A ka ndonjë planet alien i fshehur në skajin e sistemit tonë diellor?


A ka një planet të pazbuluar në renë Oort? 

Astronomët besojnë se ka një shans të vogël që një planet mashtrues mund të jetë ‘kapur’ nga graviteti i Diellit.Disa vite më parë, mundësia që të ekzistonte një planet i pazbuluar në sistemin tonë diellor – i ashtuquajturi “Planeti X” ose “Planeti i Nëntë” – nxiti një intrigë të madhe, debate dhe spekulime.

Disa astronomë kaluan vite duke u përpjekur të gjenin prova të drejtpërdrejta të kësaj bote misterioze, por deri më sot asgjë përfundimtare nuk është gjetur ndonjëherë dhe ideja tani konsiderohet të jetë kryesisht e diskredituar.

Por kjo nuk do të thotë se nuk ka asnjë planet të pazbuluar atje.

Studiuesit tani besojnë se ka rreth 7% mundësi që një planet mashtrues nga një pjesë e largët e galaktikës (ai që po udhëtonte nëpër hapësirën ndëryjore të palidhur me ndonjë yll) mund të ishte kapur nga graviteti i Diellit dhe tani mund të jetë i vendosur diku në reja Oort – një grup i madh objektesh të akullta të vendosura qindra miliarda milje larg nga Toka.

Nëse kjo është e vërtetë, atëherë do të ishte shumë e vështirë për ne që të dimë për të, duke marrë parasysh madhësinë e madhe të këtij rajoni të hapësirës dhe mungesën e ndonjë efekti gravitacional të dukshëm në planetët e tjerë.

Në fakt, ne me të vërtetë nuk dimë shumë për atë që është atje – reja e Oort-it mund të jetë shtëpia e të gjitha llojeve të trupave planetarë të pazbuluar, vetëm në pritje për t’u gjetur.

Megjithatë, duke pasur parasysh se sa larg është në të vërtetë ky rajon i hapësirës, ​​do të na duhet një teknologji e re radikale që ne të kemi ndonjëherë mundësinë për ta eksploruar atë siç duhet.