A mund të jetë universi ynë një eksperiment shkencor alien?
Shkencëtarët kanë spekuluar mbi mundësinë që i gjithë universi ynë mund të jetë krijuar në një laborator.

Ka aq shumë që ne nuk kuptojmë për universin dhe natyrën e ekzistencës, saqë edhe përpjekja për të kuptuar se si ekziston diçka në të vërtetë është e mjaftueshme për t’ju lënduar kokën.

Ndërsa modeli i pranuar aktualisht për lindjen e universit është Big Bengu, ne ende nuk dimë asgjë rreth asaj që ishte rreth para kësaj, ose çfarë e shkaktoi zgjerimin në radhë të parë.

A mund të kapet universi në një cikël të pafund zgjerimi dhe tkurrjeje? 

A është universi ynë një nga një mori universesh të tjera në një multivers gjithëpërfshirës? Ne thjesht nuk e dimë.

Në një artikull të fundit, astronomi i Universitetit të Harvardit, Avi Loeb parashtron një mundësi tjetër – një që nuk ndihmon saktësisht për të shpjeguar natyrën e realitetit.

Po sikur universi të ishte krijuar në të vërtetë nga qenie të përparuara jashtëtokësore në një laborator?

Që kjo të jetë e vërtetë, sigurisht, do të duhej të kishte një univers tjetër, pjesë e të cilit universi ynë është ose me të cilin është i lidhur – një univers në të cilin jetojnë dhe punojnë këta shkencëtarë të huaj. Është gjithashtu e mundshme që nëse kjo do të ishte e vërtetë, ata do të kishin krijuar shumë universe të tjerë në të njëjtën mënyrë.

Por e gjithë kjo ngre pyetjen – si u krijua universi i tyre?

 Në vend që të zgjidhë çështjen e origjinës së universit tonë, ai thjesht e regreson problemin dhe kërkon një përgjigje edhe më komplekse.

Është e ngjashme me argumentin e zakonshëm ateist në lidhje me ekzistencën e Zotit – nëse Zoti e krijoi universin tonë, kush e bëri Zotin?

 Në fund të fundit, të njëjtat pyetje mbeten pa përgjigje.

About Post Author