A mund të jetë vetë Toka një entitet inteligjent?


Redaktori i rubrikës :”Shkencë”

Toka mund të jetë më shumë se shuma e pjesëve të saj. 

Një studim i ri ka shqyrtuar mundësinë që planeti ynë të mos jetë thjesht një top uji, metali dhe shkëmbi.Toka është e vetmja shtëpi që kemi njohur ndonjëherë – por a mund të jetë vërtet një qenie e gjallë e vetme?

Sipas një studimi të fundit të botuar në International Journal of Astrobiology, mund të ketë më shumë për të ashtuquajturën “hipotezë Gaia” sesa mund të duket fillimisht.

“Në mënyrë konvencionale, inteligjenca shihet si një pronë e individëve,” shkroi bashkëautori i studimit Adam Frank, një profesor i fizikës dhe astronomisë në Universitetin e Rochester.

“Megjithatë, dihet se është edhe pronë e kolektivëve”.

Sipas studimit, një planet kalon në katër faza kryesore të zhvillimit bazuar në banueshmërinë e tij dhe shfaqjen e jetës inteligjente.

Këto variojnë nga një ‘biosferë e papjekur’ (e cila është si Toka miliarda vjet më parë), në një ‘teknosferë të pjekur’ (një ekuilibër i përsosur i sistemeve biologjike dhe teknologjike.)

“Tani për tani, qytetërimi ynë është ajo që studiuesit e quajnë një ‘teknosferë e papjekur’, një konglomerat sistemesh dhe teknologjie të krijuara nga njeriu që prek drejtpërdrejt planetin, por nuk është i vetë-mbajtur”, shkruajnë autorët e studimit në një deklaratë për shtyp.

“Për shembull, shumica e përdorimit tonë të energjisë përfshin konsumimin e lëndëve djegëse fosile që degradojnë oqeanet dhe atmosferën e Tokës. Teknologjia dhe energjia që konsumojmë për të mbijetuar po shkatërrojnë planetin tonë vendas, i cili, nga ana tjetër, do të shkatërrojë speciet tona.”

“Planetet evoluojnë përmes fazave të papjekura dhe të pjekura, dhe inteligjenca planetare është tregues se kur arrini në një planet të pjekur. Pyetja miliona dollarëshe është të kuptojmë se çfarë duket dhe çfarë do të thotë inteligjenca planetare për ne në praktikë, sepse ne nuk dimë se si të lëvizni ende në një teknosferë të pjekur.”

Burimi: Phys.org | 

About Post Author