A mund të ketë struktura gjigante aliene në galaktikën tonë? 


Zbulohen rezultatet e kërkimit të ri për teknologjinë e huaj

1.

Kërkimi përfshinte pastrimin e qiejve me teleskopin Murchison Widefield Array.

Çështja nëse jemi vetëm në univers mbetet një nga enigmat më të mëdha filozofike të kohës sonë. Ndërsa duket pothuajse e paimagjinueshme që qytetërimi ynë të jetë i vetëm në kozmos, fakti ende mbetet se ne ende nuk kemi parë ndonjë provë për të kundërtën.

Për dekada, astronomët kanë kërkuar në qiellin e natës për prova të jashtëtokësorëve inteligjentë, duke i përqendruar përpjekjet e tyre kryesisht në marrjen e komunikimeve radiofonike aliene.

Në vitet e fundit, kërkimi është zhvendosur pjesërisht në gjuetinë për të ashtuquajturat nënshkrime të teknologjisë së huaj – dëshmi e strukturave artificiale në shkallë të gjerë si Sferat Dyson që mund të rrethojnë yje të tëra.

Rezultatet e kërkimit më të fundit të tillë u publikuan këtë javë nga Chenoa Tremblay nga Organizata e Kërkimeve Shkencore dhe Industriale të Komonuelthit (CSIRO). Kërkimi përdori Murchison Widefield Array (MWA) në Australi për të gjetur shenja të nënshkrimeve teknologjike rreth 144 sistemeve ekzoplanetare në drejtim të qendrës galaktike.

Mjerisht, megjithatë, megjithë përpjekjet e tyre më të mira, Tremblay dhe kolegët e tij nuk ishin në gjendje të gjenin ndonjë shenjë të alienëve.

Pra, a është një kërkim i tillë një kauzë e humbur? Jo në të vërtetë, sepse vetëm madhësia e galaktikës sonë do të thotë se gjasat që struktura të tilla të ekzistojnë diku jashtë hapësirës janë relativisht të larta.

Sidoqoftë, zbulimi dhe verifikimi përfundimtar i njërit prej tyre do të jetë një sfidë e madhe.

2.

Kërkimi Epik i miliona yjeve nuk gjen gjurmë të jetës inteligjente të huaj

EVAN GOUGH,

A ka qytetërime diku tjetër në Univers? Diku tjetër në Rrugën e Qumështit? Kjo është një nga pyetjet tona kryesore dhe një përgjigje pozitive do të ishte e thellë.

Humanity’s ndoqi kërkimin për inteligjencën jashtëtokësore (SETI) në një formë ose në një tjetër që menjëherë pas ardhjes së valëve të radios në fillim të shekullit të 20-të. Përpjekjet janë zbehur dhe zbehur gjatë dekadave, por kërkimi nuk është braktisur kurrë plotësisht.

Kërkimi zbuloi sugjerime kalimtare në formën e valëve të radios të pashpjegueshme në të kaluarën, por asgjë që përmban prova të besueshme. Tani një kërkim i ri për nënshkrime teknologjike në qendrën e Rrugës së Qumështit nuk ka gjetur asgjë.

Nëse ndonjëherë zbulojmë ose biem në kontakt me një qytetërim tjetër, do të jetë një moment pothuajse mistik për specien tonë. Njerëzit ndaheshin në kampe dhe ideologji të ndryshme shumë shpejt dhe fillonin të debatonin se çfarë të bënin për këtë. Shumë prej nesh do të dilnin në rrugë dhe do t’i shikonin vëllezërit dhe motrat tona njerëzit me habi të përtërirë.

Megjithatë, ndoshta duhet të prekim pushimet. Nëse njerëzimi zbulon ndonjëherë jetën diku tjetër, ka të ngjarë të jetë jetë njëqelizore diku në Sistemin tonë Diellor. Ndoshta një nga hënat e Sistemit Diellor strehon baktere në oqeanet e tyre nëntokësore.

Por kur shikojmë qiellin e natës dhe pyesim veten nëse jemi vetëm, shumica prej nesh po mendojnë për forma më komplekse të jetës. Pyesim veten nëse ka qytetërime të tjera teknologjike atje, që përballen me të njëjtat sfida si ne dhe të hutuar mbi origjinën dhe fatet e tyre si ne.

Deri më tani, nuk ka asnjë shenjë prej tyre, dhe kërkimet e reja nuk kanë zbuluar ndonjë provë të re.

Një punim i ri i titulluar ” Kërkim për nënshkrime teknike drejt Qendrës Galaktike në 150 MHz ” është i katërti në një seri. Secila nga katër është një kërkim për valë radio me frekuencë të ulët duke përdorur  Murchison Widefield Array  (MWA) në Australi.

Autori kryesor është Chenoa Tremblay nga Organizata e Kërkimeve Shkencore dhe Industriale të Komonuelthit (CSIRO). Gazeta është në dispozicion në faqen e para-shtypit arxiv.org.

Rezultatet vijnë nga shtatë orë vëzhgime gjatë dy netëve me MWA. Kërkimi kishte për qëllim qendrën galaktike, me qendër në Shigjetarin A*, vrima e zezë supermasive në thelbin e galaktikës sonë. Kërkuesit synuan kërkimin e tyre për nënshkrime teknologjike në 144 sisteme ekzoplanetare.

Kërkimi i jetës përqendrohet në biosignatures. Biosignatures janë gjëra të tilla si molekulat ose izotopet që tregojnë praninë e jetës. Teknofirmat janë të ndryshme.

Studiues të ndryshëm i përshkruajnë teknikat ndryshe. Por në terma të gjerë, nënshkrimet teknologjike janë dëshmi e efekteve që mund të rezultojnë vetëm nga përdorimi i teknologjisë. Projektet mega-inxhinierike si  Dyson Spheres  mund të rrjedhin rrezatim që mund të zbulohet.

Një qytetërim mjaft i avancuar mund të jetë në gjendje t’i ndërtojë ato, apo edhe të ndryshojë orbitat e yjeve. Këto dukuri do të ishin dëshmi e mirë për një qytetërim tjetër teknologjik. Gjëra më të zakonshme si klorofluorokarburet në një atmosferë do të ishin gjithashtu prova, por ndoshta më të vështira për t’u zbuluar.

Disa studiues nuk i konsiderojnë valët e radios si nënshkrime teknologjike pasi ato mund të prodhohen natyrshëm. Por për sa i përket çdo studimi të përhapur të rajoneve të mëdha të hapësirës, ​​valët e radios janë gjëja më praktike për t’u kërkuar. Vëzhgimet e fundit me MWA u akorduan në 155 MHz.

Sinjalet e radios janë ende themeli në SETI. Kjo është pjesërisht sepse ato janë një tregues i hershëm i një specie teknologjike, ka shumë të ngjarë, dhe aftësia për të prodhuar valë radio dhe për t’i zbuluar ato ka të ngjarë të vijë herët. Kështu ndodhi në rastin tonë.

Autorët shkruajnë se “ekzistenca e transmetuesve të fuqishëm dhe marrësve të ndjeshëm në frekuenca të ulëta – që të dyja u shfaqën herët në historinë e inxhinierisë së radios – motivon kërkimet e teknologjisë me frekuencë të ulët duke ofruar një klasë shembulli të sinjaleve të inxhinierizuara për të kërkuar , dhe instrumentet me të cilat për ta bërë këtë”.

Ky kërkim kishte për qëllim qendrën galaktike thjesht për ekonominë e përpjekjeve dhe rezultateve: ajo ka më shumë yje. Nuk po kërkojmë apo jo ku të kërkojmë për të përmirësuar shanset tona, sepse nuk kemi zbuluar ende një qytetërim tjetër teknologjik. Në kërkimin e inteligjencës jashtëtokësore, ka kuptim të hedhim rrjetën tonë gjerësisht.

“Qendra Galaktike (GC) është një objektiv kryesor SETI pasi vija e shikimit drejt GC ka numrin më të madh të integruar të yjeve galaktikë për çdo drejtim,” shkruajnë autorët në punimin e tyre.

Ata theksojnë se ka disa arsye si pro ashtu edhe kundër synimit të GC.

Dendësia yjore në GC ka një anë të mirë dhe të keqe. Sigurisht, ka më shumë yje, që do të thotë më shumë planetë dhe qytetërime potenciale. Por më shumë yje nuk është domosdoshmërisht më mirë.

“Densiteti i lartë i yjeve brenda GC do të thotë se ngjarjet kataklizmike si supernova yjore dhe  ndezjet magnetare  kanë më shumë gjasa të prekin ekzoplanetet brenda GC, duke shkatërruar potencialisht çdo jetë në sipërfaqen e tyre,” shkruajnë ata.

Me kaq shumë yje në GC të mbushur dendur, fluturimet yjore janë më të mundshme. Këto janë lajme të këqija për jetën, e lëre më për civilizimin. Ato mund të prishin disqet protoplanetare dhe të ndërhyjnë në procesin e formimit të planetit.

Por nga ana tjetër, GC është gjithashtu një vend premtues për t’u parë.

“Pavarësisht këtyre faktorëve, modelimi nga Gowanlock et al. (2011) zbulon se shumica e planetëve që mund të mbështesin jetën komplekse janë gjetur drejt galaktikës së brendshme (më pak se 1 kpc nga Qendra Galaktike). Morrison & Gowanlock (2015) e zgjerojnë këtë model të përfshijë jetën inteligjente dhe gjithashtu të gjejë probabilitet më të lartë brenda galaktikës së brendshme”, shkruajnë autorët.

Një  studim i vitit 2021  tregon se edhe me të gjitha rreziqet në GC, është ende vendi më i mirë për t’u parë.

“Një linjë e shikimit drejt Qendrës Galaktike (GC) ofron numrin më të madh të sistemeve potencialisht të banueshme të çdo drejtimi në qiell,” thonë autorët e atij punimi. Dhe nëse një qytetërim inteligjent ngrihet dhe shkon, shanset e tij më të mira për t’u përhapur janë në GC të mbushur fort, ku yjet nuk janë aq larg njëri-tjetrit.

Kërkimi i fundit kishte për qëllim 144 sisteme ekzoplanetësh, por ai gjithashtu përfundoi një kërkim më të gjerë të verbër të mbi 3 milionë yjeve drejt qendrës galaktike dhe fryrjes galaktike. Autorët shkruajnë se “Nuk zbulohen asnjë nënshkrim të besueshëm teknologjik”.

Në fund, të thuash se nuk u zbuluan nënshkrime nuk do të thotë se nuk ka asnjë sinjal për t’u zbuluar. Thjesht do të thotë që në këtë kohë të caktuar, duke përdorur degëzimet specifike të kësaj metodologjie kërkimi, nuk u zbuluan asnjë sinjal.

A duhet të jemi të trishtuar?

Ndoshta jo. Secila prej këtyre përpjekjeve zbulon diçka në lidhje me metodën e kërkimit dhe ofron një shans për të përmirësuar metodat në të ardhmen. Graali i shenjtë në kërkimin e firmave teknologjike është ndoshta një kërkim i gjithë qiellit, por kjo është diçka për të cilën duhet të punojmë në rrugën tonë.

“Sidoqoftë, përpara se të arrijmë te kërkimet e nënshkrimit teknologjik në të gjithë qiellin, ka një sërë sfidash llogaritëse për t’u kapërcyer dhe këto sondazhe kanë ofruar njohuri se si të arrihet ky qëllim me një grup hapjeje,” shkruajnë autorët.

Pra, për momentin, ne jemi vetëm. Nuk ka qytetërime të tjera teknologjike për t’u takuar. Është ende një ëndërr.

Por ndoshta duhet të vërshojmë në rrugë dhe t’i shikojmë vëllezërit dhe motrat tona njerëzore me habi të përtërirë gjithsesi.

Çfarë mund të dëmtojë?

(Shënim: Ju lutemi përmbahuni nga shprehjet e tepërta entuziaste të frikës dhe habisë për njerëzit e tjerë në publik në këtë kohë.)

Ky artikull u botua fillimisht nga Universe Today .