A ka gjetur teleskopi hapësinor James Webb prova të jetës aliene?


K2-18b, i cili është tetë herë më i madh se masa e Tokës, tani është i vetmi planet që rrotullohet rreth një ylli jashtë Sistemit Diellor, ose “ekzoplanet”, i njohur se ka ujë dhe temperatura që mund të mbështesin jetën.

Zbulimi, i publikuar në  Nature Astronomy , është zbulimi i parë i suksesshëm atmosferik për një ekzoplanet që rrotullohet në “zonën e banueshme” të yllit të tij, në një distancë ku uji mund të ekzistojë në formë të lëngshme.

jetja e ujit në një botë potencialisht të banueshme përveç Tokës është tepër emocionuese. K2-18b nuk është “Toka 2.0” pasi është dukshëm më i rëndë dhe ka një përbërje të ndryshme atmosferike. Megjithatë, ajo na afron me përgjigjen e pyetjes themelore: A është Toka unike?

Ekipi përdori të dhëna arkivore nga 2016 dhe 2017 të kapur nga Teleskopi Hapësinor ESA/NASA Hubble dhe zhvilloi algoritme me burim të hapur për të analizuar dritën e yjeve të filtruar përmes atmosferës së K2-18b. Rezultatet zbuluan nënshkrimin molekular të avullit të ujit, duke treguar gjithashtu praninë e hidrogjenit dhe heliumit në atmosferën e planetit. 

Autorët besojnë se molekula të tjera duke përfshirë azotin dhe metanin mund të jenë të pranishme, por, me vëzhgimet aktuale, ato mbeten të pazbulueshme. Kërkohen studime të mëtejshme për të vlerësuar mbulimin e reve dhe përqindjen e ujit atmosferik të pranishëm.

Planeti rrotullohet rreth yllit xhuxh të ftohtë K2-18, i cili është rreth 110 vite dritë nga Toka në yjësinë e Luanit. Duke pasur parasysh nivelin e lartë të aktivitetit të yllit të tij xhuxh të kuq, K2-18b mund të jetë më armiqësor se Toka dhe ka të ngjarë të ekspozohet ndaj më shumë rrezatimit. 

K2-18b u zbulua në vitin 2015 dhe është një nga qindra super-Tokat – planetët me një masë midis Tokës dhe Neptunit – të gjetura nga anija kozmike Kepler e NASA-s. Misioni TESS i NASA-s pritet të zbulojë qindra super-toka të tjera në vitet e ardhshme.

Prej pak kohësh qarkullojnë zëra për zbulimin e një ekzoplaneti me shenja të forta jete.

Vetëkuptohet se zbulimi i jetës jashtëtokësore në një botë tjetër do të ishte një nga zbulimet më të mëdha shkencore të të gjitha kohërave.

Me teleskopët e fuqishëm hapësinorë si James Webb që janë në gjendje të vëzhgojnë drejtpërdrejt atmosferat e planetëve të largët në sistemet diellore të largëta, ne tani po hyjmë në një epokë të astronomisë në të cilën një zbulim i tillë mund të jetë jo vetëm i mundshëm, por i pashmangshëm.

Prej disa kohësh, thashethemet kanë qarkulluar në internet duke sugjeruar se teleskopi kryesor mund të ketë gjetur në fakt një botë ekstrasolare që shfaq të gjitha shenjat dalluese të jetës.

Astronauti Tim Peake kohët e fundit ngriti vetullat kur tha:

“Potencialisht, teleskopi James Webb mund të ketë gjetur tashmë [jetën aliene]… është thjesht se ata nuk duan t’i publikojnë ose konfirmojnë ato rezultate derisa të jenë plotësisht të sigurt, por ne gjetëm një planet që duket se po jep sinjale të forta të jetës biologjike.”

Pra, cilit planet mund t’i referohet?

Përgjigja, disa besojnë, është K2-18 b – një ekzoplanet “hycean” i vendosur 120 vjet dritë larg me një masë afërsisht 8.6 herë më të madhe se ajo e Tokës.

Kjo botë intriguese besohet se ka oqeane me ujë të lëngshëm në sipërfaqen e saj dhe një atmosferë të pasur me hidrogjen, duke e bërë atë planetin më premtues deri më tani në kërkimin e jetës aliene.

Thënë kështu, aktualisht nuk është e mundur të konfirmohet se në të vërtetë ka jetë atje.

“JWST nuk ka gjetur prova përfundimtare të jetës në një ekzoplanet,” tha së fundmi për Ars Technica, zëvendës shkencëtari i projektit James Webb, Knicole Colon .

“Parashikohet që vëzhgimet e JWST mund të çojnë në identifikimin fillestar të biosinshkrimeve të mundshme që mund ta bëjnë banueshmërinë pak a shumë të mundshme për një ekzoplanet të caktuar.”

“Misionet e ardhshme do të nevojiten për të vendosur përfundimisht banueshmërinë e një ekzoplaneti.”