A mund të na ndihmojnë “makinat epsilon” të gjejmë jetë aliene?


Siç shihet nga hapësira, Toka është planeti më kompleks në sistemin diellor, sipas algoritmeve matematikore të quajtura makina epsilon. Shkencëtarët duan të përdorin këto algoritme për të kërkuar jetë në botë të tjera. Ky imazh i përbërë i Azisë dhe Australisë gjatë natës përdori të dhëna nga sateliti Suomi NPP.

Studiuesit në Caltech në Pasadena, Kaliforni dhe në Sony Computer Science Laboratories në Tokio shpjeguan këtë muaj (shkurt 2022) se si po punojnë së bashku në një mënyrë të re për të kërkuar jetën në botë të tjera. Ata po propozojnë makina epsilon (aka ) për të ndihmuar në kërkim. Pavarësisht emrit, makinat epsilon nuk janë makina. Në vend të kësaj, ato janë algoritme komplekse matematikore , grupe rregullash që përdoren gjatë zgjidhjes së problemeve me kompjuter. Studiuesit thanë në një punim të botuar në fillim të këtij muaji se këto lloj algoritmesh mund të përdoren për të identifikuar veçori komplekse në ekzoplanete   që shpjegohen më mirë – ndoshta vetëm shpjegohen – nga proceset e jetës.Stuart Bartlett në Caltech udhëhoqi kërkimin dhe   revista e rishikuar nga  Nature Astronomy e  botoi atë më 7 shkurt 2022.

Ky diagram tregon kompleksitetin – entopine për Tokën duke përdorur algoritmet e makinës epsilon. 

Çfarë janë makinat epsilon?

Në thelb, shkencëtarët përdorin makina epsilon për të analizuar kompleksitetin . Dhe, siç mund ta imagjinoni, vetë jeta është komplekse, veçanërisht pasi mund ta hasim në ndonjë planet të largët.

Kërkimi i jetës gjetkë rrjedh, kuptohet, nga ajo që dimë për jetën në Tokë. Pra, kërkimi i jetës së huaj i jep vetes ide të paramenduara. Ne kërkojmë për shenja të jetës tokësore, kur, për gjithçka që dimë, jeta në një ekzoplanet të largët mund të jetë krejtësisht e ndryshme nga çdo gjë që kemi parë në Tokë. Mund të duket ndryshe. Mund të ketë evoluar ndryshe. Mund të bazohet në molekula dhe procese të ndryshme. Dhe kështu me radhë.

Pra, si ta kërkojmë jetën aliene kur nuk e dimë me siguri se si duket?

Këtu mund të hyjnë makinat epsilon. Ato analizojnë kompleksitetin . Pra, ata mund të jenë në gjendje të zbulojnë nivele kompleksiteti që sugjerojnë proceset e jetës. Në Tokë, për shembull, makinat epsilon janë përdorur për të studiuar lëvizjet komplekse () e zogjve.

Dhe studiuesit madje i kanë përdorur ato për të kuptuar se si qelizat individuale të trurit mund të krijojnë ndërgjegjen njerëzore.

A mund të përdoren për të analizuar një planet të largët, për shenja jete? Kjo është ajo që këta shkencëtarë donin të zbulonin.

Duke analizuar kompleksitetin nga larg

Shkencëtarët vunë në dukje, për shembull, bisofirmat   si një mënyrë për të zbuluar jetën në botë të tjera. Ju me siguri keni dëgjuar diskutime të biosignatures midis shkencëtarëve që shpresojnë të përdorin teleskopin hapësinor James Webb për t’i kërkuar ato. Biosignatures janë komponime kimike, izotope ose përbërës të tjerë të atmosferës së një ekzoplaneti që sugjerojnë jetë. Për shembull, në atmosferën e Tokës, oksigjeni është një nënshkrim biologjik.

Por, çka nëse po shikojmë një botë që ka jetë krejtësisht ndryshe nga ajo e Tokës sonë? Përsëri, siç thanë shkencëtarët në punimin e tyre:

… pranohet gjithnjë e më shumë se jeta jashtëtokësore mund të jetë shumë e ndryshme nga jeta në Tokë.

Edhe kështu, thanë këta shkencëtarë, duhet të ketë disa të përbashkëta midis botëve që kanë jetë. Dhe ata sugjeruan dy gjëra që ne mund të kishim të përbashkëta me ato botë. Së pari, në çdo botë të largët me jetë, do të duhej të kishte një lloj  biosfere një sferë në ose brenda ose mbi planetin ku banon jeta.

Dhe do të kishte atë që këta shkencëtarë e quajtën “kompleksitet planetar i vëzhgueshëm”.

Më pas ata propozuan të kërkonin atë kompleksitet, nëpërmjet analizës duke përdorur algoritme të tipit epsilon-makine, për të parë nëse mund të bëhej.

Toka është komplekse

Si e testuan idenë e tyre? Studiuesit përdorën makina epsilon për të studiuar imazhet e Tokës nga një distancë. Ata zbuluan, ndoshta çuditërisht, se bota jonë e origjinës është më komplekse se planetët e tjerë në sistemin tonë diellor. Në fakt, thanë ata, në studimin e tyre Toka u duk se ishte rreth 50% më komplekse se çdo botë tjetër e diellit tonë. Ky nivel kompleksiteti sugjeron se këtu po ndodh diçka tjetër përveç gjeologjisë ose meteorologjisë së zakonshme. Përkundrazi, shumica e kompleksitetit mund të shpjegohet me praninë e jetës.Ose merrni parasysh Jupiterin, një fokus tjetër i studimit, i përdorur si krahasim me Tokën. Siç përshkruhet në punim:Një kandidat kryesor për një krahasim të tillë është gjigandi i gazit Jupiter, i cili përgjithësisht supozohet të jetë steril…Dhe në të vërtetë Toka dukej shumë më komplekse se Jupiteri, kur analizohej nga algoritmet e makinerive epsilon. Studiuesit thanë:Pavarësisht nga sfidat e marrjes dhe përpunimit të të dhënave, [analiza jonë sugjeron] se kompleksiteti planetar i Tokës është më i lartë se ai i Jupiterit … rezultatet aktuale janë të paktën në përputhje me hipotezën se kompleksiteti planetar lidhet me praninë e jetës.Pra, është një qasje e re! Dhe një interesante. Do të jetë edhe më interesante nëse shkencëtarë të tjerë do ta konfirmojnë këtë teknikë si një teknikë të mirë për kërkimin e jetës jashtëtokësore, dhe më pas të fillojnë ta përdorin atë. Çfarë do të gjejmë?

Përfundimi: Studiuesit propozojnë një mënyrë të re për të kërkuar jetën jashtëtokësore në ekzoplanetë duke përdorur makina epsilon. “Makinat” janë në fakt algoritme të bazuara në aritmetikë që mund të vlerësojnë kompleksitetin e përgjithshëm të një planeti.

Burimi:Paul Scott Anderson

About Post Author