A lëviz ndonjëherë Ylli i Veriut?


Don Machholz

Qielli rrotullohet rreth Polaris , Yllit të Veriut.
Ylli i Veriut, i njohur ndryshe si Polaris
Ylli i Veriut, i njohur gjithashtu si Polaris , duket se qëndron i fiksuar në qiellin tonë verior. Ajo shënon vendndodhjen e polit verior të qiellit, ose polin qiellor verior , pikën rreth së cilës rrotullohet i gjithë qielli verior – plot yje. Kjo është arsyeja pse ju mund të përdorni gjithmonë Polaris për të gjetur drejtimin në veri.
Pra, Ylli i Veriut nuk duket se lëviz. Por ajo lëviz . Nëse e bëni foton e saj, do të zbuloni se ai bën rrethin e tij të vogël rreth pikës së saktë të polit qiellor verior çdo ditë. Kjo për shkak se Ylli i Veriut është zhvendosur pak – me rreth 0,65 gradë – nga veriu qiellor. Pra, Polaris bën një rreth me diametër 1.3 gradë çdo ditë. Kur të jetë më afër polit qiellor në rreth 100 vjet, në një distancë prej vetëm 0,45 gradë, do të bëjë një rreth ditor prej vetëm 0,90 gradë.
Nga vjen kjo lëvizje – ose në rastin e Polaris, mungesa e lëvizjes –? Ajo vjen nga rrotullimi i Tokës. Toka rrotullohet nën qiell një herë në ditë, dhe rrotullimi ynë bën që dielli gjatë ditës – dhe yjet gjatë natës – të lindin në lindje dhe të perëndojnë në perëndim. Por Ylli i Veriut është një rast i veçantë. Për shkak se shtrihet pothuajse saktësisht mbi boshtin verior të Tokës, është si qendra e një rrote. Ajo nuk ngrihet apo vendoset. Në vend të kësaj, duket se qëndron në qiellin verior.
Sa lart në qiellin tuaj?
Ylli i Veriut jo vetëm që tregon një nga veriu, por lartësia e tij në qiellin verior përputhet gjithashtu me gjerësinë tuaj gjeografike në tokë. Nëse jeni duke lundruar në Karaibe në 16° gjerësi veriore, ylli i veriut do të jetë rreth 16° i lartë në qiellin tuaj. Nëse jeni duke lundruar rreth Nova Scotia, në 44° gjerësi veriore, atëherë Ylli i Veriut do të jetë rreth 44° i lartë në qiellin tuaj verior. Çdo shkallë në veri ose në jug është e barabartë me 69 milje (111 km), kështu që udhëtimi 690 milje në veri ose në jug do të ndryshojë gjerësinë tuaj gjeografike dhe lartësinë e Yllit të Veriut me 10 gradë.
të orës në krahasim me yjet e sfondit. Cilido yll që është më afër polit qiellor verior quhet Ylli i Veriut. 
Duke marrë radhën si Ylli i Veriut
Një lëvizje e Tokës e quajtur precesion bën që boshti ynë të gjurmojë një rreth imagjinar në sferën qiellore çdo 26,000 vjet. Mijëra vjet më parë, kur piramidat po ngriheshin nga rëra e Egjiptit të lashtë, Ylli i Veriut ishte një yll që nuk binte në sy i quajtur Thuban në yjësinë Drako Dragoi . Dymbëdhjetë mijë vjet nga tani, ylli blu-bardhë Vega në yjësinë Lyra do të jetë një yll verior shumë më i ndritshëm se Polaris ynë aktual.
Polaris mund të jetë një emër për çdo Yll të Veriut. Polari ynë aktual dikur quhej Fenik. Është ylli i 49-të më i ndritshëm në qiell. Nuk njihet për shkëlqimin e tij, por për pozicionin e tij unik në qiell.
Lëvizja e duhur
Nga rruga, Polaris – si të gjithë yjet – ka më shumë se një lloj lëvizjeje. Yjet që shohim në qiellin tonë të natës janë të gjithë anëtarë të galaktikës sonë Rruga e Qumështit . Të gjithë këta yje lëvizin nëpër hapësirë, por ata janë aq larg sa nuk mund t’i shohim lehtësisht të lëvizin në lidhje me njëri-tjetrin. Kjo është arsyeja pse yjet duken të fiksuar në raport me njëri-tjetrin. Dhe kjo është arsyeja pse, në pjesën më të madhe, ne shohim të njëjtat yjësi si paraardhësit tanë.
Por me kalimin e kohës, kjo lëvizje, e quajtur lëvizje e duhur, riorganizon modelet e yjeve që shohim në qiellin tonë. Për Polaris, kjo lëvizje është e vogël, rreth 46 sekonda harkore në 1000 vjet. Kjo është rreth 1/40 e diametrit të hënës së plotë siç shihet nga toka. Pra, kur jeni duke folur për yjet që lëvizin ose qëndrojnë të fiksuar , mbani mend … ata të gjithë po lëvizin nëpër pafundësinë e hapësirës. Është vetëm koha relativisht e shkurtër e jetëgjatësisë njerëzore që na pengon të shohim këtë lëvizje madhështore.
Përfundimi: Ylli i Veriut është një simbol i qëndrueshmërisë. Por, nëse e fotografonit, do të zbulonit se ai bën rrethin e tij të vogël rreth polit verior të qiellit çdo ditë.

About Post Author