A i udhëzuan alienët inteligjentë mesopotamianët e lashtë?


 TK Randall

A u vizituan sumerët nga të huajt? Kredia e imazhit: Domeni publikCarl Sagan dikur shkroi për mundësinë që Sumeri i lashtë të vizitohej nga qenie të mira jashtëtokësore.Shumica e njerëzve do të jenë të njohur me memen e Giorgio Tsoukalos të famës së Alienëve të Lashtë duke thënë “Unë nuk po them se ishin alienë… por ishin jashtëtokësorë”, por ndërsa shumë mund ta hedhin poshtë idenë e jashtëtokësorëve që vizitojnë qytetërimet e lashta si një shaka ose fantazi e pastër, është një ide që një numër shkencëtarësh dhe historianësh të shquar e kanë marrë mjaft seriozisht, duke përfshirë astronomin e ndjerë Carl Sagan.

Duke shkruar në Big Think kohët e fundit, Ross Pomeroy rishikon vërejtjet e Saganit mbi këtë temë në librin e tij të vitit 1966 Jeta Inteligjente në Univers, i cili u shkrua gjithashtu nga kolegu i tij Iosif Shklovsky.

Në të, Sagan flet për mundësinë e gjetjes së provave që alienët vizituan Tokën në të kaluarën e largët.

“Një përshkrim i morfologjisë së një jonjeriut inteligjent, një përshkrim i qartë i realiteteve astronomike që një popull primitiv nuk mund t’i fitonte me përpjekjet e veta, ose një paraqitje transparente e qëllimit të kontaktit do të rriste besueshmërinë e legjendës.” ai shkroi.

Interesante, Sagan ofron gjithashtu një shembull të një kandidati të mundshëm – legjendën e lashtë sumeriane të Oannes, “i gjithë trupi i të cilit ishte si ai i një peshku; dhe kishte nën kokën e një peshku një tjetër kokë, dhe gjithashtu këmbët poshtë, të ngjashme me ato të një njeri, i lidhur me bishtin e peshkut.”

Historia thotë se Oannes u dha sumerëve të lashtë një pasuri të madhe njohurish duke përfshirë njohuri mbi shkencën, artin, shkrimin dhe teknikat specifike për ndërtimin e ndërtesave.

Rrëfime të ndryshme të ngjashme nga tekstet sumeriane i referohen krijesave të tilla si Apkallu.

“Qytetërimi sumerian është përshkruar nga vetë pasardhësit e sumerëve si me origjinë jo njerëzore”, shkroi Sagan. “Një varg krijesash të çuditshme shfaqen gjatë rrjedhës së disa brezave. Qëllimi i tyre i vetëm i dukshëm është të udhëzojnë njerëzimin.”

“Secili di për misionin dhe arritjet e paraardhësve të tij.”

Ndërsa tregime të tilla janë padyshim jopërfundimtare, Sagan dukej se i dukej veçanërisht intriguese.

Megjithatë, fatkeqësisht,

Burimi: Big Think

About Post Author