmet për zbulimin e Planetit Nëntë, studimi të paktën arrin diçka – ai ngushton pjesët e qiellit që ende duhet të kontrollohen. Nëse Planeti Nëntë është vërtet atje, është ende e mundur që ai të gjendet diku në të Artist's illustration of Planet Nine, a world about 10 times more massive than Earth that may lie undiscovered in the far outer solar system.ardhmen e afërt.

Astronomët që kërkojnë për Planetin Nëntë të pakapshëm të sistemit tonë diellor – një botë teorike që mund të fshihet thellë në një re shkëmbinjsh të akullt shumë përtej orbitës së Neptunit – kanë dalë përsëri të shkurtër. Në një punim të fundit të botuar më 23 dhjetor 2021 në The Astrophysical Journal, studiuesit kërkuan mbi gjashtë vjet të dhëna teleskopi në një përpjekje për të identifikuar shenjat e mundshme të Planetit Nëntë në qiellin jugor. Të kapur me teleskopin e kozmologjisë Atacama (ACT) në Kili midis 2013 dhe 2019, vëzhgimet mbuluan rreth 87% të qiellit të dukshëm nga hemisfera jugore. Ndërsa ekipi identifikoi më shumë se 3,000 burime drite kandidate të vendosura midis 400 dhe 800 njësive astronomike (AU) larg (kjo është 400 deri në 800 herë distanca midis Tokës dhe Diellit), asnjë nga ata kandidatë nuk mund të konfirmohej si planetë. Nuk u gjetën zbulime të rëndësishme”, shkruan ekipi në letrën e tyre. Megjithatë, kërkimi i pafrytshëm nuk e hedh poshtë ekzistencën teorike të planetit: ai thjesht ngushton se ku mund të fshihet ai planet dhe cilat mund të jenë vetitë e tij, thanë studiuesit. Në fund të fundit, studimi mbulon vetëm 10% dhe 20% të vendndodhjeve të mundshme të planetit në qiell. Një botë e ftohtë, e errët Astronomët filluan së pari kërkimin për Planetin Nëntë në vitin 2016 (ose 10 vjet pasi Plutoni u ul nga pozicioni i tij si planeti i nëntë i sistemit tonë diellor që u bë një planet i thjeshtë xhuxh). Astronomët vunë re se gjashtë objekte shkëmbore përtej orbitës së Neptunit u grumbulluan në një mënyrë të çuditshme, me pikat më të largëta në orbitat e tyre të vendosura shumë më larg nga dielli sesa pikat më të afërta të orbitave të tyre. Ekipi llogariti se tërheqja gravitacionale e një planeti të padukshëm me madhësi pesë deri në 10 herë më të madhe se Toka mund të shpjegojë ekscentricitetin në orbitat e këtyre shkëmbinjve. Gjysmë dekade më vonë, shumë ekipe janë përpjekur dhe kanë dështuar të zbulojnë atë botë teorike. Pengesa më e madhe në kërkimin e Planetit Nëntë është distanca e madhe e përfshirë. Ndërsa Plutoni rrotullohet midis 30 dhe 50 AU nga dielli, autorët e studimit të vitit 2016 vlerësuan se Planeti Nëntë mund të jetë diku midis 400 dhe 800 AU larg – aq larg, në fakt, që rrezet e diellit mund të mos arrijnë fare planetin. Kjo do të thotë se ka pak shpresë për të zbuluar ndonjëherë Planetin Nëntë të ftohtë dhe të errët me teleskopë standardë të dritës së dukshme. Në vend të kësaj, astronomët i drejtohen teleskopit ACT, i cili mund të kërkojë kozmosin në gjatësi vale milimetrash – një formë e shkurtër e valëve të radios që i afrohen rrezatimit infra të kuq. Sipas Institutit Ndërkombëtar të Kërkimeve për Radio Astronominë, teleskopët milimetër përdoren shpesh për të parë retë e zbehta dhe të ngrira të gazit ku formohen yje të rinj, sepse re të tilla nuk thithin dritë milimetrash. Ndërsa ky sondazh nuk arriti të gjejë ndonjë dëshmi bindëse të Planetit Nëntë, objektet e reja të teleskopit milimetër, si Observatori Simons që është aktualisht në ndërtim në shkretëtirën Atacama të Kilit, do të vazhdojnë kërkimin me teleskopë edhe më të ndjeshëm – duke i lejuar studiuesit të ngushtojnë edhe më tej ku mund të fshihet fqinji ynë i humbur prej kohësh

3.

Shkencëtarët kanë dalë me një shpjegim alternativ për orbitat e veçanta të disa objekteve të largëta. Askush nuk e di saktësisht se ku është, sa i madh është ose nëse ekziston fare, por kur studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni zbuluan në vitin 2016 se ekzistenca e një planeti të nëntë në sistemin tonë diellor ishte një mundësi shumë reale, gjuetia sepse kjo botë e re enigmatike filloi me zell. Besohet se është deri në dhjetë herë masa e Tokës dhe me një periudhë orbitale deri në 20,000 vjet, Planeti Nëntë, nëse ekziston, do të vendoset diku përtej orbitës së Neptunit. Megjithatë, tani, dy astrofizikanë – Jacob Fleisig dhe Ann-Marie Madigan nga Universiteti i Kolorados Boulder – kanë paraqitur një argument për të sugjeruar se Planeti Nëntë mund të mos ekzistojë në të vërtetë. Ndoshta prova më e rëndësishme në favor të ekzistencës së Planetit Nëntë është mënyra e pazakontë se si lëvizin objekte të ndryshme në sistemin e jashtëm diellor, sikur të ndikohen nga graviteti i një planeti të fshehur. Megjithatë, sipas Fleisig dhe Madigan, kjo lëvizje e veçantë mund të shpjegohet nga ndikimi kolektiv gravitacional i një numri objektesh më të vogla dhe jo nga një i vetëm i madh. “Mund të ketë mijëra nga këto trupa (më të vegjël) atje që presin të zbulohen,” tha Fleisig. “Ju shihni një grumbull të orbitave të objekteve më të vogla në njërën anë të Diellit. Këto orbita përplasen në trupin më të madh, dhe ajo që ndodh është se ato ndërveprime do të ndryshojnë orbitën e saj nga një formë ovale në një formë më rrethore.” Planeti xhuxh Sedna është një trup planetar që mendohet se është ndikuar në këtë mënyrë dhe të njëjtat procese mund të kenë qenë përgjegjës edhe për asteroidin apokaliptik që zhduku dinosaurët në fund të Kretakut. “Është joshëse,” tha Fleisig.

4.

Ai planeti teorik i pazbuluar në pjesën e jashtme të sistemit tonë diellor mund të jetë në fakt një vrimë e zezë. Askush nuk e di saktësisht se ku është, sa i madh është ose nëse ekziston fare, por kur studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni zbuluan në vitin 2016 se ekzistenca e një planeti të nëntë në sistemin tonë diellor ishte një mundësi shumë reale, gjuetia sepse kjo botë e re enigmatike filloi me zell. Besohet se është deri në dhjetë herë masa e Tokës dhe me një periudhë orbitale deri në 20,000 vjet, Planeti Nëntë, nëse ekziston, do të vendoset diku përtej orbitës së Neptunit. Po sikur ky trup enigmatik të mos ishte në të vërtetë një planet fare? Në një punim të ri, dy shkencëtarë kanë paraqitur teorinë se “Planeti Nëntë” mund të jetë në fakt një vrimë e zezë në miniaturë – një që nuk do të ishte më e madhe se një top bowling. Të njohura si ‘vrima të zeza primordiale’, këto objekte teorike mund të ishin formuar nga kaosi i ditëve më të hershme të universit dhe jo nga shembja e një ylli masiv – prandaj përmasat e tyre të vogla. Nëse Planeti Nëntë do të ishte vërtet një vrimë e zezë e vogël, do të shpjegonte pse astronomët e kanë pasur një kohë kaq të vështirë për ta gjetur atë – jo vetëm që do të ishte jashtëzakonisht i vogël, por do të ishte edhe i padukshëm. “Duke u fokusuar thjesht në konceptin e një planeti, ju kufizoni kërkimin eksperimental që po ndërmerrni”, tha bashkëautori i studimit James Unwin për Gizmodo. “Sapo filloni të mendoni për objekte më ekzotike, si vrimat e zeza primordiale, ju mendoni në mënyra të ndryshme. Ne e mbrojmë atë në vend që ta kërkojmë vetëm në dritën e dukshme, ndoshta ta kërkojmë në rrezet gama. Ose rrezet kozmike.”

5.

Askush nuk e di saktësisht se ku është, sa i madh është ose nëse ekziston fare, por kur studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni zbuluan vitin e kaluar se ekzistenca e një planeti të nëntë në sistemin tonë diellor ishte një mundësi shumë reale, gjuetia. sepse kjo botë e re enigmatike filloi me zell. Besohet se është deri në dhjetë herë masa e Tokës dhe me një periudhë orbitale deri në 20,000 vjet, Planeti Nëntë, nëse ekziston, do të vendoset diku përtej orbitës së Neptunit. Madje ka pasur spekulime se kjo botë misterioze mund të jetë një yll xhuxh kafe që, nëse është e vërtetë, do të thotë se ne në fakt jetojmë në një sistem yjor binar. Tani dy shkencëtarë planetar – Konstantin Batygin dhe Alessandro Morbidelli – kanë krijuar një simulim të sofistikuar kompjuterik që detajon, për herë të parë, orbitën e saktë të Planetit Nëntë. “Unë jam përpjekur gjithmonë të jem i qartë për faktin se ajo që ne po propozojmë nuk është vetëm ekzistenca e një planeti,” tha Batygin, bashkëautor i punimit origjinal. “Përkundrazi, është ekzistenca e një planeti që skalit një model specifik orbital përmes një mekanizmi fizik mjaft të dallueshëm.” “Me të kuptuarit tonë të ri se si Planeti Nëntë skalit modelet e vëzhguara në të dhëna, ne kemi qenë në gjendje të zmadhojmë më tej orbitën e tij të vërtetë.” Gjithçka që mbetet tani është që dikush të vëzhgojë drejtpërdrejt planetin.

6.

Shkencëtarët kanë kërkuar nga e kaluara për t’i ndihmuar ata të përcaktojnë vendndodhjen e planetit të nëntë të pakapshëm. Besohet se është deri në dhjetë herë masa e Tokës dhe me një periudhë orbitale deri në 20,000 vjet, kjo botë enigmatike ka qenë objekt debati intensiv që kur studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni zbuluan për herë të parë se ekzistenca e saj mund të ishte në të vërtetë një mundësi shumë reale. Ky studim i fundit, i cili po kryhet nga mesjetarja Marilina Cesario dhe astronomi Pedro Lacerda në Universitetin Queen’s Belfast në Irlandën Veriore, synon të përdorë tapiceri dhe dokumente mesjetare për të ndihmuar të mësoni më shumë rreth objekteve të dukshme në qiell qindra vjet më parë. “Ne kemi një mori të dhënash historike të kometave në anglishten e vjetër, irlandishten e vjetër, latinishten dhe rusishten, të cilat janë anashkaluar për një kohë të gjatë,” tha Cesario. “Njerëzit e mesjetës së hershme ishin të magjepsur nga qiejt, aq sa jemi ne sot”. Informacioni i marrë nga tapiceri mund të ndihmojë për të parashikuar se ku mund të jetë Planeti Nëntë. “Ne mund të marrim orbitat e kometave të njohura aktualisht dhe të përdorim një kompjuter për të llogaritur kohën kur ato kometa do të ishin të dukshme në qiell gjatë Mesjetës,” tha Lacerdo. “Kohët e sakta varen nga fakti nëse simulimet tona kompjuterike përfshijnë Planetin Nëntë. Pra, me fjalë të thjeshta, ne mund të përdorim pamjet e kometave mesjetare për të kontrolluar se cilat simulime kompjuterike funksionojnë më mirë: ato që përfshijnë Planetin Nëntë ose ato që nuk funksionojnë.”

7.

Astronomët nga e gjithë bota kanë kombinuar përpjekjet e tyre për të kërkuar planetin e ri. Besohet se është deri në dhjetë herë masa e Tokës dhe me një periudhë orbitale deri në 20,000 vjet, kjo botë enigmatike ka qenë objekt debati intensiv që kur studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni zbuluan për herë të parë se ekzistenca e saj mund të ishte në të vërtetë një mundësi shumë reale. Vitin e kaluar, shkencëtarët planetar Mike Brown dhe Konstantin Batygin krijuan një model matematikor që tregon se një objekt me madhësinë e Neptunit në sistemin e jashtëm diellor mund të ndikojë në lëvizjet e gjashtë objekteve më të vogla të Brezit Kuiper, të cilat dukej se po silleshin mjaft të çuditshme. Që atëherë, astronomët nga e gjithë bota kanë vështruar drejt qiellit në një përpjekje për të gjetur vendndodhjen e planetit të ri dhe tani, falë vëzhgimeve të bëra nga teleskopi SkyMapper në Australi, gjithsej katër objekte të reja të panjohura janë identifikuar në sistemin e jashtëm diellor.

About Post Author