A mund të përdorin alienët një shpërthim supernova aty pranë për të tërhequr vëmendjen tonë?


Përshtypja e artistit për një supernova.

Astronomët e SETI janë duke kërkuar për shenja të komunikimit jashtëtokësor në afërsi të një shpërthimi të madh yjor.Është një nga ngjarjet më shkatërruese në universin e njohur – rënia e një ylli supergjigant në formën e një shpërthimi kolosal me përmasa kozmike – por çka nëse një ngjarje e tillë mund të provojë të jetë një mundësi për dikë në një pjesë të largët të vendit tonë galaktikë për të tërhequr vëmendjen tonë?

Kjo është një teori që po eksplorohet aktualisht nga astronomët në Institutin SETI, të cilët po hetojnë nëse një supernova e afërt – SN 2023ixf – mund të veprojë si një lloj fener, duke ofruar momentin e përsosur për anëtarët e një qytetërimi të largët alien që të përpiqen të komunikojnë. duke përfituar nga fakti se ne ka të ngjarë të shikojmë në atë drejtim.

Tani po bëhen përpjekje për të kërkuar botë potencialisht të banueshme në atë pjesë të caktuar të qiellit dhe kjo do të pasohet më pas nga disa muaj vëzhgimesh duke përdorur grupin e teleskopit Allen në Kaliforni dhe Observatorin e Bankës Green në Virxhinia Perëndimore për të kërkuar shenja të alienëve. teknofirma.

Natyrisht, gjasat për të gjetur diçka janë të pakta – edhe nëse dikush do të ishte aty, do të duheshin disa llogaritje mbresëlënëse për të përcaktuar kohën e një sinjali me kohën kur do të shihnim dritën nga supernova.

Thënë kështu, nuk është jashtë sferës së mundësisë që një qytetërim alien mjaft i avancuar mund të bëjë një marifet të tillë.