A ishte “Oumuamua: një kometë? Avi Loeb i përgjigjet kërkimeve të reja


Përgjigja e Avi Loeb për ‘Oumuamua

Më 22 mars 2023, EarthSky publikoi fjalën e një studimi të ri të rishikuar nga kolegët – i kryer nga studiues në UC-Berkeley dhe Cornell – duke sugjeruar se objekti i çuditshëm i njohur si ‘Oumuamua nuk është aq i çuditshëm sa shumë kishin menduar fillimisht. Puna e re sugjeroi që ‘Oumuamua, e cila kaloi diellin tonë në vitin 2017, është thjesht një kometë nga një sistem tjetër diellor. Ndërkohë, për disa vitet e fundit, astronomi i Harvardit Avi Loeb ka qenë shkencëtari më i zëshëm në parashtrimin e teorive që sugjerojnë ‘Oumuamua mund të jetë një anije kozmike aliene. Në fund të ditës më 23 mars, EarthSky mori një email nga Avi Loeb që sugjeronte atë që ai e quajti një “korrigjim” (të pa shqyrtuar nga kolegët) për idenë e kometës. Loeb shkroi:

Në një punim të ri që dorëzova këtë mëngjes për botim në bashkëpunim me Thiem Hoang , tregojmë se punimi   i botuar në Nature nga Jennifer Bergner dhe Darryl Seligman llogariti gabim temperaturën e sipërfaqes së `Oumuamua.

Bergner dhe Seligman sugjeruan që përshpejtimi i veçantë i Oumuamua mund të shpjegohet nëse ai ishte bërë nga akulli i ujit i cili pjesërisht u shpërnda në hidrogjen nga rrezet kozmike në hapësirën ndëryjore. Megjithatë, llogaritja e temperaturës së tyre sipërfaqësore pranë diellit injoroi efektin vendimtar ftohës të avullimit të hidrogjenit.

Duke shtuar ftohjen nga avullimi i hidrogjenit, punimi ynë i ri tregon se temperatura e sipërfaqes së ajsbergut zvogëlohet me një rend të madhësisë .

‘Oumuamua sipas numrave

Me fjalë të tjera, Loeb i qëndron pohimit të tij për mundësinë që ‘Oumuamua nuk është një objekt natyror. Ai vazhdoi me një shpjegim numerik:

Llogaritja e saktë e temperaturës së sipërfaqes është e thjeshtë. Balancon ngrohjen nga rrezet e diellit me ftohjen rrezatuese nga sipërfaqja dhe humbjet shtesë nga energjia e investuar në zhvendosjen e atomeve të hidrogjenit nga rrjeta. Komponenti i fundit u hoq në modelin termik të paraqitur nga Bergner dhe Seligman [në seksionin ‘Metodat’ në studimin e tyre të ri], duke çuar në një mbivlerësim të temperaturës së sipërfaqes me një faktor prej 9.

Si rezultat i uljes së temperaturës së sipërfaqes, shpejtësia termike e hidrogjenit që del jashtë gazit zvogëlohet me një faktor prej 3 …

Hidrogjeni dhe shtytja

Dhe ai shpjegoi pse numrat me të meta të paraqitura në studimin e kometës do të çonin në një përfundim të gabuar:

Modeli origjinal kërkonte që rreth një e treta e atomeve të hidrogjenit të ndaheshin nga uji me anë të rrezeve kozmike, dhe si rrjedhim rezultati i ri kërkon që i gjithë hidrogjeni të ndahej nga uji. Kjo e bën modelin të paqëndrueshëm sepse një sipërfaqe e plotë me hidrogjen i ngjan modelit të ajsbergut të hidrogjenit të propozuar në një punim të mëparshëm të vitit 2020 nga Darryl Seligman.

Pas këtij propozimi origjinal, shkrova një letër me Thiem Hoang, duke treguar se ngrohja nga drita e yjeve ndëryjore do të shkatërronte shpejt shtresat e pastërta të hidrogjenit, duke mos i lejuar ato të arrinin në sistemin diellor siç bëri Oumuamua.

Për më tepër, temperatura më e ulët e sipërfaqes kufizon më tej pjekjen termike të akullit të ujit, një proces kyç që apelohet nga Bergner dhe Seligman si një mekanizëm për çlirimin e hidrogjenit molekular.

Interes për ‘Oumuamua

Loeb kishte thënë një ditë më parë në një ese që shkroi për Medium më 22 mars :

Në përgjithësi, është fantastike të shohësh interesin e vazhdueshëm brenda rrjedhës kryesore të astronomisë për të shpjeguar përshpejtimin anormal të `Oumuamua, më shumë se 5 vjet pas zbulimit të tij.

Është mirë që të kemi modele alternative në dispozicion ndërsa kërkojmë për ‘Oumuamua’ e radhës me Anketimin e ardhshëm të Trashëgimisë së Hapësirës dhe Kohës (LSST) në Observatorin Vera C. Rubin .

Përfundimi: Një studim i 22 marsit 2023 sugjeron se objekti i njohur si ‘Oumuamua, i cili përfshiu sistemin tonë diellor në vitin 2017, ishte një kometë nga një sistem tjetër diellor. Astronomi i Harvardit Avi Loeb – libri i të cilit 2021 Extraterrestrial sugjeron mundësinë që ‘Oumuamua mund të jetë një anije kozmike aliene – i dërgoi email EarthSky-t me një “korrigjim” të atij studimi. Libri i ri i Loeb-it Interstellar pritet të dalë në gusht të vitit 2023.

About Post Author