A kishte Marsi jetën e parë në sistemin tonë diellor?


Paul Scott Anderson

A mund të ketë qenë Marsi planeti i parë në sistemin tonë diellor që mbështet jetën? Hulumtimet e reja sugjerojnë se është e mundur. Kohët e fundit, EarthSky raportoi për një studim që tregon se Marsi dikur ka të ngjarë të ishte një botë ujore. Mund të ketë pasur oqeane edhe përpara se Toka të kishte. Më 17 nëntor 2022, studiuesit evropianë njoftuan një studim që arrin në një përfundim të ngjashëm. Dhe studimi i ri shkon pak më tej, duke sugjeruar se asteroidët e akullt sollën ujë të mjaftueshëm në Marsin e hershëm për një oqean global të paktën 980 këmbë (300 metra) të thellë (ose më thellë në disa vende). Nëse po, të njëjtët asteroidë mund të kenë sjellë molekula organike të nevojshme për fillimin e jetës në një Mars të ri.

Studiuesit – në Qendrën për Formimin e Yjeve dhe Planeteve ( StarPlan ) në Universitetin e Kopenhagës në Danimarkë dhe institucione të tjera në Evropë – publikuan gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në Science Advances më 16 nëntor 2022.

Studimi përfshin gjithashtu studiues nga Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) në Universitetin e Parisit, Instituti i Gjeokimisë dhe Petrologjisë (GeoPetro) në ETH Zürich dhe Instituti i Fizikës së Universitetit të Bernës.0 of 15 seconds Vëllimi 0%

Asteroidët sjellin ujë dhe lëndë organike në Mars

Ashtu si me Tokën, asteroidët bombarduan Marsin e hershëm. Shkencëtarët thanë se këta asteroidë transportuan ujë dhe molekula organike në të gjithë sistemin diellor. Në të vërtetë, asteroidë të tillë mund të kenë luajtur një rol jetik në shfaqjen e jetës në Tokë. Studimi i ri tha (dhe rikonfirmoi) se këta asteroidë sollën ujë edhe në Mars. Ata gjithashtu mbanin molekula organike, të tilla si aminoacide , të nevojshme për jetën siç e njohim ne. Aminoacidet janë blloqet ndërtuese të proteinave . Martin Bizzarro nga Qendra për Formimin e Yjeve dhe Planeteve (StarPlan) në Universitetin e Kopenhagës tha :

Në këtë kohë, Marsi u bombardua me asteroidë të mbushur me akull. Kjo ndodhi në 100 milionë vitet e para të evolucionit të planetit. Një kënd tjetër interesant është se asteroidët mbanin gjithashtu molekula organike që janë biologjikisht të rëndësishme për jetën.

Ujë të mjaftueshëm për një oqean të thellë global

Ne e dimë se Marsi dikur kishte shumë më shumë ujë sesa sot. Liqenet dhe lumenjtë kryqëzoheshin dhe mbulonin peizazhin. Ky dhe studime të tjera mbështesin teorinë se dikur ka pasur edhe oqeane. Por se sa ujë ka ekzistuar në sipërfaqen e Marsit dhe për sa kohë, është ende një çështje debati.

Hulumtimi i ri sugjeron se asteroidët dërguan mjaftueshëm ujë në sipërfaqen e hershme të Marsit për një oqean global të paktën 300 metra të thellë. Në disa zona, oqeani mund të ketë qenë deri në 0.62 milje (një kilometër) i thellë. Kjo përfshin gjithashtu furnizimin me ujë të vetë Marsit, duke dalë jashtë gazit nga manteli i planetit në atë kohë. Siç shpjegoi gazeta :

Dorëzimi i vonshëm i këtij materiali të pasur me avullueshmëri në Mars siguroi një inventar uji ekzotik që korrespondon me një shtresë uji globale >300 metra të thellë, përveç rezervuarit primordial të ujit nga nxjerrja e gazit të mantelit.

Megjithatë, është ende e paqartë se sa nga uji sipërfaqësor mbulohet në të vërtetë. Hulumtimet e mëparshme thanë se një oqean i lashtë ka të ngjarë të mbulonte pjesën më të madhe të hemisferës veriore në ultësira. Deri më sot, ne mund të shohim një kufi të dallueshëm midis këtyre ultësirave dhe terrenit më të thyer dhe me kratere të hemisferës jugore. Siç shpjegoi Bizzarro:

Kjo ndodhi brenda 100 milionë viteve të para të Marsit. Pas kësaj periudhe, ndodhi diçka katastrofike për jetën e mundshme në Tokë. Besohet se ka pasur një përplasje gjigante midis Tokës dhe një planeti tjetër me madhësinë e Marsit. Ishte një përplasje energjike që formoi sistemin Tokë-Hënë dhe, në të njëjtën kohë, zhduki të gjithë jetën e mundshme në Tokë.

Të dhëna nga meteoritët marsian

Pra, si e kuptuan studiuesit se sa ujë kishte Marsi disa miliardë vjet më parë? Ishin 31 meteoritë marsianë që dhanë të dhëna të vlefshme. Analiza e meteoritëve tregoi se ata dikur ishin pjesë e kores origjinale të Marsit, përpara se të shpërthyen në hapësirë ​​nga përplasjet e asteroideve. Studiuesit matën ndryshueshmërinë e një izotopi të vetëm të kromit ( 54Cr ) në meteoritët. Duke vepruar kështu, ekipi vlerësoi shkallën e ndikimit në Mars rreth 4.5 miliardë vjet më parë dhe sa ujë dhanë asteroidët.

Meteoritët ofrojnë një dritare në atë se si ishte sipërfaqja e Marsit brenda 100 milionë viteve të para apo më shumë. Në Tokë, tektonika e pllakave i ka fshirë të gjitha këto dëshmi. Bizzarro tha:

Tektonika e pllakave në Tokë fshiu të gjitha provat e asaj që ndodhi në 500 milionë vitet e para të historisë së planetit tonë. Pllakat lëvizin vazhdimisht dhe riciklohen dhe shkatërrohen në brendësi të planetit tonë. Në të kundërt, Marsi nuk ka tektonikë të pllakave të tilla që sipërfaqja e planetit të ruajë një rekord të historisë më të hershme të planetit.

Në përgjithësi, studimi i ri mbështet kërkimet e mëparshme që tregojnë se Marsi në një kohë kishte një oqean ose oqeane. Mund të ketë qenë gjithashtu një mjedis i mirë për fillimin e jetës – ndoshta edhe më parë në Tokë – falë kryesisht molekulave organike që sollën edhe asteroidët. Planeti i kuq, tani i ftohtë dhe i thatë, dikur ishte blu dhe i lagësht… dhe, ndoshta, shumë i gjallë.

Përfundimi: Një studim i ri nga studiuesit në Evropë thotë se Marsi dikur kishte mjaft ujë, të sjellë kryesisht nga asteroidët, për një oqean të thellë global. Asteroidët sollën gjithashtu molekula organike të nevojshme për jetën.

About Post Author