A i krijuan kontinentet ndikimet gjigante të meteorit?


Kelly Kizer Whitt

A i krijuan kontinentet ndikimet gjigante të meteorit?
Toka ka rreth 4.5 miliardë vjet. Historia jonë e kohëve të fundit ka qenë e qetë, me shumicën e “goditjeve” të meteoritëve që vijnë në formën e pluhurit hapësinor që filtron nëpër atmosferën tonë, duke rezultuar në vija kalimtare drite në qiellin tonë. Por gjatë miliarda viteve të para të planetit tonë, meteoritë të të gjitha madhësive bombarduan Tokën e re. Një ekip shkencëtarësh nga Universiteti Curtin njoftoi më 11 gusht 2022, prova se ndikimet gjigante të meteoritëve në Tokën e hershme krijuan kontinentet që njohim sot.
Tim Johnson i Shkollës së Tokës dhe Shkencave Planetare të Universitetit Curtin drejtoi ekipin hulumtues. Ekipi publikoi studimin e tij më 10 gusht 2022, në revistën e rishikuar nga kolegët Nature .
Për dekada, shkencëtarët kanë hedhur rreth teorive që sugjerojnë kontinentet origjinale të formuara në vendet e ndikimeve gjigante të meteorit. Por tani Johnson thotë se ekipi i tij ka prova të forta për të mbështetur këtë pretendim.
Eksplorimi i Pilbara Craton
Në letrën e tyre të re thuhet :
 
Toka është i vetmi planet që dihet se ka kontinente, megjithëse mënyra se si janë formuar dhe evoluar është e paqartë.
Për të kuptuar më mirë se si u krijuan kontinentet, ekipi i shkencëtarëve shikoi kristalet në rajonin Pilbara të Australisë Perëndimore. Është një rajon i njohur për peizazhet e tij të lashta. Pilbara Craton – një pjesë e vjetër dhe e qëndrueshme e kores së Tokës – është një nga vetëm dy vendet në botë ku shkencëtarët kanë identifikuar shkëmbinj kores 3.6 deri në 2.7 miliardë vjet të vjetër. Kjo i kthen ata përsëri në atë që shkencëtarët e quajnë eoni arkean .
Në fakt, Pilbara Craton është shtëpia e dëshmive të jetës më të hershme të njohur në tokë . Ky zbulim, në vitin 2017, lidhet me depozitat minerale mikrobike që janë 3.48 miliardë vjet të vjetra.
Pilbara Craton në Australi. Imazhi nga Universiteti Curtin .
Ekzaminimi i kristaleve në koret e lashta
Ekipi i shkencëtarëve studioi shkëmbinjtë e Pilbara Craton për prova të ndikimeve gjigante të meteorit. Johnson tha :
Duke ekzaminuar kristalet e vogla të mineralit të zirkonit në shkëmbinj nga Pilbara Craton në Australinë Perëndimore … ne gjetëm prova të këtyre ndikimeve gjigante të meteorit. Studimi i përbërjes së izotopeve të oksigjenit në këto kristale zirkon zbuloi një proces “nga lart-poshtë”. Filloi me shkrirjen e shkëmbinjve pranë sipërfaqes dhe përparoi më thellë, në përputhje me efektin gjeologjik të ndikimeve gjigante të meteorit.
Studimi i kristaleve tregoi se nxehtësia që shkriu dhe transformoi shkëmbin nuk vinte nga poshtë, por nga lart. Kjo do të ishte më në përputhje me një goditje gjigante meteori sesa, për shembull, me bërthamën e shkrirë të Tokës. Johnson vazhdoi:
Hulumtimi ynë ofron provat e para të forta se proceset që formuan përfundimisht kontinentet filluan me ndikime gjigante meteoritësh, të ngjashme me ato përgjegjëse për zhdukjen e dinosaurëve, por që ndodhën miliarda vjet më parë.
Ndikimet gjigante të meteorit dhe depozitat minerale
Pra, këto ndikime të lashta meteorit na ndihmojnë të kuptojmë se si u formuan kontinentet e Tokës. Dhe, thanë këta shkencëtarë, ata janë të dobishëm në kërkimin e elementeve që mund të mbështesin teknologjitë e sotme të gjelbra. Masat tokësore mbajnë shumicën e biomasës së Tokës , duke përfshirë të gjithë njerëzit dhe pothuajse të gjitha depozitat tona të rëndësishme minerale. Johnson tha:
Jo më pak, kontinentet strehojnë metale kritike si litiumi, kallaji dhe nikeli. Këto mallra janë thelbësore për teknologjitë e gjelbra në zhvillim, të nevojshme për të përmbushur detyrimin tonë për të zbutur ndryshimet klimatike.
.
Zgjerimi i kërkimeve të tyre në të gjithë globin
Më pas, Johnson dëshiron të zgjerojë studimet e tij për të parë nëse zbulimet që ata bënë në Pilbara Craton mund të zbatohen në vende të tjera në Tokë:
Këto depozita minerale janë rezultati përfundimtar i një procesi të njohur si diferencimi i kores , i cili filloi me formimin e masave tokësore më të hershme, nga të cilat Pilbara Craton është vetëm një nga shumë. Të dhënat që lidhen me zona të tjera të kores së lashtë kontinentale në Tokë duket se tregojnë modele të ngjashme me ato të njohura në Australinë Perëndimore. Ne do të donim të testonim gjetjet tona në këta shkëmbinj të lashtë për të parë nëse, siç dyshojmë, modeli ynë është më i zbatueshëm.
Përfundimi: Shkencëtarët që studiojnë Pilbara Craton në Australinë Perëndimore kanë gjetur prova që kontinentet e kanë nisur nga ndikimet gjigante të meteorit.

About Post Author