A mund të prodhojë teknologjia kundër plakjes trilionerë të pavdekshëm?


Imagjinoni një Elon Musk të pavdekshëm me 100 herë më shumë pasuri…

Nëse është e mundur të ngadalësoni ose ndaloni procesin e plakjes, shanset janë që të jenë më të pasurit prej nesh që do të jenë të parët që do të përfitojnë.

Njerëzimi ka qenë i fiksuar pas fitimit të pavdekësisë për mijëra vjet, por edhe përkundër përparimeve të pabesueshme në shkencë dhe mjekësi të arritura gjatë shekujve të fundit, speciet tona mbeten ende po aq të prekshme ndaj procesit të plakjes sa paraardhësit tanë miliona vjet më parë.

Sidoqoftë, në një të ardhme jo shumë të largët, përparimet në teknologjinë mjekësore mund të ofrojnë në mënyrë shumë reale mundësinë për të kthyer kohën pas dhe përfundimisht mund të jenë në gjendje ta ndalojnë atë plotësisht.

Por duke supozuar se trajtime të tilla do të ishin mjaft të shtrenjta, është e arsyeshme të supozohet se janë shumë të pasurit ata që do të kenë akses të hershëm ekskluziv në çdo gjë të kësaj natyre, duke e zgjatur jetën e tyre shumë përtej jetëgjatësisë natyrore të shumicës dërrmuese të popullsisë së botës. .

Në një artikull të fundit nëFinancial Times , Christopher Wareham – një bioeticist në Universitetin e Utrecht – pikturoi një pamje mjaft shqetësuese të një të ardhmeje të dominuar nga këta të pavdekshëm të pasur.

Mjafton të thuhet, nëse është e mundur të fitosh miliarda dollarë pasuri personale gjatë një jete standarde, dikush që mund të jetojë me shekuj mund të shohë që pasuria e tij të përbëhet në nivele astronomike.

Supozoni, për shembull, ne kishim një lloj vaksine për pandeminë e moshës,” tha Wareham.

“Kjo do të përkeqësojë potencialisht të gjitha llojet e pabarazive ekzistuese që ne kemi… “

“Sa më gjatë të jeni përreth, aq më shumë do të ndërtohet pasuria juaj dhe sa më i pasur të jeni, aq më shumë ndikim politik keni.”

Kjo do të thotë që ne mund të shohim, për shembull, trilionerë pa moshë me fuqi dhe para të mjaftueshme për të ndikuar në ngjarjet kryesore botërore dhe për të formësuar vetë të ardhmen e qytetërimit tonë.

Duke pasur parasysh ndikimin që kanë individë si Elon Musk sot, nuk është e vështirë të imagjinohet se çfarë mund të jetë e mundur nëse dikush i tillë do të jetonte për disa shekuj.