A ka dy kisha ortodokse në Shqipëri?Nga Shaban Murati


Po përsëris një pyetje, të cilën kam 30 vjet që ua bëj qeverive të Shqipërisë: përse të gjithë kryeministrat grekë dhe ministrat grekë, që vijnë për vizita zyrtare në Shqipëri, shkojnë dhe falen te kryepeshkopi grek i kishës ortodokse shqiptare Janullatos, siç bëri në Tiranë edhe ministri i brendshëm grek në 14 shtator 2023?

Nuk ka ndodhur kurrë që kryeministrat dhe ministrat e shteteve të tjera ortodokse, të cilët vijnë për vizita zyrtare në Shqipëri t’u bjerë ndërmend për Janullatosin dhe jo më të shkojnë dhe ta takojnë në zyrën e tij, që mban emërin “kisha ortodokse autoqefale shqiptare”. Është vetëm ritual i qëllimshëm politiko-fetar i Greqisë zyrtare.

Lind pyetja: A ka Shqipëria dy kisha ortodokse: një kishë ortodokse greke në Shqipëri dhe një kishë ortodokse shqiptare, të cilat i drejton të dyja kryepeshkopi grek Anastasios Janullatos, kandidati i parë zyrtar i qeverisë greke në vitin 2015 për president të Greqisë?