A ishte ”Oumuamua” një kometë ndëryjore me gaz?


A ishte Oumuamua një kometë ndëryjore me gaz?

Kelly Kizer Whitt

Në vitin 2017, një objekt i quajtur më vonë ‘Oumuamua u bë i njohur si vizitori i parë ndëryjor i vëzhguar në sistemin tonë diellor. Ky shkëmb hapësinor i zgjatur lëvizi në mënyra që nuk përputheshin me atë që shkencëtarët kuptojnë për kometat ose asteroidët . Përshpejtimi i tij i çuditshëm çoi në shumë teori se çfarë mund të jetë ‘Oumuamua, duke përfshirë idenë se mund të jetë një anije kozmike aliene . Më 22 mars 2023, studiuesit në Universitetin e Kalifornisë-Berkeley dhe Universitetin Cornell thanë se tani kanë marrë një shpjegim më të thjeshtë për ‘Oumuamua dhe sjelljen e saj të çuditshme. Ata thanë se ishte një kometë nga një sistem tjetër diellor që u ngroh mjaftueshëm kur kaloi diellin tonë për të marrë një shtytje nga gazi i hidrogjenit.

Jennifer Bergner nga Universiteti i Kalifornisë-Berkeley dhe Darryl Seligman në Universitetin Cornell autorë të një studimi të rishikuar nga kolegët , të cilin e botuan   në revistën Nature më 22 mars 2023.

Rasti i çuditshëm i ‘Oumuamua

“Oumuamua ishte burimi i shumë mendimeve fantastike për dy arsye: Është vizitori i parë i njohur ndëryjor dhe është e çuditshme. Me sa duket nuk ishte as kometë apo asteroid . Dhe nuk lëvizi siç prisnin shkencëtarët.

Plus, ndërsa ‘Oumuamua ishte vizitori i parë i njohur ndëryjor, nuk është më i vetmi i njohur. Në vitin 2019, astronomët zbuluan 2I/Borisov , një kometë nga një sistem tjetër diellor që kaloi pranë diellit tonë. Borisov dukej dhe veproi më shumë si një kometë tradicionale. Kishte koma dhe bisht . 

Më pas, analiza e një meteori që goditi Tokën në vitin 2014 tregoi se edhe ai ishte një vizitor nga një sistem tjetër diellor. Avi Loeb dhe grupi i tij në Harvard – Projekti Galileo – planifikojnë të kërkojnë këtë meteor nën Oqeanin Paqësor në verën e vitit 2023.

‘Oumuamua kundërshtoi klasifikimin për shkak të veçorive të tij fizike dhe lëvizjes. Forma e saj ishte diku mes një petull dhe një puro; ajo nuk kishte koma ose bisht dhe ishte më e vogël se kometat tradicionale.

Megjithatë, ajo që sfidoi shpjegimet standarde ishte mënyra se si ‘Oumuamua u përshpejtua larg diellit. Shumë teori janë përpjekur të shpjegojnë këtë përshpejtim. Dhe studiuesit në UC-Berkeley dhe Cornell pohojnë se teoria e tyre më e re bën punën më të pastër.

Përshpejtimi nga nxjerrja e gazit

Studiuesit thanë se arsyeja pse Oumuamua përjetoi një shtytje nga gazi është për shkak të madhësisë së saj të vogël. Të gjitha kometat që ne njohim në sistemin tonë diellor kanë qenë 0,5 milje deri në qindra milje (1 kilometër në qindra kilometra) të gjerë, ndërsa ‘Oumuamua është rreth 377 këmbë (115 metra) në gjerësinë e saj. Bergner tha :

Për një kometë disa kilometra të gjerë, shkarkimi i gazit do të ishte nga një guaskë vërtet e hollë në raport me pjesën më të madhe të objektit, kështu që si për nga kompozimi ashtu edhe për sa i përket ndonjë përshpejtimi, nuk do të prisni domosdoshmërisht që të jetë një efekt i dallueshëm. Por për shkak se ‘Oumuamua ishte kaq i vogël, ne mendojmë se në fakt prodhoi forcë të mjaftueshme për të fuqizuar këtë përshpejtim.

Burimi i daljes së gazit

Kur astronomët vëzhguan ‘Oumuamua’ në vitin 2017, ata nuk mund të shihnin gjendje kome, molekula të gazuara ose pluhur. Plus, llogaritjet e tyre të energjisë diellore në objekt nuk mund të siguronin goditjen që vëzhguan. Me sasinë e energjisë diellore që po merrte Oumuamua, e vetmja gjë që mund të siguronte mjaftueshëm një goditje jo gravitacionale për të përputhur me përshpejtimin e vëzhguar ishte një gaz hipervolatil. Për shembull, hidrogjeni (H2 ) . Seligman tha:

Nuk kishim parë kurrë një kometë në sistemin diellor që nuk kishte koma pluhuri. Pra, përshpejtimi jo gravitacional ishte vërtet i çuditshëm.

Pra, nëse ‘Oumuamua ishte një kometë (edhe pa një koma ose bisht të dukshëm) nga hapësira ndëryjore, a është e mundur që ajo të kishte një rezervë hidrogjeni për të dalë nga gazi dhe për të siguruar goditjen që ndodhi pranë diellit tonë? Bergner shpjegoi:

Një kometë që udhëton nëpër mediumin ndëryjor në thelb po gatuhet nga rrezatimi kozmik, duke formuar hidrogjen si rezultat. Mendimi ynë ishte: Nëse kjo do të ndodhte, a mund ta ruani atë në trup, në mënyrë që kur të hynte në sistemin diellor dhe të ngrohej, të dilte nga hidrogjeni? A mund të prodhojë kjo në mënyrë sasiore forcën që ju nevojitet për të shpjeguar nxitimin jo gravitacional?

Avi Loeb përgjigjet

Astronomi i Harvardit Avi Loeb ka qenë shkencëtari më i zëshëm në parashtrimin e teorive se ‘Oumuamua është teknologji aliene. Në raportet e mediave nga vende të ndryshme, ai nxitoi të vuri në dukje këtë javë se gazeta e re nuk është fjala përfundimtare. Për shembull, ai i tha New York Times më 22 mars 2023:

Autorët e punimit të ri pohojnë se ishte një kometë akulli uji edhe pse ne nuk e pamë bishtin e kometës. Kjo është si të thuash se një elefant është një zebër pa vija.

Dhe Loeb shkroi në një ese në Medium më 22 mars:

Në përgjithësi, është fantastike të shohësh interesin e vazhdueshëm brenda rrjedhës kryesore të astronomisë për të shpjeguar përshpejtimin anormal të `Oumuamua, më shumë se 5 vjet pas zbulimit të tij.

Hulumtimet e vjetra udhëhoqën rrugën

Bergner zbuloi kërkime të vjetra që datojnë në vitet 1970 që dhanë përgjigjen. Ajo gjeti studime që thanë se kur akulli goditet nga grimcat me energji të lartë, të tilla si rrezet kozmike në hapësirën ndëryjore, ai prodhon një bollëk hidrogjeni molekular (H2 ) të bllokuar në akull. Në fakt, këto rreze kozmike janë të afta të depërtojnë dhjetëra metra në akull. Kjo do të thotë se rrezet kozmike mund të shndërrojnë më shumë se 1/4 e ujit të kometës në gaz hidrogjen.

Eksperimentet e kaluara treguan se kur dielli ngroh akullin, ai ndryshon nga një strukturë amorfe në një strukturë kristalore. Kjo detyron flluskat e gazit të hidrogjenit të dalin jashtë. Gazi, i nxjerrë ose me rreze ose me spërkatje në formë ventilatori, do të ishte një sasi e mjaftueshme për të siguruar ndryshimin e vëzhguar në orbitën e ‘Oumuamua’s. Bergner tha:

Gjëja kryesore është se ‘Oumuamua është në përputhje me të qenit një kometë standarde ndëryjore që sapo ka përjetuar përpunim të rëndë. Modelet që kemi drejtuar janë në përputhje me atë që shohim në sistemin diellor nga kometat dhe asteroidët. Pra, në thelb mund të filloni me diçka që duket si një kometë dhe që ky skenar të funksionojë.

Po në lidhje me mungesën e komës dhe bishtit të ‘Oumuamua? Seligman shpjegoi:

Edhe nëse do të kishte pluhur në matricën e akullit, ju nuk po e sublimoni akullin, ju thjesht po rirregulloni akullin dhe më pas e lini H2  lëshohet. Pra, pluhuri as që do të dalë.

Seligman vazhdoi:

Ajo që është e bukur në idenë e Xheni është se kjo është pikërisht ajo që duhet të ndodhë me kometat ndëryjore. Ne kishim të gjitha këto ide budallaqe, si ajsbergë me hidrogjen dhe gjëra të tjera të çmendura, dhe ky është thjesht shpjegimi më i përgjithshëm.

Duke ndjekur ‘Oumuamua’

Seligman ishte një nga të parët që sugjeroi se do të ishte e mundur të ndiqej Oumuamua për studim. Një ekip i quajtur Projekti Lyra aktualisht po studion fizibilitetin e nisjes së një anije kozmike që në vitin 2028 për të arritur ‘Oumuamua deri në vitin 2047.

EarthSky foli me Seligman dhe diskutoi idenë e eksplorimit të ‘Oumuamua ose objektit të ardhshëm ndëryjor që vjen së bashku. Seligman i tha EarthSky:

Është një gjë vërtet emocionuese. Ne duhet të gjejmë mjaft prej tyre që do të afrohen mjaftueshëm me Tokën për të bërë një takim të bazuar në hapësirë.

Ai tha se një gjë e mirë në lidhje me këto objekte që vijnë nga hapësira ndëryjore është se ato kanë shpejtësi aq të larta sa nuk do të na duhej t’i përputhim orbitat me të dhe të përplasemi me të. Thjesht duhet të vendosim një anije kozmike ose sondë përpara saj. Siç tha Seligman:

Është si të kërcesh para një makine me shpejtësi.

Seligman tha se një nga gjërat që ata do të kërkonin është se sa përfaqësuese janë këto objekte për objektet ndëryjore. Për shembull, Borisov, i cili konsiderohet objekti ndëryjor “më normal”, në të vërtetë nuk është aq i ngjashëm me kometat në sistemin tonë diellor. Përbërja kimike e Borisov përmban shumë më tepër hipervolatile se shumica e kometave të sistemit diellor.

Seligman tha gjithashtu se nëse do të mund të provonim materialin e një objekti ndëryjor ose të kishim një ndikim sondë, ai do të çlironte materialin e brendshëm. Brenda objektit materiali është më i pacenuar dhe më pak i përpunuar, duke na dhënë një ide më të mirë të përbërjes së objekteve kur ato janë formuar në sistemet e tyre të largëta diellore. Ne mund të analizonim në mënyrë spektroskopike materialin nga teleskopët në tokë. 

A është kjo fjala e fundit për ‘Oumuamua?

Që nga zbulimi i ‘Oumuamua’s në vitin 2017, shkencëtarët kanë zbuluar gjashtë kometa të tjera pa koma, por me përshpejtime të ngjashme. Shkencëtarët i quajnë këto objekte kometa të errëta dhe besojnë se janë të zakonshme. Ata nuk besojnë se hidrogjeni është burimi përgjegjës i përshpejtimit në këto objekte të sistemit diellor, por ekzistenca e tyre na mëson më shumë për këto lloje të çuditshme objektesh.

Një nga këto kometa të errëta, 1998 KY26, së shpejti do të vizitohet nga misioni japonez Hayabusa2 . Në vitin 2018, anija kozmike eksploroi asteroidin Ryugu .

Seligman foli për mënyrën sesi të gjitha pjesët po bashkohen:

Jenny ka padyshim të drejtë për hidrogjenin e bllokuar. Askush nuk e kishte menduar këtë më parë. Mes zbulimit të kometave të tjera të errëta në sistemin diellor dhe idesë së mrekullueshme të Jenny-t, mendoj se duhet të jetë e saktë. Uji është komponenti më i bollshëm i kometave në sistemin diellor dhe ka të ngjarë edhe në sistemet ekstrasolare. Dhe nëse vendosni një kometë të pasur me ujë në renë Oort ose hidhniatë në mjedisin ndëryjor, ju duhet të merrni akull amorf me xhepa H 2 .

Vëzhgimet dhe misteret e së ardhmes

Instrumentet e ardhshme si ato në Observatorin Vera C. Rubin, të planifikuara për funksionim në vitin 2025, duhet të gjejnë më shumë nga këto objekte. Ekipi projekton që Observatori Rubin mund të zbulojë nga një dhe tre kometa ndëryjore si ‘Oumuamua në vit, dhe akoma më shumë kometa ndëryjore që ngjajnë me Borisovin.

Këta vizitorë ndëryjor mund të na ndihmojnë të mësojmë edhe më shumë rreth sistemeve diellore përtej sistemit tonë. Ndërsa ndërveprimet gravitacionale nxjerrin kometat nga diej të tjerë dhe i dërgojnë ato me shpejtësi drejt tonëve, ne mund të shohim se si mund të duken botët e largëta. Siç tha Seligman:

Kometat dhe asteroidet në sistemin diellor me siguri na kanë mësuar më shumë rreth formimit të planetit sesa çfarë kemi mësuar nga planetët aktualë në sistemin diellor. Unë mendoj se kometat ndëryjore mund të na tregojnë më shumë për planetët jashtëdiellorë sesa planetët jashtëdiellorë që ne po përpiqemi të marrim matje sot.

Seligman tha gjithashtu se është i habitur nga rruga e gjatë që është marrë për të gjetur zgjidhjen për sjelljen e çuditshme të ‘Oumuamua’s. Ai tha se është i mahnitur nga mënyra se si të kuptuarit e këtij vizitori ndëryjor do të na ndihmojë të mësojmë më shumë rreth objekteve të tilla si kometat e errëta në sistemin tonë diellor. Ai tha:

Kjo gjë u vëzhgua vetëm për rreth dy javë. Por ishte një nga objektet më të shqyrtuara në atë periudhë kohore. U deshën pesë vjet, duke kaluar nëpër teori të egra, derisa arritëm në këtë ide që është më e thjeshta që në fakt e shpjegon atë. Ai gjithashtu shpjegon objektet në sistemin diellor që ne nuk i kuptonim më parë.

A është fjala e fundit? Koha do të tregojë …

Përfundimi: Studiuesit thonë se kanë zgjidhur misterin e orbitës së çuditshme të ‘Oumuamua’s. Dalja e gazit nga hidrogjeni brenda kometës ndëryjore mund t’i ketë dhënë objektit një shtytje treguese.